Központi Intenzív (KITO)

Elérhetőség

Rendelés

Az aneszteziológiai kivizsgálás előjegyzés és beutalás alapján történik az ambulancia rendelési idejében, munkanapokon 8-14 óra között.

Részlegek

Központi Anestheziológia és Intenzív Terápiás Osztály

Toxikolgia

Vezetők

Dr. Nardai Gábor osztályvezető főorvos aneszteziológia-intenzív terápia
Dr. Ruszkai Zoltán részlegvezető aneszteziológia-intenzív terápia
Ballagó Gábor vezető ápoló  

Egyéb információ

Hozzátartozóknak az intenzív osztályról

12 fekvőbeteg ágyas osztályunkra súlyos, életveszélyes állapotban lévő betegek kerülnek felvételre. Ennek megfelelően az itt folyó munka mind fizikálisan, mind szellemileg és pszichésen is nehéz feladat, ezáltal nagy terhet ró az ellátó személyzetre is.

Szeretnénk Önt biztosítani: célunk közös, azaz betegeink érdekében egyet akarunk – mielőbbi gyógyulásukat. Ehhez azonban az Ön segítségére is szükségünk van. Ennek alappillére, hogy Önnek is alkalmazkodnia kell osztályunk mindenkire kötelező rendjéhez.

Az alábbiakban ismertetjük az Intenzív Osztály működési rendjét. Kérjük ismerkedjen meg vele, és tisztelettel kérjük ezen előírások szíves betartását.

Osztályátadó vizit

Osztályunkon reggel 7.30-8.00 óráig, valamint 15.00-15.30 óra között osztályátadó nagyvizit zajlik. Ezen időben a látogatást, illetve az egyéb információkérést mellőzni szíveskedjenek! Az adatvédelmi irányelveknek megfelelően bennfekvő betegektől telefonon felvilágosítást nem adhatunk!

A betegek felvétele az osztályra

 • Osztályunkra a betegek ruházat és értéktárgyaik nélkül kerülnek felvételre.
 • Kérjük Önöket - a legközelebbi hozzátartozókat -, hogy a beteg felvételekor, vagy ha ez nem lehetséges - a legközelebbi látogatáskor betegünk utcai ruháját és értéktárgyait (pénz, ékszer, mobiltelefon, stb.) hazavinni szíveskedjenek. A betegeknél maradt értéktárgyakértfelelősséget vállalni nem tudunk! Szükség esetén a pénz és értéktárgyak a pénztárban letétbe helyezhetők.
 • Betegeink személyes iratai (személyi igazolvány, lakcím kártya, TAJ-kártya) osztályunkon elzárásra kerülnek.
 • Kérjük a legközelebbi hozzátartozó elérhetőségének (lehetőleg telefon) mielőbbi megadását.

Kérjük, az alábbiakat hozzátartozójuknak behozni szíveskedjenek

 • Tusfürdő (szappant ne)
 • Sampon
 • MediFleur
 • Fésű, hajkefe
 • Borotva, borotvahab, arcszesz
 • Dezodor
 • Fogkefe, fogkrém, Corsodyl
 • 1db hálóing vagy pizsama

Élelmiszert az Osztályra az ÁNTSZ rendelete értemében behozni TILOS! Szénsavmentes üdítőitalt, ásványvizet, amennyiben a beteg kéri, illetve állapota megengedi, lehet behozni. Szeretnénk Önt biztosítani arról, hogy betegeink minden számukra szükséges, az állapotuknak megfelelő, teljes ellátást megkapják.

Látogatási rend, felvilágoítás

Beteglátogatási idő:

A központi intenzíven: reggel 8-8:30-ig és délután 17-18 óráig.
A toxikológiai intenzíven: délelőtt 11-12-ig és délután 17-18 óráig.

Betegeink nyugalma érdekében egy beteghez egy időben 2 látogatót van módunkban beengedni, látogatási idejük lehetőség szerint 15-20 percnél ne tartson tovább. Látogatási időn kívül látogatni csak különösen indokolt esetben, illetve az osztályvezető főorvos külön engedélyével lehetséges!

Amennyiben az Osztályunkon folyó munka – pl. akut betegellátás – miatt a megadott látogatási időben nem tudjuk a látogatást biztosítani, kérjük szíves türelmüket és megértésüket, lehetőségeinkhez mérten igyekszünk ezt pótolni, illetve amennyiben lehetséges, a látogatást szíveskedjen más időpontban megtenni.

A látogatók részére védőköpeny és cipővédő, indokolt esetben sapka és maszk viselése kötelező, ezeket a bejárat mellett megtalálják.

BETEGEINK ÉRDEKÉBEN KÉRJÜK A LÁTOGATÁS SZABÁLYAINAK SZIGORÚ BETARTÁSÁT!

Az osztály orvosai

Nardai Gábor dr

Osztályvezető; oszt.vez.föorvos
általános orvos, PhD elméleti orvostudományok, anaesth.-intenziv terápia szakorvos

Kiss Gyöngyi dr.

föorvos
általános orvos, anaesth.-intenziv terápia szakorvos

Popity Norbert Roland Dr.

adjunktus
általános orvos, anaesth.-intenziv terápia szakorvos

Ruszkai Zoltán Dr.

oszt.vez.hely.
anaesth.-intenziv terápia szakorvos

Selmeczi Noémi Klára Dr.

szakorvos
általános orvos, anaesth.-intenziv terápia szakorvos

Surány Erika Dr.

adjunktus
általános orvos, oxiológiai szakorvos, anaesth.-intenziv terápia szakorvos

Tamási András dr.

szakorvos
általános orvos, anaesth.-intenziv terápia szakorvos

Tamási Péter dr.

föorvos
általános orvos, anaesth.-intenziv terápia szakorvos, neurologus szakorvos

Vámossy Ildikó Dr.

rezidens orvos
általános orvos

Varga Márton Dr.

szakorvos
általános orvos, pathológiai szakorvos

Az osztályról

Osztályunkon 17 ágyon folyik gyógyító munka. Ebből 12 ágy a Péterfy Sándor utcai Kórházban található, míg a további 5 ágyon az Alsó erdősor utcai telephelyen, a Sürgősségi Belgyógyászati és Klinikai Toxikológiai Osztály szerves részeként, a súlyos intoxikált és hypothermiás betegek intenzív terápiás kezelését végezzük.

Ellátási kötelezettségünk alapján a területről érkező betegek felvételét folyamatosan végezzük.

Kórházunk egészére resuscitációs és sürgősségi ellátási készenlétet tartunk fenn, mely a nap 24 órájában bármikor elérhető.

Osztályunk profilja az Országos Baleseti Intézettel történt összevonás következtében az elmúlt időszakban átalakult. Míg korábban betegeink jelentős részét a súlyos polytraumatizált, és súlyos koponyasérültek képezték, jelenleg a komplikált belgyógyászati, neurológiai, posztoperatív és súlyos septicus betegek felé tolódott el ellátásunk. 2008. óta, Neurológiai Osztályunkkal szorosan együttműködve, profilunk az akut ischaemiás stroke-os betegek szisztémás fibrinolyticus kezelésével is bővült.

Munkánk másik - nem kevésbé fontos - része a manuális szakmák számára biztosított aneszteziológiai tevékenység, mely magába foglalja betegeink perioperatív ellátását - a betegek műtéti előkészítését, szükség szerinti posztoperatív kezelését - valamint a műtéti érzéstelenítést. A kórház profiljának megfelelően túlnyomórészt felnőtt betegek anesztéziáját végezzük, de vállaljuk 3 év feletti gyermekek fül-orr-gégészeti, esetenként szemészeti - posztoperatív intenzív kezelést nem igénylő - műtéti érzéstelenítését is. Igény esetén szülészeti analgéziához-anesztéziához epidurális katéter behelyezését is elvégezzük. Műtőink korszerű műszerezettsége, valamint szakmai felkészültségünk lehetővé teszi a kiterjesztett, nagy megterhelést jelentő műtétek elvégzését is. Orvosaink és aneszteziológus szakasszisztenseink mind az általános, mind a regionális érzéstelenítési technikákban jártasak, forduljanak hozzájuk bizalommal!

A tervezett műtétre váró betegeink preoperatív kivizsgálását, és előkészítését a 2015 óta osztályunk részeként működő Aneszteziológiai Ambulancián végezzük. Az aneszteziológiai kivizsgálás előjegyzés és beutalás alapján történik az Ambulanci rendelési idejében, munkanapokon 8-14 óra között.

Az osztály keretein belül - dr. Rácz Edit főorvos asszony vezetésével - Fájdalom Ambulancia is működik, amely jelenleg évi 800-1000 beteg komplex kezelését végzi. Ezen kezelések magukba foglalják a minimális invazív technikák alkalmazását, a gyógyszeres és infúziós kezeléseket és fizikoterápiás eljárásokat. Az ambulancia a fájdalomterápia teljes spektrumában, a daganatos fájdalomtól a krónikus mozgásszervi és neurológiai fájdalmakban szenvedőkig, fogad betegeket.

Betegellátási adatok

Betegforgalmunk a 17 intenzív ágyon hozzávetőleg évi 700-750 beteg, ágykihasználtságunk éves szinten 65-80% közötti.

Intézményünkben évente átlagosan 8000 műtéti anesztéziát végzünk.