Neonatológiai és Csecsemő osztály PIC II.

Elérhetőség

1076 Budapest, Péterfy Sándor u. 8-20.

A épület 3-4 emelet

3. emelet koraszülött részleg: 06 [minus] 1 [minus] 505 [minus] 4249

4. melet újszülött részleg: 06 [minus] 1 [minus] 321 [minus] 1910 [slash] 1104 m. 

Vezetők

Osztályvezető főorvos: Dr. Boross Gábor 

Osztályvezető főorvos-helyettes: Dr. Csáki Judit főorvos  

Osztályvezető ápoló: Zán Katalin

Újszülött részlegvezető főnővér: Szilágyiné Weimann Csilla

Az osztály orvosai

Boross Gábor dr.

Osztályvezető; osztályvezető főorvos
általános orvos, csecsemő-gyermekgyógyász, neonatológus

Ádám Marianne dr.

föorvos
általános orvos, klinikai laboratóriumi szakorvos, csecsemő-gyermekgyógyász, neonatológus

Bodnár Erika dr.

általános orvos
szakorvosjelölt

Csáki Judit Éva dr.

föorvos
általános orvos, csecsemő-gyermekgyógyász, gyermekneurológiai szakorvos

Gaier Melinda dr.

rezidens
általános orvos

Győry Elvira dr.

szakorvosjelölt
álatlános orvos

Horváth Eszter dr.

főorvos
általános orvos, csecsemö-gyermekgyógyász, klinikai immunol. és allerg. Szakorvos

Kaposvári Mária dr.

segédorvos
általános orvos

Kiss Eleonóra dr.

föorvos
általános orvos, csecsemő-gyermekgyógyász, neonatológus szakorvos

Nagy Judit Petra dr.

szakorvos
általános orvos, csecsemő-,és gyermekgyógyász szakorvos

Németh Nóra dr PhD

főorvos
általános orvos, csecsemő-, és gyermekgyógyász szakorvos Ph.D elméleti orvostudományok

Polcec Renáta dr.

szakorvos

Szabó Nelli dr.

rezidens
általános orvos

Az osztályról

Osztályunk két részleggel rendelkezik, ezek a IV. emeleti Szülészeti Osztály területén elhelyezkedő Újszülött osztály és a kórház 3. emeletén található 30 ágyas, II-es progresszivitású perinatális intenzív centrum (PIC II.).

Az újszülött részlegen látjuk el a kórház szülészetén született, speciális ellátást nem igénylő újszülötteket. Ezen a részlegen 24 órás rooming-in rendszer van, vagyis az újszülöttek születésüktől kezdve együtt lehet édesanyjukkal, rendszeres szakorvosi és szakápolói felügyelet mellett.

Nagy előnye az osztálynak, hogy kóros terhesség (pl. terhességi cukorbetegség) esetén, vagy az újszülöttet érintő komolyabb megbetegedésnél sem kell elválasztani az édesanyákat gyermeküktől. Ilyen esetekben a problémás beteg újszülöttek/koraszülöttek a PIC II. részlegre kerülhetnek, ahová az ott kialakított komfortos szobákba édesanyákat térítésmentesen fel tudunk venni..

A PIC II. részlegen un. „késői koraszülötteket” (a 32. és 36. terhességi hét között születettek),  valemint az átmenetileg légzéstámogatásra szoruló, illetve a más okból intenzív ellátást (szoros megfigyelést, vénás táplálást, fénykezelést, antibiotikum kezelést, vércserét stb.) igénylő újszülötteket ápoljuk. Az intézményünkben született újszülötteken túl itt más kórházakból is szeretettel látunk tartós gépi lélegeztetésre már nem szoruló intenzív ellátást igénylő újszülötteket és kis súlyú koraszülötteket. A részleg műszerezettsége (légzéstámogató  eszközök, inkubátorok, monitorok, pulsoximéterek, inf. pumpák), valamint a dolgozók képzettsége és gyakorlata megfelel ennek a nehéz és felelősségteljes munkának.

Az osztályhoz kapcsoltan a betegeket folyamatosan fogadó neonatológiai és általános gyermekgyógyászati szakambulancia működik, ezen kívül az intézetben működő fejlődésneurológiai, gyermekszemészeti, gyermek fül-orr-gégészeti és gyermek allergológiai szakrendelések is várják a kivizsgálásra váró gyermekeket.

2015-ben a TASZ felmérése szerint, melyben több mint 60 hazai egészségügyi intézmény vett részt, kórházunk, illetve  osztályunk az országban a keszthelyi kórházzal együtt a legjobb „gyermek és szülőbarát” kórháznak bizonyult.

Nagyon fontosnak tartjuk a jó anya-gyermek kapcsolat minél korábbi kialakítását. Osztályunkon hosszú hagyománya van annak a „jó gyakorlatnak” amely a koraszülöttek orvosi ellátása és az élet védelme mellett a minőségi anya-gyermek, apa-gyermek kapcsolat kialakítására és fenntartására is teret biztosít.

Nemrég kerültek felújításra a koraszülött és pathológiás részleg minden igényt kielégítő, fürdőszobás „anya-baba szobái”. Ha a csecsemő állapota már megengedi, lehetőség van ilyen szobába kerülni, ahol 24 órában együtt lehet az édesanyával. Mindezek a feltételek is segítik, hogy osztályunkon a koraszülöttek többségét szoptassa az édesanyja. Az édesanyáknak lehetőségük van arra is, hogy a csecsemő körüli teendőket (tisztázás, fürdetés, öltöztetés, stb.) már az osztályon elsajátítsák.

Ennek részeként az anyák folyamatos részvétele, a szoptatás támogatása, a kenguruzás, az apák szabad látogatása, s a rooming-in – jelentik az „alapszolgáltatások elemeit”, ugyanakkor fontos cél az is, hogy a szülők egy stabilabb, konkrétabb jövőképpel tudjanak távozni a kórházból. Eképpen a szülőknek a Péterfy PIC-II osztályán töltött hosszú napjait - heteit nemcsak a koraszülöttek gyarapodására, erősödésére szolgáló „köztes időnek”, hanem a szülő számára egy fontos rehabilitálódási időszaknak is tekintjük, amelyben szakszerű támogatás mellett objektív rálátást nyerhetnek az aktuális helyzetükre, újra tanulhatják az alkalmazkodást a koraszülött gyermekük speciális szükségleteihez, új kompetenciákat sajátíthatnak el.

Ezt az összetett feladatot az osztályon dolgozó integratív szemléletű orvos és ápoló kollégák mellett, a fokozatosan bővülő „Támogató Team” multidiszciplináris csoportja látja el. Eképpen a szoptatási szaktanácsadók, pszichológus, gyógytornász és pszichopedagógus, művészetterapeuta tevékenysége igyekszik hozzájárulni az anya-gyermek diádikus kapcsolat korrektív újraépüléséhez.

Szoptatási tanácsadás

Kórházunkban online és személyesen is működik szoptatásra felkészítő várandós kör.   Újszülött és koraszülött intenzív osztályunkon minden, a kórházunkban született baba-mama páros kap információt, és ha szükséges, segítséget, hogy a szoptatás sikeres és örömteli legyen. Kórházunkból  való távozás után havi rendszeres online és személyes baba mama kör működik, melyen a részvétel ingyenes. 

Akár a várandós, akár a baba mama körre az alábbi email címeken lehet jelentkezni:  gaulzs [at] gmail [dot] comdrkaposvarimaria [at] gmail [dot] com.

dr Kaposvári Mária szoptatási tanácsadó orvos

Gaul Zsófia szoptatási tanácsadó pszichológus

 

Gyógytorna

Minden irodalmi adat és gyakorlati tapasztalat azt mutatja, hogy a gyógytornászok közreműködése a koraszülöttek ellátásában jelentősen javítja mind a szomatikus, - mind a mozgásfejlődésüket. A kezelt gyermekek kevesebb időt töltenek kórházban. Osztályunkon alkalmazott terápiák: passzív átmozgatás az inkubátorban, masszázs, FDM kezelés, Katona-terápia, orofaciális  kezelés, egyéb kiegészítő technikák. Az ellátás része az édesanyákkal való kapcsolat kialakítása, tájékoztatás gyermekük mozgásfejlődésével kapcsolatban, valamint a masszázs és otthoni feladatok tanítása, tanácsadás.

Nagyné Marosán Réka gyógytornász, Baba FDM terapeuta az Önálló Fizioterápiás Osztály tagjaként végzi munkáját részlegünkön.

 

Koraszülött utánkövetés

A koraszülött gyermekek utánvizsgálatának hagyománya van kórházunkban, hiszen Magyarországon először itt kezdték követni a gyermekek fejlődését az osztályról való távozás után. Ma már sok információnk van arról, hogy miért fontos ez, de akkor még csak kevesen tudták.

A jelenlegi utánvizsgálati protokollunk alapján korrigált 12 hónapos korban lesz lehetőség az első utánvizsgálatra az 1500 gramm alatti születési súlyú gyermekek számára. Kérjük, amennyiben igénylik az utánvizsgálatot, a +36 1 461 4700/1241-es telefonszámon, vagy az alábbi e-mail címen jelezzék számukra: nic [at] peterfykh [dot] hu

Ha már járnak más intézménybe utánvizsgálatra, akkor nem szükséges nálunk is megjelenni, de ezt kérjük, jelezzék! Információs, tájékoztató anyagainkat a BIZTOS LÉPÉSEK- A tájékozódó koraszülők csoportja – facebook csoportban érhetik el az osztályról már hazakerült családok.

Minden gyermek szülei számára biztosítunk személyes konzultációs lehetőséget is. Bejelentkezés a megadott elérhetőségeken.

 

Dr Csáky Judit Éva főorvos, csecsemő-gyermekgyógyász, gyermekneurológiai szakorvos

Dr Gráf Rózsa pszichopedagógus

 

Szülőedukáció és pszichés támogatás művészetterápia segítségével

Ma már számos kutatási eredmény elérhető a koraszülésben érintett anyák megnövekedett stressz- és traumakitettségének értelmezése kérdésében, amelyben a sokféle terhelő körülmény mellett, az anyáknak a szülést követő első három hónapban történő strukturált támogatása fontos protektív faktorként jelenik meg. A strukturált támogatás egyfelől a kórházban elinduló edukációs folyamatot jelenti, amelyben az édesanya, és hozzá csatlakozva az édesapa is megtanulhatja koraszülött csecsemője speciális szükségleteit, a legoptimálisabb fejlődésének biztosítását. Másfelől pedig pszichés támogatást jelent, amelyben a kórházban tartózkodó szülők szakember segítségét vehetik igénybe a krízisfolyamatok és a belső újrarendeződés kísérésére, megoldáskeresésre, új, konstruktív életvezetési stratégiák kialakítására. A művészetterápiás eszközökkel segített elvonatkoztatás teszi leginkább lehetővé az édesanyák, a szülők én fókuszának erősítését, s ekképpen erőforrásaik mozgósítását a gyermekükre való hangolódás intenzív szükséglete mellett. Osztályunkon mindezek egyéni és csoportos formában is elérhetők. A kórházi hazamenetelt követő három hónapban, egyéni szükséglet alapján pedig a BIZTOS LÉPÉSEK- A tájékozódó koraszülők csoportja – facebook csoportban folytatódhat az osztályon igénybe vett edukáció és pszichés támogatás.

Törzsök-Connolly Éva pszichopedagógus, pszichológiai tanácsadó, művészetterapeuta