Osztályok

Általános Sebészet

Osztályunk speciális profilja a baleseti sérültek hasi-, mellkasi-, ér- és arcsebészeti ellátása, melyet Intézetünk felvételi rendszerének keretében a hét minden napján 24 órában biztosítunk.

Gyermektraumatológiai Osztály

Az orvosok és a személyzet elsődleges feladata a friss baleseti sérülést szenvedett gyermekek sürgősségi ellátása, kezelése.

Ideggyógyászat

Az Intenzív osztállyal együttműködve az akut agyi érelzáródásban szenvedő (stroke) betegek trombolízis kezelését is végezzük.

Idegsebészeti Osztály

Az osztály fő profilja felnőtt és gyermek neuro-traumatológiai sérültek akut operatív és konzervatív kezelése, továbbá krónikus idegsebészeti betegségek, degeneratív gerincbántalmak, idegsebészeti rekonstrukciók, valamint központi idegrendszeri fejlődési rendellenességek műtéti és nem műtéti ellátása.

III. Mozgásszervi Sérültek osztálya

Az osztály átöleli mozgásszervi sebészet döntő többségét, az osztály az akut és krónikus mozgásszervi sérülések és betegségek ellátásával foglalkozik.

Intenzív és Aneszteziológiai Osztály (AIBO)

Osztályunk az intézmény jellegének megfelelően főképpen a baleseti sérültek, az idegsebészeti ellátásra szoruló betegek, a tervezett ortopédiai műtétre kerülő betegek, kisebb számban pedig általános és érsebészeti betegek perioperatív aneszteziológiai ellátását és intenzív osztályos kezelését végzi

IV. Baleseti Sérültek Osztálya

Az osztályon a nappali, előkészített műtéti programban elsősorban ortopédiai helyreállító beavatkozásokat végzünk, többek között csípő- és térdízületi protézis beültetést, térd és lábkorrekciós műtéteket.

Kézsebészet

Az osztály tevékenysége:

  1. Akut kézsérültek ellátása a hét minden napján, a Közép Magyarországi Régió ügyeleti rendje szerint.
  2. Posttraumás elváltozások helyreállító műtétei
  3. Kézinfekciók ellátása területi kötelezettség alapján
  4. A kéz betegségeinek műtéti ellátása (alagút syndromák, tumorok, Dupuytren betegség, rendszerbetegségek, veleszületett fejlődési rendellenességek stb.)

Mikrobiológia

A részlegen történik a Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ mikrobiológiai mintáinak (kivéve széklet minták) feldolgozása. A rutin diagnosztikai tevékenység során baktériumok (aerob, anaerob) és gombák tenyésztése és azonosítása, valamint antimikróbás szerekkel szembeni érzékenységük meghatározása zajlik.

Oktatási Részleg

  • A Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet telephelyein zajló graduális és postgraduális orvosképzés gyakorlatainak engedélyezése, koordinálása, igazolások kiadása.
  • Erasmus gyakorlatok engedélyezése, koordinálása, igazolások kiadása.
  • Osztályok akkreditáltatása.
  • Pontszerző tanfolyamok szervezése, lebonyolítása.
  • Pályakezdő orvosok szakképzésbe léptetése, képzésben lévő orvosok átvétele.
  • Szakorvosjelöltek szakképzésének koordinálása

Gyakorlat letöltésére minden hazai orvosképző egyetem orvostanhallgatóit és szakorvosjelöltjeit fogadjuk.

 

Egyéb egészségügyi képzésben résztevő hallgatók gyakorlatainak engedélyezése (pl. nővérképzés, fogászati asszisztens, gyógymasszőr stb.) Intézményünk szakoktatójához Nagyné Fucskó Enikőhöz tartozik (oktatas@peterfykh.hu.)

 

Kérjük, hogy a gyakorlatok letöltése előtt legkésőbb két hónappal az alábbi e-mail címen vegyék fel velünk a kapcsolatot: bodzay.petra@baleseti.hu

Szeptikus Osztály

Az osztály egyik feladata ellátni azokat az akutan felvételre került betegeket, akiknél a sérülés során már fertőzés lépett fel.
Másik feladata azoknak a Baleseti Központ osztályain kezelt és operált betegeknek a további ellátása, akiknél a műtétet követő időszakban sebfertőzés, csontgyulladás alakult ki.

V. Baleseti Sérültek Osztálya

Az általános traumatológia betegellátás mellett az osztályon dolgozó egyes orvosok nagyizületi protézis beültetést végeznek illetve arthroscopos, térd- , váll sebészeti rutinnal rendelkeznek és kézsebész szakorvos is erősíti az orvos csapatot.

VI. Baleseti Sérültek Osztálya

Az osztály alapvető feladata, a baleseti központ munkarendjébe integrálva, minden ötödik napon a friss, akut sérültek ellátása, az utókezelés megszervezése, valamint a szükséges korrekciós, rekonstrukciós műtétek elvégzése. 

VII. Baleseti Sérültek Osztálya

Az osztály tevékenysége lefedi a mozgásszervi sebészet döntő többségét, az osztály akut sérülések és krónikus betegségek ellátásával foglalkozik.