Urológiai osztály

Elérhetőség

1076 Budapest, Péterfy Sándor u. 8-20.

Péterfy Sándor utca 8. „A” épület II. emelet  

Urológiai osztályrész:
1074 Budapest, Péterfy Sándor utca 8. „A” épület 2.emelet 

osztályvezető főorvos: [plus] 36 [minus] 1 [minus] 461 [minus] 4700 [slash] 7493, [plus] 36 [minus] 70 [minus] 984 [minus] 9202 
orvosi szobák: [plus] 36 [minus] 1 [minus] 461 [minus] 4700 [slash] 1232,1237,1227,1225 m.
osztályos iroda: 1344, 1388 
nővérpult: 1134 
Postoperatív őrző:1159 
Vizsgáló:1373 
Ambulancia: [plus] 36 [minus] 1 [minus] 461 [minus] 4726 
Fax: [plus] 36 [minus] 1 [minus] 342 [minus] 1564

Rendelés

Ambuláns előjegyzés telefonon:   [plus] 36 [minus] 1 [minus] 461 [minus] 4726 
1074 Budapest, Péterfy Sándor utca 8.

Rendelőintézeti aula földszint (bejárattól balra) 
Szakrendelő és ambulancia rendelési ideje: 7.30 – 18.30 óra között 
Szakrendelő és ambulancia vezető asszisztens: Eördögh Marianna

Az osztály szakrendelései

Vezetők

Osztályvezető Főorvos: Dr.med.habil Buzogány István PhD, címzetes egyetemi docens.

Osztályvezető helyettes:  Dr. Váczi László főorvos

Rendelővezető főorvos: Dr. Kiss Attila főorvos

Az osztály orvosai

Buzogány István Dr. PhD, Med Habil

Osztályvezető; osztályvezető főorvos
általános orvos, urológus szakorvos, címzetes egyetemi docens

Altenni Mohammed Dr.

szakorvos
általános orvos, urológus szakorvos

Beöthe Tamás Zsolt Dr.

főorvos
általános orvos, urológus szakorvos, klinikai onkológus szakorvos, PhD elméleti orvostudományok

Berta Tibor Benjamin dr.

szakorvos
általános orvos,urológus szakorvos

Csapó Judit dr.

szakorvos
általános orvos, urológus szakorvos

Czakó Márton dr.

szakorvos
általános orvos,urológus szakorvos

Diószeghy Gábor dr.

főorvos
általános orvos, urológus szakorvos

Fazekas Fruzsina Eszter dr.

rezidens orvos
általános orvos

Fehér Gábor dr.

rezidens orvos
általános orvos

Kertész László Róbert Dr.

szakorvos
általános orvos,urológus szakorvos

Kiss Attila dr.

főorvos
általános orvos, urológus szakorvos

Kondás József Dr.

főorvos
általános orvos,urológus szakorvos

Kondér Gyula dr.

adjunktus
általános orvos, urológus szakorvos

Kovács Enikő Dalma dr.

rezidens orvos
általános orvos

Kovács Miklós Dr.

szakorvos
általános orvos,urológus szakorvos

Márványkövi Fanni Magdolna dr.

rezidens orvos
általános orvos

Máté Kinga dr.

rezidens orvos
általános orvos

Molnár Lili Gabriella dr.

rezidens orvos
általános orvos

Ráfi Tamás Dr.

szakorvos
általános orvos,urológus szakorvos

Sülecz István dr

föorvos
általános orvos, urológus szakorvos

Szöllősi Tamás dr.

rezidens orvos
általános orvos

Takács Flóra dr.

rezidens orvos
általános orvos

Váczi László dr.

főorvos
általános orvos, urológus szakorvos

Vincze Máté dr.

rezidens orvos
általános orvos

Vrecenár László dr.

szakorvos
általános orvos,urológus szakorvos

Zóber Tamás Gábor dr.PhD

főorvos
általános orvos, urológus szakorvos, PhD elméleti orvostudományok

Az osztályról

Az osztály rendelkezik egy kiegészítő szintű betegellátáshoz szükséges és ellátó részleggel.

Az osztály bizonyos szakmai és struktúrális szempontokat figyelembe véve az Általános Sebészeti Osztályal. A műtétet követő ápolásra és megfigyelésre 6 izolált szubintenzív ágy szolgál és az osztállyal egy szinten elhelyezkedő Központi Intenzív Terápiás Osztály 12 intenzív ágya is igénybe vehető a fokozott megfigyelés és intenzív ellátás igénylő betegek elhelyezésére.

Az osztály (és egyben az integrált Urológiai és Sebészeti Osztály) koordináló vezetője Dr. med. habil Buzogány István Ph.D., címzetes egyetemi docens.

Fekvőbeteg Szakellátás:

Az osztály szerkezete és felépítése:

Az osztályon a betegek elhelyezésére 40 fekvőágy 2 egyágyas, 1 kétágyas, 2 háromágyas, 3 négyágyas, 4 db ötágyas kórterem, a műtétet követő ápolásra és megfigyelésre 6 izolált szubintenzív ágy áll rendelkezésre. A hatágyas szubintenzív őrző részleg teljesen különálló, légkondicionált, korszerű monitorokkal felszerelt, önálló ápoló személyzettel és folyamatos aneszteziológus szakorvosi felügyelettel rendelkezik, ahol a közép-nagy és nagy műtéteken átesett betegek posztoperatív ellátása történik. A osztályon operált, legsúlyosabb műtéteken átesett betegek alkalmanként az osztállyal egy szinten elhelyezkedő 12 ágyas Központi Intenzív Terápiás Osztályára helyezhető, ahol a 12 ágyból 3 kizárólag a többi igény szerint az Urológia-seb osztály számára fenntartott.

Az osztály szakmai munkája pontos, betegségcsoportokra kidolgozott kivizsgálási és terápiás szakmai előíratok alapján szervezett. 
A napi gyakorlati tevékenység az aktuális minőségügyi szabványok (ISO, MEES) szerint elkészített egységes működési szabályzatok által szabályozott.

Betegelőjegyzés, beteg tájékoztatás

A műtétre készített orvosi műtét előtti tájékoztatása szintén betegségcsoportokra külön elkészített írásos képekkel illusztrált felvilágosító-betegbeleegyező dokumentum segítségével történik. A műtétre előjegyzett betegek nyilvántartását és a műtétek pontos tervezését az osztály napi programját rögzítő azzal teljes összhangban lévő számítógépes előjegyzési segíti, amely egyben rendszeri a szakrendelői kapcsolataink integrációját is.

Műtői kapacitás

Az előre tervezett és akut műtétek elvégzésére izolált, zsilipelt, légkondicionált, korszerű 6 egységből álló műtőrendszer áll rendelkezésre. Három műtő alkalmas feltárásos, laparoszkópos és/vagy felső húgyúti endoszkópos beavatkozások, egy pedig feltárásos és alsó húgyúti endoszkópos műtétek elvégzésére. Egy teljesen felszerelt beavatkozás beavatkozására felszerelt szeptikus műtő került kialakításra a fertőző vagy nem negatív leoltási lelettel, vagy akutan szeptikus, illetve elő nem készített műtétre kerülő betegek ellátására. Az ambulancián külön ambuláns műtő áll rendelkezésre a járóbeteg- és egynapos sebészeti műtétek elvégzésére. Ez a hatrészes műtőegység egyben Budapest egyik legnagyobb urológia-sebészeti műtőblokkja.

Diagnosztikai lehetőségek:

Kórházunkban valamennyi modern diagnosztikai eljárás, CT, MRI, transzrectalis tekercs MR-spektroszkópia, digitális szubsztrációs angiográfia, izotóp diagnosztika, invazív angioradiológia áll rendelkezésre. A különböző vese üregrendszeri ciszták és egyéb terimék punkciókja, drain behelyezések és biopsziák ultrahangos szükség esetén CT vezérelt célzással történnek. A diagnosztikus és az időszakos kontroll hólyagtükrözést férfiak esetében osztályunkon flexibilis cisztoszkóppal végezzük.

Főbb tevékenységi területek:

Az osztály a Területi Ellátási Kötelezettség (TEK) alapján észak közép Magyarország (Esztergom, Vác, Balassagyarmat, Salgótarján, Gyöngyös, Jászberény, Kerepestarcsa által határolt területet), valamint Budapest nagy részének (II.III. IV. V.VI.VII. VIII. IX.XII XIII XIV XV XVI kerület) ingyenes szintű ellátásán kívül országos centrumként működik húgyhólyag, prosztata, vese, here és hímvessző daganatok ellátásában, laparoszkópos beavatkozások és ESWL és vesekő terápia tekintetében. Kiterjesztett, radikális műtéteket úgy mint: hólyag radikális eltávolítása és bélből történő pótlása (eredeti helyére ültetett kontinens és a hasfalra kiültetett nem kontinens formában), radikális prosztata eltávolítás, radikális és szervmegtartó vesedaganat eltávolítása,

Onkológiai sebészet

Prosztata rosszindulatú daganatának sebészete:

A prosztata radikális eltávolítását nyílt behatolásból a stádiumtól függően lehetőség szerint idegkímélő műtéti technikával végezzük. Elvégez a prosztata eltávolítását magas, vagy nagyon magas kockázatú betegek esetén is, a hormonkezelést követően az előzetes vizsgálatok azt lehetővé teszik. Nagy gondot fordítunk a műtét előtti pontos, nomogrammok alapján végzett vizsgálat, esélymodellezés alapján beteg-felvilágosításra, valamint a műtét utáni jó életminőségre és beteg megelégedettségre.

Húgyhólyag daganatok kezelése:

A húgyhólyag daganatainak endoszkópos eltávolítása korszerűen felszerelt videoendoszkópos műtőben történik a legkorszerűbb elvek és gyakorlat alapján. Az invazív daganatok esetében radikális húgyhólyag eltávolítást és a kontinens és nem kontinens vizelet elterelések legkülönbözőbb fajtáit alkalmazzuk. Magyarországon az egyik legnagyobb számban végzünk eredeti helyére visszaültetett, új ileum hólyag képzést, valamint ileum conduit kialakítást. Ritkán -más megoldás nem lévén - vastagbél felhasználásával, vagy transuretero-uretero-cutaneostomiával oldjuk meg a vizelet elterelését. A húgyhólyaggal és egyéb más kismedencei szervek kölcsönösen érintő nagykiterjedésű daganatok együttes eltávolítását (exenteratiot) hasi sebész csapatunkkal egy teamben nagy gyakorlattal végezzük.

Vesedaganatok

Korai stádiumú vesedaganatok esetében a szervmegtartó műtéti megoldásokat részesítjük előnyben a daganat elhelyezkedésétől függően maximum 7 cm-s tumor nagyságig elsősorban laparoszkópos technikával. Az ennél nagyobb méretű, vagy előrehaladottabb stádiumú daganatok esetébe a teljes vese eltávolítása történik legtöbb esetben az azonos oldali mellékvese és teljes regionális nyirokcsomó blokk kiirtásával. A radikális veseeltávolításokat is elsősorban laparoszkópos technikával végezzük. Csak nagykiterjedésű, vagy más szerveket is érintő daganatok esetén végzünk elsősorban hasi (transperitonealis) feltárást. A fő gyűjtőérbe ( véna cavaba) törő daganatok esetében cavotomiát végzünk megelőző cava-filter behelyezésével. Kétoldali megjelenésű vesedaganatok esetében néhány kivételes esetet kivéve, egy időben történő szimultán műtéti beavatkozást alkalmazunk.

Here és hímvessző daganatainak kezelése

Évtizedek óta történnek intézetünkben a heredaganatok, hímvessző daganatok kiterjesztett műtétei, valamint primer és kemoterápia után történő retroperitoneális inguinalis és kismedencei nyirokcsomó blokkok radikális és idegkímélő eltávolítását is végezzük.

Vesekő terápia

Az osztályon a hét minden napján működtetett ESWL (külső lökéshullámú kőtörés) készülékkel végzett kezelések mellett, rendelkezésre áll a modern felső húgyúti endoszkópia valamennyi eszközrendszere is (nefroszkópok, ureteroszkópok (rigid és flexibilis ureteroszkóp), digitális röntgen képerősítő, ultrahangos-, elektrokinetikus- és lézer kőzúzó fejek), így a köves betegek modern ellátásának teljes palettáját képesek vagyunk nyújtani.

BPH (Jóindulatú prosztata megnagyobbodás) kezelés

A férfibetegek legnagyobb részét érintő, prosztata betegségek következtében kialakult vizeletürítési nehezítettség mértékének pontosabb megítéléséhez, minden rendelésünkön uroflowméterrel rendelkezünk. A férfiak hólyagürítési zavarainak pontos diagnosztizálására komplett urodinamikai laboratórium áll rendelkezésünkre. A prosztata méretének pontos meghatározása, finomabb szerkezeti eltéréseinek megítélése és biopsziáinak célzása rectalis ultrahang segítségével – igény esetén altatásban - történik. Osztályunkon a prosztata állományénak finomabb szerkezeti feltérképezésére MRI és rectalis tekerccsel végzett MRI spectroscopia végzésére is van lehetőség. A jóindulatú prosztata megnagyobbodás esetén (prosztata hiperplázia, BPH) elsősorban húgycsövön keresztül végzett endoszkópos műtétet végzünk, mono és bipolaris és lézervaporizációs technikával, ahol a jobb látási viszonyokat és a dokumentálást endokamera- és endovideo rendszer segíti. Rendelkezésre áll ugyanakkor a minimálinvazív BPH sebészetben a mikrohullámú thremoterápiás TUMT és a lézersebészet eszköztára is.

Inkontinencia kezelés, gynecourológiai helyreállító plasztikai sebészet

Az inkontinens (vizelettartási zavarokkal rendelkező) betegek kivizsgálására inkontinencia ambulancia áll rendelkezésünkre ahol az inkontinens és hólyagműködési zavarral rendelkező betegek kivizsgálását kompletten felszerelt urodinamikai laboratórium segíti. Konzervatív kezelés (izometriás-elektrostimuláció), intimtorna betanítás és a kezelt betegek gondozása is ambulanciánkon történik. A vizelettartási nehezítettség, képtelenség műtéti kezelésének valamennyi minimálisan invazív és egyéb műtéti beavatkozását (TOT, TVT szalag, 4 és 6 pontos TOT háló beültetés) végezzük. Kifejezetten nagy gyakorlattal rendelkezünk azon laparoszkópos nőgyógyászati helyreállító, plasztikai műtétek változataiban, melyek hálóbeültetéssel történnek (sacro-colpopexia, promontofixatio).

Oktatási tevékenység

Az utódnemzedék nevelésében és kiképzésében végzett kiemelkedő és meghatározó munkánk elismeréseként az Urológiai Szakmai Kollégium a Szakorvos Felkészítő Továbbképző Programjának irányítását 2006. január 1. óta osztályunkra helyezte. Az osztályon folyamatosan történik szakorvosjelöltek és szakdolgozók képzése és továbbképzése. Empatikus, beteg centrikus hozzáállás és a magas szakmai színvonal, elhivatottság és pontos, szakszerű, mindenkor emberséges betegellátás alapján végzett tevékenységünkkel intézményünk általános elismertségének megfelelő megbecsülést és jó hírnevet sikerült kivívnunk a szakma és az urológiai betegek körében is.

Amennyiben elégedett osztályunk munkájával, akkor a Személyi Jövedelemadó 1 %-átaz általunk létrehozott, kizárólag a munkakörülmények javítására, munkatársaink szakmai tudásának gyarapítására és eszközbeszerzésre szolgáló alapítványunk számlájára utalni szíveskedjék:

Péterfy Sándor utcai kórház Urológia Osztály Egészségügyi Közhasznú Alapítvány 
Székhely: 1074 Budapest, Péterfy S.u.8-20, A épület 2.em. 
Bankszámla szám: OTP Bank 11707024-20409195. 
Adószám: 18165441-1-42. 
Alapító Okirat Cégbírósági Azonosítója: Pk.61112/1998/2,1999.01.12.

 

Felvétel a hét minden napján. 
Budapest V-VI-VII-XVI.kerület.  
Az osztály látja el a progresszivitási szinten Észak-Közép Magyarország területét Esztergom, Vác, Balassagyarmat, Salgótarján, Gyöngyös, Jászberény, Kerepes, Kistarcsa által határolt területet, valamint Budapesten a II.III. IV. V.VI.VII. VIII. IX.XII. XIII. XIV. XV. XVI. kerületét. Ez azt jelenti, hogy az itt élő 2,2 millió lakos minden urológiai problémát meg kell tudni oldani.

Munkatársaink látják el az V-VI-VII-VIII-XVI. kerület urológiai szakrendelőinek urológiai rendeléseit is.