Általános betegtájékoztató

Tisztelt Betegünk!

Tudjuk, hogy kórházba kerülni mindig kellemetlenséget jelent. Köszönjük, hogy nehéz helyzetében egészségének helyreállítását ránk bízta, és igyekszünk is megfelelni bizalmának. Szeretnénk hatékony és kulturált ellátásban részesíteni, mert számunkra is fontos az Ön gyógyulása. Ehhez kollégáink felkészültségükkel, kórházunk korszerű felszerelésekkel járul hozzá. Annak érdekében, hogy kórházban töltött napjai a körülményekhez képest kellemesen teljenek, kérjük, olvassa el alábbi tájékoztatónkat.

Mit tegyen, ha érkező beteg?

A nem sürgősséggel beutalt, felvételre jelentkező beteg kórházi felvétele a beutalón megnevezett osztályon történik,  tőle az őt fogadó személy elkéri a beutalót, személyi igazolványt (útlevelet), lakcím kártyát és a TAJ kártyát (biztosítási okmányt). Ezek alapján felveszi a beteg adatait.

Mindig el kell hozni az előző zárójelentéseket, korábbi leleteket és a jelenleg szedett gyógyszerek listáját is. Ezekről másolat vagy a kórlapban kivonat készül, az eredeti dokumentumokat a beteg visszakapja.

A kórházi tartózkodás alatt szükség lesz még az alábbi személyes tárgyakra:

tisztálkodási eszközök (szappan, tartóval, törülköző, fésű, fogápolási eszközök, zsebkendő, WC papír), evőeszközök (kanál, villa, kés, ivópohár, törlőruha), hálóing vagy pizsama, papucs, köntös.

Az értéktárgyakat célszerű otthon hagyni. Pénz- és értéktárgyak megőrzéséről az osztályvezető ápoló ad információt.  Erre vonatkozóan külön szabályzat rendelkezik. A Kórház csak letétbehelyezett értéktárgyakért vállal felelősséget.

Az orvosi ellátás az első orvosi vizsgálattal kezdődik, amikor a vizsgáló orvos előbb részletesen kikérdezi Önt betegségéről, előző megbetegedéseiről, életkörülményeiről, szokásairól, mert ezek ismerete fontos jelenlegi állapota megítéléséhez, majd megvizsgálja. Az ápoló gondoskodik az Ön elhelyezéséről és segíti ellátását.

A felvétel során az orvos és az ápoló által felvett részletes, személyes kérdések gyógyítási és ápolási tervének elkészítését szolgálják. Az érvényes jogszabályoknak megfelelően, nagy hangsúlyt fektetünk az Ön egészségügyi és személyes adatainak védelmére. A betegek hozzátartozói felvilágosítást az osztályos orvostól, annak távollétében az ügyeletes orvostól kérhetnek. Az ápoló  csak a beteg általános állapotáról adhat tájékoztatást. Telefonon beteggel kapcsolatban felvilágosítás nem adható.

Osztályok általános napirendje:

  • ébresztés, mosdatás,
  • ágyazás, hőmérőzés,
  • kezelések, vizsgálati előkészítés,
  • reggeli, gyógyszerelés,
  • osztályos vizit,
  • nagyvizit,
  • ebéd,
  • csendes pihenő,
  • ügyeletes orvosi vizit,
  • vacsora,
  • villanyoltás.
  • A napirend pontos időpontjáról az egyes osztályok házirendje rendelkezik.

Házirend

Általános érvényű házirendünk a betegek nyugalmát, gyógyulását és pihenését szolgálja, ezért kérjük, hogy alkalmazkodjon hozzá!

Az intézetben engedélyezett a saját ruhanemű használata.

Fentjáró betegnek vizit, bizonyos vizsgálatok, kezelések / beavatkozások, csendes pihenő ideje alatt a kórteremben kell tartózkodnia.

Az osztály csak vizsgálatra küldés esetén vagy a nővérnek adott bejelentéssel hagyható el (egészségügyi séta, büfé).

A kórházból történő időszakos eltávozásra engedély (max. 72 órára) csak az osztályvezető főorvostól kérhető.

A nemdohányzók védelméről szóló törvény értelmében 2012. január 1-jétől tilos a dohányzás

Intézményünk teljes területén.

A kórház egész területén tilos szeszesitalt fogyasztani.

A beteg kórházi tartózkodása idején kizárólag az osztályos orvos rendelésére vagy általa jóváhagyott gyógyszert szedhet.

TV nézés, rádióhallgatás az osztály rendje szerint történhet.

A csendes pihenő időszakában kérjük ne zavarja betegtársai pihenését, tartózkodjon a kórteremben.

A betegek az osztály szolgálati telefonját személyesen nem használhatják, csak nővér közvetítésével.

A betegek részéről telefonhívás a kórházi nyilvános telefonokról kezdeményezhető.

Járványok idején a főigazgató teljes vagy részleges látogatási tilalmat rendelhet el.

Az étkezésről

A beteg étrendjét az osztályos orvos határozza meg.

Az osztályokon a reggelit 8 és 9 óra között, az ebédet 12 és 14 óra között szolgálják fel. A kórház hideg vacsorát biztosít, melyet az ápolók késő délután osztanak ki. Az étkezéssel kapcsolatos kívánságait bármelyik ápolónak jelezheti, ők fognak gondoskodni arról, hogy a dietetikus felkeresse Önt.

Ha kétségei vannak, hogy más, például látogatóitól kapott ételeket fogyaszthat-e, kérje ki az ápolók véleményét, akik kérdését szükség szerint dietetikussal is megbeszélik. Élelmiszer tárolás a betegek számára kijelölt hűtőszekrényben lehetséges névvel, dátummal ellátva.

Reméljük, Ön is megfelelőnek tartja majd a kórházban kapott ételek minőségét és mennyiségét. Ha az étkezéssel kapcsolatban panasza, kifogása van, azt a vezető ápolónak jelezze.

 

Házirend