278 millió forintból újult meg a Péterfy Kórház koraszülött-intenzív osztálya, valamint a központi épület klímarendszere

2020. június 11.

Kormányzati forrásból, a "Családbarát, családközpontú szülészeti és koraszülött intenzív ellátás infrastrukturális feltételeinek fejlesztése c.- CSBSZ 2018 pályázat" Program keretében elnyert támogatásból valósult meg a Péterfy Kórház-Rendelőintézetés Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet II. szintű PIC osztályának infrastrukturális fejlesztése. A felújítás az eddigi négy anyaszoba mellett további négy kialakítását is lehetővé tette a koraszülötteket világra hozó édesanyák számára, azaz, a kapacitás megduplázódott, teljes körű komfortosítás is történt.  110 millió forintot költött a kórház a fenti forrásból az osztály központi klímájának felújítására, valamintkülön-külön vezérléssel klímatizáltak lettek a szülőszobák és a császármetszésekre rendszeresített műtő, további 168 millió forintból pedig a mintegy 30 baba ellátására alkalmas PIC osztály infrastruktúráját korszerűsítették a Péterfyben.

A hétvégén (2020. március 7-8.) költöztették át a felső emeleten átmenetileg kialakított részlegről a koraszülötteket. A Péterfy PIC osztályán ezer gramm feletti koraszülöttek ellátása zajlik, azaz, lélegeztetés nélküli intenzív ellátás. A babák többsége a 32. hét után született vagy később. Édesanyjuk velük lehet éjjel-nappal, és amikor az 1700 grammot elérik, akár anyjuk szobájában is maradhatnak, amitől sokkal jobban fejlődnek.

„Ez a 8 „mamaszoba” kielégíti a Péterfy ellátási kötelezettségeiből adódó igényt a lélegeztetésre nem szoruló koraszülöttek szakszerű ellátására, ami speciális táplálást, inkubátorokban történő elhelyezést vagy például gyógytornászok nyújtotta szakmai segítséget jelent” – hangsúlyozta dr. Sásdi Antal, a Péterfy főigazgató főorvosa.

 „Egy koraszülött baba átlagosan 4-6 hetet tölt nálunk. Ha társbetegsége nincs, akkor kétezer grammos súllyal már hazaengedhető” – tette hozzá dr. Boross Gábor, a PIC osztályvezető főorvosa.

Magyarországon évente 87-90 ezer gyermek születik. Országszerte javulnak a születés utáni túlélés statisztikai esélyei, és e folyamatban kulcsjelentőségű, hogy az anyák koraszülött gyermekeikkel is együtt lehessenek. A Péterfyben kb. 1500 szülést vezetnek le évente, 8.5-10% közötti a koraszülések aránya. A PIC osztályon a helyben születetteken kívül egyéb helyszínekről is érkeznek koraszülöttek, pl. III-as szintű PIC osztályokról vagy vidékről is.

A Péterfy Kórház-Rendelőintézet Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet már ma „szuperkórház”, azaz több mint 1 millió járóbetegetés  50 ezer fekvőbeteget lát el évente.

 
DSC00191 (3)
 
 
DSC00187
 
 
DSC00183
 
 
DSC00176
 
DSC00170
 
DSC00164 (1)