Osztályok

Általános laboratórium

Laboratóriumunk, a fekvőbeteg osztályok és járóbeteg szakrendelések munkáját magas szintű laboratóriumi diagnosztikai vizsgálatokkal segíti.

Általános Sebészet

Osztályunk speciális profilja a baleseti sérültek hasi-, mellkasi-, ér- és arcsebészeti ellátása, melyet Intézetünk felvételi rendszerének keretében a hét minden napján 24 órában biztosítunk.

Fül-orr-gégészet gyermekellátással

A halló- és egyensúlyozó szervünk, azaz a fül problémáival, az orr és -melléküregeinek betegségeivel, a torok (garat, gége), a szájüreg és a nyálmirigyek kórképeivel, hangképzési zavarokkal, illetve allergiás panaszokkal foglalkozunk fül-orr-gégészeti osztályunkon.

Gyermektraumatológiai Osztály

Az orvosok és a személyzet elsődleges feladata a friss baleseti sérülést szenvedett gyermekek sürgősségi ellátása, kezelése.

Gyógyszerészeti osztály

Feladataink közé tartozik a Kórházunkban ápolt, vagy a járóbeteg rendeléseinken ellátott betegek gyógyszerekkel, infúziókkal, egyedileg elkészített magisztrális gyógyszerkészítményekkel, illetve speciális tápszerekkel történő ellátása.Gyógyszertárunk végzi a hazánkban forgalomba hozatali engedéllyel nem rendelkező gyógyszerkészítmények beszerzését is, beleértve a vonatkozó szakhatósági kapcsolattartást és az engedélyezési procedúra koordinálását egyaránt.

I. Belgyógyászat (gastroenterológia, nephrológia, diabetológia, hypertonológia)

Osztályunkon a teljes VII. és VIII. kerület egy részének belgyógyászati kivizsgálásra és ellátásra szoruló betegeit fogadjuk, továbbá a III. progesszivitási szintű nephrológii és II. A szintű gasztroenterológiai részlegeinken a speciális szakellátást igénylő betegek komplex kivizsgálását és kezelését végezzük. Hipertoniás és diabéteszes betegek ellátását szakirányú szakképzéssel bíró orvosaink emelt szinten biztosítják.

Gastroenterológia, nephrológia, diabetológia, hypertonológia profilú belgyógyászat, szakambulanciákkal és kapcsolódó Dialízis Központtal.

I. Krónikus Belgyógyászat

Az osztály idős (krónikus) betegek szakellátását, szakápolását, gondozását végzi (napi részleges térítési díj ellenében).

Ideggyógyászat

Az Intenzív osztállyal együttműködve az akut agyi érelzáródásban szenvedő (stroke) betegek trombolízis kezelését is végezzük.

Idegsebészeti Osztály

Az osztály fő profilja felnőtt és gyermek neuro-traumatológiai sérültek akut operatív és konzervatív kezelése, továbbá krónikus idegsebészeti betegségek, degeneratív gerincbántalmak, idegsebészeti rekonstrukciók, valamint központi idegrendszeri fejlődési rendellenességek műtéti és nem műtéti ellátása.

II. Belgyógyászati-Kardiovaszkuláris osztály

Általános belgyógyászati és angiológiai fekvőbeteg ellátási kötelezettséggel rendelkező, kardiovaszkuláris profilú belosztály a hozzákapcsolódó belgyógyászati, kardiológiai , angológiai és érsebészeti ambulanciákkal.

II. Krónikus belgyógyászat

Osztályunk 170 különböző mértékű segítségnyújtást igénylő, illetve önellátásra képtelen beteg gondozását, ápolását, gyógykezelését végzi.

III. Krónikus belgyógyászat

Belgyógyászati megbetegedések, cerebrovascularis kórképek, mozgásszervi ill. daganatos betegségek, balesetek, műtétek utáni állapotban lévő betegek kezelése folyik az osztályon.

III. Mozgásszervi Sérültek osztálya

Az osztály átöleli mozgásszervi sebészet döntő többségét, az osztály az akut és krónikus mozgásszervi sérülések és betegségek ellátásával foglalkozik.

Intenzív és Aneszteziológiai Osztály (AIBO)

Osztályunk az intézmény jellegének megfelelően főképpen a baleseti sérültek, az idegsebészeti ellátásra szoruló betegek, a tervezett ortopédiai műtétre kerülő betegek, kisebb számban pedig általános és érsebészeti betegek perioperatív aneszteziológiai ellátását és intenzív osztályos kezelését végzi

IV. Baleseti Sérültek Osztálya

Az osztályon a nappali, előkészített műtéti programban elsősorban ortopédiai helyreállító beavatkozásokat végzünk, többek között csípő- és térdízületi protézis beültetést, térd és lábkorrekciós műtéteket.

Kardiovaszkuláris Rehabilitációs Osztály

Az angiológiai betegeket keringésjavító infúziós kezelés mellett  szükség esetén, pl. lábszárfekély gangraena, amputáció utáni állapot, szakmai protokoll szerint, "intelligens" kötszerekkel lokális ellátásban részesítjük.

Kézsebészet

Az osztály tevékenysége:

 1. Akut kézsérültek ellátása a hét minden napján, a Közép Magyarországi Régió ügyeleti rendje szerint.
 2. Posttraumás elváltozások helyreállító műtétei
 3. Kézinfekciók ellátása területi kötelezettség alapján
 4. A kéz betegségeinek műtéti ellátása (alagút syndromák, tumorok, Dupuytren betegség, rendszerbetegségek, veleszületett fejlődési rendellenességek stb.)

Kórházhigiénés Osztály

Az osztály szakmai tevékenységét az Országos Epidemiológiai Központ és az Egészségügyi Miniszter által kiadott Módszertani Levelek és Irányelvek alapján folytatja.

Központi Intenzív (KITO)

Az osztály feladata összetett. Egyrészt ellátjuk a kórház valamennyi intenzív kezelést igénylő felnőtt betegét, másrészt folyamatos, mindig elérhető intenzív terápiás konziliáriusi tevékenységet is biztosítunk. Ennek keretében vállaljuk centrális vénás, valamint epidurális katéter behelyezését is.

 

Mikrobiológia

A részlegen történik a Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ mikrobiológiai mintáinak (kivéve széklet minták) feldolgozása. A rutin diagnosztikai tevékenység során baktériumok (aerob, anaerob) és gombák tenyésztése és azonosítása, valamint antimikróbás szerekkel szembeni érzékenységük meghatározása zajlik.

Mozgásszervi Rehabilitáció

Az osztály profiljai:

 • traumatológiai ellátást követő kezelés (csípőtáji törés, egyéb törés),
 • végtag amputációt követő protetizálás
 • idegsebészeti műtétet követő rehabilitálás (gerincsérülés, koponyasérülés)
 • ortopédiai műtétet követő rehabilitálás (protézis implantáció)
 • agyi keringészavaron (stroke) átesett betegek kezelése (féloldali végtaggyengeség, végtagbénulás, beszédzavar)

Oktatási Részleg

 • A Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet telephelyein zajló graduális és postgraduális orvosképzés gyakorlatainak engedélyezése, koordinálása, igazolások kiadása.
 • Erasmus gyakorlatok engedélyezése, koordinálása, igazolások kiadása.
 • Osztályok akkreditáltatása.
 • Pontszerző tanfolyamok szervezése, lebonyolítása.
 • Pályakezdő orvosok szakképzésbe léptetése, képzésben lévő orvosok átvétele.
 • Szakorvosjelöltek szakképzésének koordinálása

Gyakorlat letöltésére minden hazai orvosképző egyetem orvostanhallgatóit és szakorvosjelöltjeit fogadjuk.

 

Egyéb egészségügyi képzésben résztevő hallgatók gyakorlatainak engedélyezése (pl. nővérképzés, fogászati asszisztens, gyógymasszőr stb.) Intézményünk szakoktatójához Nagyné Fucskó Enikőhöz tartozik (oktatas@peterfykh.hu.)

 

Kérjük, hogy a gyakorlatok letöltése előtt legkésőbb két hónappal az alábbi e-mail címen vegyék fel velünk a kapcsolatot: bodzay.petra@baleseti.hu

Önálló fizioterápiás osztály

A fizioterápia olyan egészségügyi szolgáltatás, ahol a fő cél a tágan értelmezett mozgásos funkcionális képességek szintentartása, illetve helyreállítása az egészség megőrzése, a betegségek megelőzése, gyógyítása a rehabilitáció során.
Ebből adódóan a fizioterápia minden klinikai területen jelenlevő terápiás lehetőség.

Onkológia-Haematológia

Az Osztály a daganatos és haematológiai megbetegedéssel jelentkezők kivizsgálását, kezelését, szupportív kezelését és gondozását végzi.

Pathológia

Az osztály kórházunk kórbonctani, kórszövettani és cytologiai vizsgálatait végzi.

PIC II.-Koraszülött osztály

Osztályunk fő profilja az koraszülött/újszülött ellátás. Ennek megfelelően a betegeink többsége kissúlyú koraszülött és beteg újszülött.

Ezen kívül osztályunk látja el az egészséges újszülötteket is.

Postoperativ-és Posttraumás Mozgásszervi Rehabilitáció

Profilunk

 1. balesetek (műtétek vagy gipszeltávolítás) után
 2. ortopéd műtétek előtt és közvetlenül utána
 3. reumatológiai megbetegedések (ízületi, gerinc érintettség és csontritkulás esetén)

Pszichiátriai Osztály és Krízis Intervenció

Az osztály földszinti részlegén a súlyosabb, illetve veszélyeztető állapotú betegek megfigyelése és kezelése zajlik. Emeleti részlegünkön történik a krízisintervenciós illetve pszichoterápiás kezelés.

Sürgősségi Betegellátó Osztály és Klinikai Toxikológia

A betegek folyamatos, heti 168 órás felvételét, állapot stabilizációját és végleges ellátását biztosítjuk. Az osztályra kerülő betegek döntő része toxikológiai profilú, ezen felül sürgősségi területi ellátási kötelezettségünk 6 fővárosi kerületre terjed ki.

Szemészet

A 20 fekvőbeteg ágyas osztályunk gyógyító tevékenysége kiterjed a szemészet minden területére: szürke- és zöldhályog műtétek, retina sebészet, szemhéj sebészet, továbbá kancsalság elleni műtétek egyaránt nagy számban zajlanak. Számos zöldhályogos és időkori macula degenerációban szenvedő beteget gondozunk.

Szeptikus Osztály

Az osztály egyik feladata ellátni azokat az akutan felvételre került betegeket, akiknél a sérülés során már fertőzés lépett fel.
Másik feladata azoknak a Baleseti Központ osztályain kezelt és operált betegeknek a további ellátása, akiknél a műtétet követő időszakban sebfertőzés, csontgyulladás alakult ki.

Szociális Csoport

Kórházunkba kerülve sokféle körülmény változhat az életében,amelyhez kaphat szociális segítségnyújtást a igényektől függően.

Szülészet-nőgyógyászat

A szülészeti ellátás alapelvei közé tartozik, hogy semmiféle fölösleges beavatkozást nem végeznek. Előzetes megbeszélés alapján (szülési terv) bármilyen ésszerű, egyéni kívánságot figyelembe vesznek.

A nőgyógyászati részlegen az általános nőgyógyászati ellátáson túlmenően számos speciális szakmai profil van.

Urológia

Az urológia a vese, a húgyutak (vesevezeték, húgyhólyag, húgycső) valamint a férfi nemi szervek (here, mellékhere, ondóhólyag, prosztata) elváltozásaival, betegségeivel foglalkozik.

V. Baleseti Sérültek Osztálya

Az általános traumatológia betegellátás mellett az osztályon dolgozó egyes orvosok nagyizületi protézis beültetést végeznek illetve arthroscopos, térd- , váll sebészeti rutinnal rendelkeznek és kézsebész szakorvos is erősíti az orvos csapatot.

VI. Baleseti Sérültek Osztálya

Az osztály alapvető feladata, a baleseti központ munkarendjébe integrálva, minden ötödik napon a friss, akut sérültek ellátása, az utókezelés megszervezése, valamint a szükséges korrekciós, rekonstrukciós műtétek elvégzése. 

VII. Baleseti Sérültek Osztálya

Az osztály tevékenysége lefedi a mozgásszervi sebészet döntő többségét, az osztály akut sérülések és krónikus betegségek ellátásával foglalkozik.