Péterfy 1956

 

Kórház a forradalomban: hivatástudat és fáradhatatlanság a műtőkben, bujkáló felkelők és titkos nyomda az alagsorban

A személyes élmények felidézése, valamint az intézmény szerepe a harcok sérültjeinek ellátásában és a politikai ellenállók támogatásában – ez állt a figyelem középpontjában a forradalom kórházának ünnepi megemlékezésén az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából. Közben huszárok álltak díszőrséget Tóth Ilona szigorló orvos, az 1956-os forradalom utáni megtorlás mártírjának domborműve mellett. 

 

Hazafias helytállás, példát mutató, a magyar függetlenséget szolgáló tevékenység

Hazafias helytállás, példát mutató, a magyar függetlenséget szolgáló tevékenység – ez szerepel a VII. kerületi önkormányzat által alapított „Erzsébetváros '56" díj indoklásában. Az évente adományozott négy elismerés egyikét a 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján a Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ nyerte.

Lakásunk a Kórház közvetlen szomszédságában, a Rottenbiller u. 15-ben volt. November 4-én reggel ágyúszóra ébredtem,

s gyorsan átvonultam a szomszéd szobában levő „nagyágyba", édesanyám és édesapám közé. Rövid tájékozódást követően döntés született: nagyszüleim a lakóház pincéjébe „vonultak", míg szüleim, az öcsém és jómagam a következő napokban a Kórház Röntgen osztályának vendégszeretetét élveztük. Magyarszéky Zsolt visszaemlékezése az 1956. november 4. utáni napokra. 

Felkelők búvóhelye lett 1956. november 4-e után a Péterfy Sándor utcai kórház, amely az egyik legfontosabb forradalmi központ volt a fegyveres harcok idején.

A harcok idején a kórház telítetté vált, ezért a könnyebben sérültek ellátására 2-300 méterrel távolabb, a XIV. kerület, Cházár András utca (korábbi és használatosabb nevén: Domonkos utca) 3. sz. épületben hoztak létre egy kisegítő kórházat, amelynek felelős vezető orvosi posztjára önkéntes jelentkezőt kerestek Tóth Ilona szigorló orvostanhallgató javadalmazás nélkül vállalta el ezt a feladatot. Eörsi László beszámolója a Tóth Ilona köré csoportosuló ellenállók napjairól.

Gyorsan teltek meg sebesültekkel a harcok kereszttüzében álló belvárosi kórházak, köztük a Péterfy Sándor Utcai Kórház.

Mint a város több kórházában, itt is "bentalvós" műszakokat teljesítettek. A mentősök megállás nélkül hordták a lőtt sérülteket és a halottakat. A sebesülések leggyakrabban kézifegyverektől származtak, a többit ágyúk, tankok, gránátok okozták.

Sok önkéntes jelentkezett egészségügyi szolgálatra, ők autóikra vöröskeresztes lepedőt rögzítettek. Csak a Péterfy Sándor utcai kórháznál 150 önkéntes mentőslegény jelentkezett, akik a semmiből szereztek autókat, bevonták vöröskeresztes lepedővel, így hozták-vitték a sérülteket, és a betegeket. Az önkéntesség a vöröskeresztes jelzés ellenére is életveszéllyel járt. A Péterfy kórház egyik hősi halottja Tatai Zoltán, állatorvostan-hallgató, elsőként jelentkezett az önkéntes csapatba - sérültek után kutatott a Kossuth téren, amikor agyonlőtték. Ideiglenesen a kémia tanszék kertjében temették el. Nem ő volt az egyetlen, aki embermentés közben vesztette életét. A szovjet harckocsik a jól látható jelzéssel ellátott mentőautókat is tűz alá vették.

S ha nem lett volna elég munka a sebesültek ellátása, a félelemmel és bizonytalansággal járó napok feszültsége sok várandós nőnél indította meg a szülést a forradalom idején, másoknál akut belgyógyászati, neurológiai és pszichiátriai tüneteket produkált.

Nyikos Tibor

kollégánk jelenleg biztonsági őrként dolgozik. 1986-ban lépett be a Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet közösségébe, és egy éves megszakítással azóta is itt folytatja tevékenységét.

Tibor hazafias, emberszerető verseket ír, és mélyen megérintik a kórház mindennapjai. Közösségi oldalakon immár több mint száz versét olvashatjuk. Internetes szavazáson I. helyezést ért el költeményeivel. 

Kutatásokat végzett, és megismerte a Péterfy Kórház valamennyi pincerendszerét és a hozzájuk fűződő eseményeket. 1956-ban ugyan még kisfiú volt, de a környék „nagy öregjeitől” nagyon sok információt gyűjtött be a forradalom eseményeiről. 

Tibor hűsége a hazához és hőn szeretett Péterfy Kórházához példaértékű! Nagy népszerűségnek örvend intézetünkben. Mind munkaidejében, mind azon kívül kórházunk érdekeit védi, rendezvényeket biztosít és felügyel. Családi kötődése is a Péterfyhez kapcsolja, felesége több évtizede szintén intézményünk munkatársa.

"...nem alszik el sosem, míg él a szabadság" Kollégánk, Nyikos Tibor két verse.