II. Belgyógyászati-Kardiovaszkuláris osztály

Elérhetőség

1076 Budapest, Péterfy Sándor u. 8-20.

Budapest, VII. ker. Péterfy Sándor utca  14 . számú kapu

1.emelet: Kardiológiai Ambulancia

2. emelet: Kardiovascularis osztály illetve osztályambulancia

 

A kórház központi száma: [plus] 36 [minus] 1 [minus] 461 [minus] 4700

Angiológia:

  • osztályiroda: 1428-as mellék
  • osztályvezető főorvos, orvosi: 1428 –as mellék
  • főnővér: 1420-as mellék
  • nővérállás: 1427-es mellék
  • gyógytornász: 1428-as mellék

Általános Belgyógyászat:

  • osztályiroda: 7495
  • nővérállás 2. emelet : 1512 3.emelet: 1412
  • vizsgáló 2. emelet: 1492
  • őrző: 1522
  • főnővérhelyettes: 1401

Kardiovasculáris Ambulancia 1. emelet: 4727-es mellék

Email: cardiovascularis [at] peterfykh [dot] hu

 

 

Időpontkérés

Kardiovaszkuláris Ambulancia

Előjegyzés:

a 4727- es melléken


Angiológiai Ambulancia:

Heti 5 alkalommal napi 5 órában tartunk rendelést.
Időpontot a 1428 melléken lehet egyeztetni, munkaidőben 8-15 óra között.

Diabetológiai szakrendelés

A szakrendelés nem az osztály szervezeti egységéhez tartozik. 

Az osztály szakrendelései

Vezetők

Osztályvezető főorvos: Dr Haris Ágnes

Részlegvezető: Dr. Kovács István

Osztályvezető főnővér: Varga Miklósné

Főnővér helyettes: Kormány Ibolya

 

Az osztály orvosai

Brecska Lívia Dr.

általános orvos
belgyógyászat

Dajka Éva dr.

szakorvos

Greschik István Gábor Dr.

föorvos
általános orvos, belgyógyász szakorvos, kardiológus szakorvos

Kovács István Dr.

főorvos
általános orvos,belgyógyász szakorvos, diabetológus

Kristóf Vera Dr.

főorvos
belgyógyászat, kardiológia

Pap Csaba dr.

főorvos
általános orvos, belgyógyász szakorvos, kardiológus szakorvos

Radnóty Gergely Tibor dr.

rezidens orvos
általános orvos

Ragán Viktor Vilmos dr.

szakorvos
általános orvos, belgyógyász szakorvos

Szekeres- Csiki Katalin dr

ált.orvos
általános orvos

Tóth-Kalmár Kitti dr.

rezidens orvos
általános orvos

Varga Erzsébet dr.

főorvos
általános orvos, belgyógyász szakorvos, angiológus szakorvos

Zámbó-Gulyás Krisztina dr.

adjunktus
általános orvos, belgyógyász szakorvos, kardiológus szakorvos

Az osztályról

Az osztály mátrix jelleggel működik, melyet 2012 július 1. –én alapított kórházunk menedzsmentje több belgyógyászati és egy kardiológiai osztály integrálásával. A szervezeti , szerkezeti átalakítást a Semmelweis –terv keretében megvalósult struktúraváltás indokolta.
Az osztály első emeletén az orvosi szobák, a kardiológiai, az angiológiai és az érsebészeti ambulanciák, a második emeletén kórtermek, a belgyógyászati, angiológiai osztályirodák, a főnővéri és helyettesi szobák és a harmadik emeleten kórtermek találhatók. Osztályunk felújított, fürdőszobával és WC-vel ellátott kórtermekkel rendelkezik. Összesen 84 ágyunk van, az általános belgyógyászati ellátás 49 (ebből 7 ágy EKG monitorral ellátott ) , az angiológiai ellátás 35 ágyon történik.
Az osztály általános belgyógyászati részlegen történik a főváros V és VI . kerületének belgyógyászati fekvőbeteg ellátása 1-es progresszivitású szinten. A kórházban működő laboratóriumnak és diagnosztikai centrumnak köszönhetően a belgyógyászati betegellátáshoz szükséges szinte valamennyi vizsgáló módszer elérhető. Két kerület lakosságának belgyógyászati ellátásán túl belgyógyászati szakkonzíliumot nyújtunk a kórház más osztályai számára. Az ellátási körünkbe tartózó háziorvos kollégákkal kölcsönös és közvetlen kapcsolatot ápolunk.
Az osztály kardiológiai jellegét az biztosítja, hogy a korábbi kardiológiai osztály kardiológus szakorvosai és szakdolgozói csapata továbbra is az osztály keretein belül dolgozik, továbbá 7 monitorral ellátott és fokozott megfigyelést biztosító ágy áll a rendelkezésünkre. így felkészült szakemberekkel és korszerű kardiológiai műszerezettséggel (mellkasfalon ill. nyelőcsövön keresztül végzett szív ultrahang, 24 órás EKG monitor, ergometria, szív CT, légzésfunkció, billenőasztal vizsgálat, szívizom izotópos vizsgálata) biztosítjuk az általános belgyógyászati ellátás keretében is ellátható , nem invazív jellegű kardiológiai kórképek ( szívelégtelenség, stabil coronária betegség, bizonyos ritmuszavarok, szívbillentyű betegségek, szívizombetegségek) kezelését is.
Az Angiológia osztályrész 35 ággyal, 2-es ill. 3.-as progresszivitási szinten látja el a területileg idetartozó, szabad kapacitás esetén a területen kívüli érbetegeket. Osztályunkon háziorvosi beutalóval, érsebészeti javaslattal ill. az ambulancián keresztül történik a felvétel, tekintettel a nagy létszámú ellátandó területre, lehetőség szerint előreegyeztetett időpontban.
Feladataink körébe tartozik az érbetegek kivizsgálása, pre ill posztoperativ ellátásáért és konzervatív kezelése. Diagnosztikus lehetőségként laboratóriumi vizsgálat , vasculáris ultrahang vizsgálat, érfestés / hagyományos és katéteres ill. CT vezérelt kontrasztanyagos vizsgálat), szöveti O2 mérés, valamint CW Doppler áll rendelkezésünkre.
Terápiás eszközeink közé tartozik a konzervatív vazoaktív infúziós kezelés valamennyi formája, érfestés során végzett mechanikus értágítás és stent beültetés is. Az ereken végzett endovasculáris beavatkozások mellett osztályunkon a Fájdalom Ambulanciával együttműködés keretében rutinszerűen végzünk kémiai sympatectomiát is.
Kritikus végtagischémiában ( nyugalmi fájdalom, seb a végtagon ) lehetőségünk van végtagmentés céljából posztaglandin tartalmú infúziók adására is. Az osztályon fekvő, sebbel bíró betegek kötözését két szakképzett, tapasztalt kötözős nővér látja el. Osztályunkon magas színvonalon folyik értorna egyéni és csoportos formában gyógytornász irányításával.
Kétirányú, szoros munkakapcsolatot ápolunk sebész és érsebész kollégákkal. Az osztály első emeletén a Kardiovasculáris Ambulancia területén működő érsebészeti szakrendelés keretein belül biztosított az osztályon ill. az ambulancián ellátott betegek érsebészeti szakvizsgálata.