Neurológia

Elérhetőség

1076 Budapest, Péterfy Sándor u. 8-20.

II. emelet nyugati szárny

Neurológiai szakrendelés - Péterfy Sándor utca 8. I. emelet

Szubintenzív részleg tel.:   [plus] 36 [minus] 1 [minus] 299 [minus] 7700 [slash] 2254 mellék
Nővérszoba tel.:   [plus] 36 [minus] 1 [minus] 299 [minus] 7700 [slash] 2200 mellék
Osztályos iroda tel.:   [plus] 36 [minus] 1 [minus] 299 [minus] 7700 [slash] 2200 mellék
Osztály e-mail címe:  ideg [at] peterfykh [dot] hu

Az osztály szakrendelései

Vezetők

Osztályvezető főorvos telefonszáma: [plus] 36 [minus] 1 [minus] 299 [minus] 7700 [slash] 2292 mellék
Osztályvezető főorvos helyettes telefonszáma: [plus] 36 [minus] 1 [minus] 299 [minus] 7700 [slash] 2294 mellék

mb. osztályvezető ápoló: Tusa István
Tel: [plus] 36 [minus] 1 [minus] 299 [minus] 7700 [slash] 2251 mellék

Az osztály gyógytornásza: Hegyi Zsuzsanna

Logopédus: Nagy Katalin Kitti

Adminisztrátor: György Zsuzsanna

Az osztály orvosai

Salacz Pál László Dr.

Osztályvezető; osztályvezető főorvos
általános orvos, neurologus szakorvos, psychiátriai szakorvos, pszichiátriai orvosi rehabilitáció szakorvosa

Friesel Éva Dr.

rezidens
rezidens

Gaál Tibor dr.

szakorvos
általános orvos, neurologus szakorvos

Kovács Krisztina dr.

föorvos
általános orvos, neurologus szakorvos

Molnár Kinga Dr.

rezidens orvos
általános orvos

Pup József Dr.

oszt.vez.hely.föorvos
általános orvos, neurologus szakorvos

Rózsa Anikó dr.

adjunktus
általános orvos, neurologus szakorvos

Székely Xénia Dr.

rezidens
rezidens

Szeszák Gergely dr.

szakorvos
általános orvos,neurológus szakorvos

Az osztályról

A osztály 35 általános neurológiai és 5 stroke ágyon az V., VI., VII. kerületi lakosság ellátását biztosítja. Az Intenzív osztállyal együttműködve az agyi érelzáródásban szenvedő (stroke) betegek trombolízis kezelését végezzük. A fenti ellátási területen kívül a XVI. kerület akut stroke trombolízis kezelését a Flór Ferenc Kórházzal megosztva végezzük.

Az osztály minden neurológiai betegségben szenvedő, beutalt vagy visszatérő kórházi ellátást vagy átvizsgálást igénylő beteget felvesz a 2. progresszivitási szintnek megfelelően.

Az osztályunk a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar által kinevezett Oktató Osztály. Ennek megfelelő részt veszünk az orvostanhallgatók V. és VI. éves neurológiai képzésben.

Az osztályon 3-5 ágyas fürdőszobás kórtermek mellett egy 6 ágyas szubintenzív részleg segíti a betegellátást. A szakápolók és segédápolók kitartó és áldozatos munkája biztosítja, hogy a betegek a kiszolgáltatott helyzetükben a gyógyulás irányába minden támogatást megkapjanak. A betegek rehabilitációja az osztályon a felvételüket követően azonnal megkezdődik, ebben folyamatosan két gyógytornász és hetenként két alkalommal logopédus is segíti őket. Ha a testi tünetek hátterében pszichés okok is van, vagy a neurológiai beteséghez pszichiátriai betegség is társul van pszichológusi és pszichiátriai igénybevételére is.

Orvosaink szakmai felkészültsége és érdeklődése kiterjed a stroke, a szklerosis multiplex, a Parkinson betegség, izombetegségek, a demenciák, az epilepsziák, a fájdalom szindrómák és a környéki idegrendszer betegségei iránt. Ennek megfelelően a Kórházunkban működő VII. kerületi szakrendelővel közösen a betegek gondozását is vállalni tudjuk.

A betegek kivizsgálását duplex ultrahang, transcranialis Doppler, EEG, EMG-ENG, kiváltott válasz vizsgálatok, CT, MR, angiográfia és izotóp vizsgálatok teszik teljessé, ennek egy részéhez a Kórházunkban működő Affidea ad segítséget.

Az SM (Szklerózis multiplex) ambulanciánkon jelenleg több, mint 350 beteg (Klinikailag izolált szindróma (CIS), relapszáló-remittáló SM (RRSM), szekunder progressszív SM (SPSM) és primer progresszív SM (PPSM) áll gondozás alatt. A gondozott betegek száma folyamatosan emelkedik.

Osztályunkon lehetőség van az SM iránydiagnózissal küldött betegek teljes körű kivizsgálására (MRI, kiváltott válasz vizsgálatok, speciális labor vizsgálatok, liquor és serum immunológiai vizsgálatok), egyéb differenciál diagnosztikai szóba jövő betegségtől való megállapítására, kórforma meghatározására. RRSM esetén speciális immunmoduláló kezelés, és más kórformákban adjuváns, kiegészítő kezelés is lehetőség van: pl. izomlazító készítmények, gyógytorna, fáradékonyság és hangulatzavarok kezelése gyógyszeresen és pszichológusi segítséggel. Osztályunk akkreditált relapszáló-remittáló SM betegeknél a jelenleg elérhető valamennyi alkalmazható 1. és 2. vonalbeli gyógyszeres terápia is.

Az ellenanyag mediálta autoimmun betegség (myasthenia gravis) és az akut (Guillan-Barré szindróma), illetve krónikus (CIDP – krónikus gyulladásos demyelinizációs polyradiculoneuropathia) demyelinizációs polyradiculopathiák esetén szakmailag ajánlott plasmapheresisre , illetve IVIG (intrevénás immunglobulin) adására.

A Neurológiai fekvő osztály mellett működik az ún. bejárós nappali kórházi részlegünk is, amit Dr. Gács Gyula Főorvos Úr irányít.

Elektrofiziológiai Laboratórium

A Neurológiai osztály keretein belül működő diagnosztikai rendelet.

Tevékenységeink:

  • Elektroencefalográfia (EEG)
  • Kiváltott válasz vizsgálatok: VEP és BAEP
  • Elektroneurográfia / elektromiográfia (EMG)