Szemészet

Elérhetőség

1076 Budapest, Péterfy Sándor u. 8-20.

Péterfy Sándor utca 14. I. emelet

Rendelés

Az akut szemészeti betegek ellátása munkanapokon 16 óráig a területileg illetékes intézményben történik.

Munkanapokon az ügyelet 16 órától másnap reggel 8 óráig, munkaszüneti napokon 8 órától másnap reggel 8 óráig tart az ügyeleti kiírási rendnek megfelelően.

Rendelés neve Vezető neve Rendelési idő Elérhetőség Beutaló szükségessége
Szemészeti osztály
ambulancia
Dr. Vámosi Péter Ph.D. Hétköznap
Előjegyzés alapján
[plus] 36 [minus] 1 [minus] 461 [minus] 4746 Beutaló nem szükséges, 
előzetes egyeztetést kérünk
Diabetes ambulancia Dr. Szalkovszky Ilona Munkanapokon 08-09h [plus] 36 [minus] 1 [minus] 461 [minus] 1309 Beutaló szükséges
Felnőtt szakrendelő Dr. Schulteisz Nóra Munkanapokon
De.: 08-14h
Du.: 14-20h
Péntek du. nincs
[plus] 36 [minus] 1 [minus] 461 [minus] 4700 [slash] 1501

[plus] 36 [minus] 1 [minus] 461 [minus] 4795
Beutaló nem szükséges, 
előzetes egyeztetést kérünk, 
kivéve sürgős esetek
Gyermek szakrendelő Dr. Szerbák Gabriella H.: 07.30-13.00
K.: 12.00-18.00
Sze: 07.30-14.00
Cs.: 12.00-18.00
P.: 08.00-14.00
[plus] 36 [minus] 1 [minus] 461 [minus] 4700 [slash] 1130 Beutaló nem szükséges, 
előzetes egyeztetést kérünk, 
kivéve sürgős esetek
Baleseti Intézet Dr. Kalácska Richárd Hétfő-kedd-szerda-péntek
13 óráig
[plus] 36 [minus] 1 [minus] 299 [minus] 7700 [slash] 2280 Beutaló nem szükséges, 
előzetes egyeztetést kérünk

Az osztály szakrendelései

Vezetők

Osztályvezető főorvos: Dr. Vámosi Péter PhD

Főnővér: Hódossyné Kemenczei Ágnes

[plus] 36 [minus] 1 [minus] 1505 [minus] 4221

[plus] 36 [minus] 1 [minus] 505 [minus] 4222

Az osztály orvosai

Vámosi Péter Dr. PhD

Osztályvezető;
általános orvos, szemész szakorvos, PhD elméleti orvostudományok

Argay Amanda dr.

szakorvos

Cserháti Zoltán dr.

szakorvos
szakorvos

Elekes Ágnes dr.

szakorvos

Hengsperger Éva Dr.

önkéntes segítő
szemészet

Kalácska Richárd dr.

föorvos
szemész szakorvos

Kosina-Hagyó Krisztina dr.Ph.D.

szakorvos
PhD elméleti orvostudományok, szemész szakorvos

Mátyus Dóra Katalin dr

szakorvos
általános orvos, szemész szakorvos

Radnóti Judit dr

föorvos
általános orvos, szemész szakorvos

Rupnik Zsófia Magdolna dr.

rezidens orvos
általános orvos

Szalkovszky Ilona dr.

föorvos
általános orvos, szemész szakorvos

Szecskő Timea dr.

adjunktus
általános orvos, szemész szakorvos

Tönköl Tamás Imre Dr.

adjunktus
általános orvos,szemész szakorvos

Vadnai Ákosné dr. Komár Tímea dr.

adjunktus
általános orvos, szemész szakorvos

Vagyóczky Ágnes Dr.

oszt.vez.hely.
általános orvos, szemész szakorvos

Volek Éva dr.

szakorvos

Az osztályról

Az osztályunkon végzett műtétek

Szürkehályog sebészet
Műlencse beültetés
Szaruhártya sebészet
Teljes vastagságú szaruhártya átültetés
Lamelláris szaruhártya átültetés
Zöldhályog sebészet (áthatoló és nem áthatoló műtétek)
Vitroretinalis sebészet
Üvegtest eltávolítása (vitrectomia)
Ideghártya-leválás sebészi kezelése
Macula degeneráció kezelése intravitreális (szemgolyóba adott) injekcióval
Kancsalság elleni műtétek
Szemhéjsebészet
Szemhéj-tumorok eltávolítása, szemkörnyék helyreállítása
Szemhéjállási rendellenességek (szemhéj kifordulása, befordulása, csüngése) műtétei
Sürgősségi szemsebészeti beavatkozások ügyeleti napokon

Területi ellátási kötelezettség

A szemészeti osztály munkanapokon az V., VII. és VIII. kerületekből, továbbá az alábbi településekről fogad betegeket: Alattyán, Jánoshida, Jászágó, Jászapáti, Jászárokszállás, Jászberény, Jászboldogháza, Jászdózsa, Jászfelsőszentgyörgy, Jászfényszaru, Jászivány, Jászjákóhalma, Jászkisér, Jászszentandrás, Jásztelek, Pusztamonostor és Szentlőrinckáta.

A szemészeti osztály kiemelt, 3-as fokozatú besorolása miatt az egész országból fogadhat betegeket meghatározott keretek között.

Az osztály tevékenységéről

Szürkehályog sebészet
Osztályunkon a szürkehályog műtéti megoldása a legmodernebb – phacoemulsificatiós - technikával történik. Lehetőség van a microseben át (2.2, ill. 1.8mm) történő phacoemulsificatiós műtét végzésére is. 
A szürkehályog eltávolítása során műlencse kerül beültetésre, melynek dioptriáját a legpontosabb mérést lehetővé tevő lézeres (Zeiss IOL Master), ill. ultrahangos készülékkel tervezzük meg. 
Az általánosan használt műlencséink monofokálisak, de elérhetők az úgynevezett prémium műlencsék is, melyekért azonban térítési díjat vagyunk kénytelenek felszámolni. 
Prémium lencsének számít a multifokális, és az alkalmazkodó lencse, ezek kiválasztásánál figyelembe kell venni a beteg életmódját, látási igényét. A betegeink a prémium lencse kiválasztását a műtétet végző orvossal részletesen megbeszélhetik. 
A tórikus műlencse szintén prémium lencsének számít, a műtét előtt meglévő nagyobb astigmatismus korrigálására szolgál. Amennyiben ilyen műlencse beültetése szóba jön, orvosaink erre előzetesen felhívják a beteg figyelmét.
Új lehetőség a már műlencsével rendelkező szem fénytörésének utólagos korrigálása AddOn műlencsével (monofokális, tórikus, és multifokális változatban is). A régi műlencsét ilyenkor nem távolítjuk el, hanem arra kerül rá az új korrigáló lencse.

Szaruhártya átültetés
A szaruhártya átültetés (keratoplastica) jelentős fejlődésen ment át az utóbbi években. Osztályunkon rendelkezésre állnak a legmodernebb vizsgálóeszközök, mint pl. Pentacam és elülső szegmens OCT. A hagyományos, teljes vastagságú, ún. perforáló keratoplasticán túl, végezzük a legmodernebbnek számító Descemet-membrán endothelialis keratoplasticát (DMEK) is. Ez az összes szaruhártya átültetés egyre nagyobb hányadát teszi ki. Ilyenkor az arra alkalmas esetekben csak a szaruhártya valóban beteg, két belső rétegét cseréljük ki, a külső ép rétegek érintetlenül hagyásával. A fenti műtéteket egyszer használatos trepánnal végezzük, hogy minden betegünknek megadjuk a maximális esélyt a sikerre.

Retina és üvegtest műtétei
A vitreoretinalis sebészet a szemészeti műtéttan egyik legdinamikusabban fejlődő területe. Osztályunkon az utóbbi 4 évben folyamatosan bővült az ilyen jellegű műtéti beavatkozások száma, ami az utóbbi években már meghaladta az évi 200 beavatkozást. Az általános trendhez igazodva, a hagyományos, relatíve nagy sebbel járó 20 G-s vitrectomia helyett ma már 98%-ban kissebes, varrat nélküli technikát alkalmazunk, ami 23 és 25 G-s sebméretet jelent. Be vagyunk rendezkedve mind a sürgősségi (retina leválás, endophthalmitis), mind a tervezett vitreoretinalis beavatkozásokra is. A műtéteket a legmodernebb, 5000/perc vágásszám elérésére is képes vitrectorral végezzük. A vitreoretinalis műtétek háttér diagnosztikája tekintetében igen jó a műszererezettségünk. A legkorszerűbbnek ismert Heidelberg Spectralis OCT, szűk pupillás vizsgálatra is alkalmas Topcon funduskamera és fluoreszcein angiográf, valamint kitűnő képminőségű ultrahang készülék áll rendelkezésünkre.

Retina ambulancia
Nagy forgalmú ambulanciánkon időskori illetve rövidlátással összefüggő makuladegeneráció, szemfenéki vénás trombózis, cukorbetegek retinaelváltozásai illetve egyéb retinabetegségek diagnosztikáját és ellátását végezzük. Osztályunkon Spectralis OCT, Canon CX-1 digitális retinafotózásra és fluorescein angiográfiára alkalmas fundus kamera, szemészeti ultrahang készülék illetve lézerkezelések végzésére alkalmas műszerek állnak rendelkezésre. Nagy számban végzünk retinaműtéteket, szemfenéki lézerkezeléseket és intravitreális injekciós kezeléseket.

Macula ambulancia
A Péterfy Kórház Szemészeti Osztályán önálló Macula ambulancia működik. Itt két vizsgáló helyiség és egy ambuláns műtő kap helyet, ahol az intravitrealis (szembe adott) injekciókat minden más műtéti tevékenységtől elkülönítve tudjuk beadni. A Macula ambulancián külön Heidelberg Spectralis OCT-angio működik, ami on-line összeköttetésben van az osztályon használt OCT-vel. A Macula ambulancián a macula (sárgatest) betegségeiben szenvedő betegek vizsgálata folyik a legkorszerűbb diagnosztikus eszközökkel, és egyre növekvő számban végezzük az intravitreális injekciós kezeléseket.

Retinopathia praematurorum (ROP)
A koraszülöttek látóideghártya betegsége. A helyi koraszülött intenzív osztályon ellátott kis betegeink szűrését a legmodernebb szűrési elvek alapján végezzük, és a nemrégiben megvalósult személyi feltételekkel a szükséges beavatkozások elvégezhetőek lesznek már helyben is, a hamarosan beszerzésre kerülő műszerekkel. A laserkezeléseket a ROP-betegek kezelésében jártas gyermekszemész szakvizsgás szakorvos, a műtéteket vitrectomiában jártas szakorvos végzi. Kis betegeink kezét később sem engedjük el, rendszeresen szükséges vizsgálataikat gyerekszemészeti szakrendelésünkön végezzük.

Zöldhályog sebészet
Osztályunkon országos szinten a zöldhályog műtéti megoldásának legszélesebb palettája áll betegeink rendelkezésére. 
A hagyományos szemnyomáscsökkentő műtétek:

 • trabeculectomia
 • basalexcisio iridis
 • cyclophotocoagulatio 
 • cyclocryopexia mellett 

Lézeres szemsebészeti megoldások: 

 • Argon lézer trabeculoplastica 
 • Nd:YAG lézer iridotomia

valamint a legmodernebb, biztonságos, szemmegnyitás nélküli, eredeti csarnokvíz elfolyási utat helyreállító műtéti típusok:

 • deep sclerectomia
 • viscocanalostomia 
 • canaloplastica mindegyike betegeink rendelkezésére áll osztályunkon. 

Lehetőség van ezen kívül

 • shuntbeültetésre,
 • vitrectomiás szemnyomáscsökkentő műtétre, amennyiben a beteg állapota ezt indokolja. 

A műtéti terv egyénre szabott felállításában és a glaucomás betegek gondozásában kiemelt szerepe van a glaucoma ambulanciánknak. A műtéteket kizárólag az egyes beavatkozásokban nagy tapasztalatot szerzett szakorvosokból álló glaucoma műtéti teamünk végzi.

Szemhéj sebészeti, szemkörnyéki beavatkozások
Osztályunkon nagy számban zajlik jó és rosszindulatú szemhéj- illetve szemkörnyéki tumor-eltávolítás és az érintett terület helyreállítása okuloplasztikai műtéttel. Gyakran kerül sor a szemhéjak hibás állásának (szemhéjcsüngés a szemhéj ki- illetve befordulása) sebészeti korrekciójára is. Kóros szempillaállás műtéti korrekcióját is végezzük. Osztályunkon ellátjuk a sérült betegeket is, vállaljuk komplex okuloplasztikai kóros állapotok (például autóbaleset, korábbi plasztikai műtét) sebészeti rehabilitációját is. 
A műtétek többnyire ambulánsan zajlanak, azaz a műtét napján érkezik a páciens Osztályunkra és a műtét után megfigyelési időt követően otthonába távozik. A műtét utáni gondozás is a járóbeteg szakrendelés keretén belül történik.