Péterfy Sándor utca 8-20.

Elérhetőség

1076 Budapest, Péterfy Sándor u. 8-20.

Központi telefonszám: [plus] 36 [minus] 1 [minus] 461 [minus] 4700

peterfy [at] peterfykh [dot] hu

Parkolás

Parkolás betegeink és látogatóink számára az utcán lehetséges. A parkolási díj 8:30 és 18 óra között 350 Ft/óra.

Szolgáltatások

A lelki szolgálatról

A kórházban több felekezet és vallási közösség is rendszeresen tart egyházi szertartásokat. Ezek időpontjáról és helyszínéről az osztályvezető ápoló ad felvilágosítást, (vagy ki is van függesztve az osztályon).


EGYÉB szolgáltatások

BÜFÉ: kórházi főépület aulájában és a rendelőintézeti csarnokban található. 

Ital és kávéautomaták a kórházi épület főbejáratánál és minden szintjén találhatók. Az „A” épület II-; III-; és IV-ik emeletén elérhető.

Nyilvános telefonfülkét, továbbá a könyv- és hírlapárust a rendelőintézet aulájában lehet megtalálni.

Gyógyászati segédeszköz üzlet a rendelőintézet alagsorában található.

Ruhatár a rendelőintézet alagsorában elérhető .
Nyitva tartás: október 15-től április 15-ig
Minden hétköznap 7-19-ig

Pénzkiadó automata a főbejáratnál található.

TAXI rendelés: a főbejáratnál (porta).

További információk

1843-ban indult meg az Intézet szervezése

1848. november 1-én történt az első kórház létesítése.
A folyamatos fejlesztések során 1849. január 04.-én az alapító újabb kórház épületet adott át rendeltetésének, amely 60 betegágyon, belgyógyászati és sebészeti osztályokkal bővült.

1907-től 1929-ig Ferenc József kereskedelmi kórház Bp-i Kereskedelmi Betegápoló Egylet.

1910 május 1-én megnyílt a központi orvosi rendelőintézet, ahol fogászati, szemészeti, orr- fül- gégészeti, bőrgyógyászati, urológiai, gyermekgyógyászati szakrendeléseket nyitottak meg. Így a 31.000 főre emelkedett biztosítottaknak nem a szakorvosok magánrendelőit kellett igénybe venniük.

Az 1919-es események után az Intézet autonómiáját felfüggesztették, és

1928-ig kormánybiztos vezette a z Intézményt.

1924-re a nőgyógyászati osztály ágyaival együtt 150-re emelkedett az ágyszám.

1928-tól a kórház közvetlen környezetében lévő ingatlanok megvásárlásra kerültek, így elkezdték a Rottenbiller utca sarkán, a kórház felépítését. Ekkor mát 350 ágyasra fejlődött a fekvőbeteg ellátás. (Sebészet, Belgyógyászat, Nőgyógyászat)

1929-től 1949-ig Magánalkalmazottak Biztosító Intézete. (MABI)

1932-ben megindult a Rottenbiller utca sarkán a kórházépület építkezése.

1934-ben elhatározták, a Péterfy Sándor utcai front további meghosszabbítását.

1943. május 30.-án adták át, az épület együttest, mint a MABI ügyviteli székházát. Ide került az elnökség, a vezérigazgató, a segélyezési osztály, műszaki, járadék osztályok, az Igazgató Főorvos és helyettesének irodái.
A II. Világháború eseményeit és az ostromot, a Péterfy Sándor utcai épület együttes, nagyobb belövés, károsodás nélkül vészelték át.

1951-ben, ebben az Intézményben valósult meg először hazánkban a Kórház-rendelői egység, mint gyógyító- megelőző tevékenység. Ez egy évtizednél hosszabb ideig működött, mint a lakosság, mint az orvosok megelégedésére. Történetiségünkhöz hozzátartozik az is, hogy e bizalomra az intézmény nehéz történelmi időkben is rászolgált, kiérdemelve

1956-ban a később neki adományozott "forradalom kórháza" rangot.

1969-ben a Szövetség utcai Kórház szervezeti részlege lett, a Péterfy Kórháznak, ahol 2 belgyógyászati,- urológiai,- hasi és plasztikai sebészeti osztályok működtek, röntgen és laboratóriumi háttérrel.

1984-ben a Semmelweis Orvostudományi Egyetem kórházunkba telepítette Traumatológiai Tanszékét.

1998-ban az Erzsébet Kórház néven önálló tevékenységet folytató Intézményt a Fővárosi Önkormányzat Péterfy Sándor Utcai Kórház-rendelőintézettel összevonták.

2007 október 1-ével az 51 éves múlttal rendelkező Országos Baleseti és Sürgősségi Intézetet Kórházunkhoz integrálták, a neve ettől kezdve: Fővárosi Önkormányzat „Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ" (PBK)

2011. január 1-től az intézmény tulajdonjoga az önkormányzattól az államhoz került. Ennek köszönhetően az intézmény neve „Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ" (PBK) változott.