Pathológia

Elérhetőség

Rendelés

Péterfy Sándor utca 8-20.

Bethlen Gábor téri bejárat félemelet

Aspirációs cytológiai rendelés

kedd: 9-10 óra

csütörtök: 9-10 óra, és 15-16 óra

Vezetők

Vezető asszisztens: Viszovszkyné Erdélyi Gabriella

Az osztály orvosai

Diczházi János Csaba Dr. PhD.

Osztályvezető; főorvos
általános orvos, pathológiai szakorvos, okleveles egészségügyi manager

Galambos Csilla Dr.

rezidens orvos
általános orvos

Gonda Gábor András Dr. PhD

föorvos
kórbonctan-kórszövettani szakorvos

Kisfaludy Nóra Dr.

oszt.vez.főorvos-helyettes
általános orvos, pathológiai szakorvos, cytopathológia

Lellei Ilona Dr.

szakorvos

Mészáros Lilla dr.

rezidens orvos
általános orvos

Nagy Szabolcs Erik Dr.

ált.orvos
általános orvos

Szabó Judit Mónika Dr.

szakorvos
általános orvos, belgyógyász szakorvos, pathológiai szakorvos

Szakál Fruzsina dr.

ált.orvos
általános orvos

Varga Márton Dr.

szakorvos
általános orvos, pathológiai szakorvos

Az osztályról

A kórboncolás során a kórházban - és esetenként a kórházon kívül - meghalt betegek holttestét vizsgáljuk. A modern diagnosztikai eszközök bevezetése miatt a kórboncolás jelentősége egyre csökken, de sok esetben ma is értékes információkat nyújt ez a vizsgálati módszer, és népegészségügyi, statisztikai szempontból igen fontos, mert ez szolgáltatja a legpontosabb morbiditási és mortalitási adatokat.

A kórszövettani diagnosztika a különböző eltávolított szövetek, szervek mikroszkópos vizsgálatát jelenti. Minden, a betegből eltávolított szövet vizsgálata kötelező, a fogakat kivéve. Kórszövettani vizsgálatot a halottból eltávolított szövetekből is végzünk. A kórszövettani vizsgálat tisztázza az elváltozások mibenlétét, különböző gyulladásos és degeneratív folyamatok, jó- és rosszindulatú daganatok ismerhetők fel ezzel a módszerrel. Az endoszkópos, kis biopsziás minták értékelése a további beavatkozásokhoz, műtétek indikációjához ad támpontot. A szövettani vizsgálat további speciális eljárásokkal kiegészítve (pl.: immunhisztokémia) lehetőséget ad a daganatok típusainak elkülönítésére, a daganatok várható viselkedésének megállapítására, és lehetővé teszi a hatékony kezelési módszer kiválasztását. Konzíliumi vizsgálat keretében fenti módszerek elektronmikroszkópos és genetikai vizsgálatokkal is kiegészíthetők, ezeket egyetemi intézetekben végzik.

A cytologiai vizsgálatok kevéssé eszközigényesek, gyorsak, a beteg számára általában nem megterhelők, ezért nagyon hasznosak és egyre népszerűbbek. Vizsgálunk kórházunk más részlegein vett mintákat, de aspirációs cytologiai ambulanciánkon helyben is veszünk anyagot a tapintható elváltozásokból.

A nőgyógyászati rákszűrés keretében a méhnyakról származó cytologiai keneteket gyakorlott asszisztensnők értékelik, és szükség esetén szakorvossal konzultálják.