Sürgősségi ellátás

2016. április 01 - től a Budapest V., VI., VII. kerületek lakosainak sürgős sebészeti ellátása - a területi ellátási kötelezettségnek megfelelően - a hét minden napján, Intézetünk Fiumei úti telephelyén történik.

Triázs sürgősségi szintek

Betegeink ellátása nem érkezési, hanem sürgősségi sorrendben történik. Az alábbi táblázat némi támpontot adhat arra nézve, hogy milyen várakozási időre számíthat.

OsztályozásJellemzőkEllátásVárakozási időTünetek
1Az életet, vagy végtagot veszélyeztető állapotok, halaszthatatlan, agresszív beavatkozások szükségesek, az állapotromlás veszélye azonnali.azonnali ellátást igényel0Példa: szívmegállás, légzésleállás, súlyos trauma, sokk, légszomj, légzési elégtelenség (súlyos nehézlégzés), eszméletlenség
2A beteg állapota potenciálisan életveszélyes vagy a végtag veszélyben van. Orvos által vagy orvos irányításával végzett gyors beavatkozás szükségeskritikus15 percPélda: légszomj, mérsékelt nehézlégzés, vérhányás, magas vérnyomás, megváltozott tudati állapot, magas láz, szív eredetű mellkasi fájdalom, egyéb, jelentős szúró és tépő jellegű mellkasi fájdalom, erős hasi fájdalom, erős, hirtelen fellépő, soha nem tapasztalt fejfájás, kívülről nem látható belső sérülés gyanúja (például gyalogos gázolás esetén)
3A beteg állapota sürgősségi beavatkozást igénylő súlyos probléma irányába haladhat. sürgős30 percPélda: légszomj, enyhe nehézlégzés, hányás és vagy hányinger, közepes hasi fájdalom vagy fejfájás. A betegek felügyeletet igényelnek a váróteremben is.
4A  beteg panaszai visszavezethetők az életkorára, lehetséges állapotromlásuk várhatóan megelőzhető egy vagy két órán belüli beavatkozássalkevésbé sürgős1-2 óraPélda: zavartság, fájdalommal járó enyhe vizelési zavarok, székrekedés.
5A beteg panaszai akutak, de nem sürgősek, vagy a panaszok egy krónikus állapot részei lehetnek bizonytalan állapotromlással vagy anélkül. A vizsgálat elhalasztható, vagy a beteg egy másik ellátóhelyre irányítható.halasztható 2-4 óraPélda:  enyhe hasmenés vagy kiszáradás, kisebb harapásos sérülések.