Tisztelettel köszöntjük ápolóinkat az Ápolók Nemzetközi Napján!

2021. május 12.

Florence Nightingale, a Lámpás Hölgyként is ismert brit ápolónő születésének évfordulóján ünnepeljük az egész világonaz Ápolók Nemzetközi Napját.Az 1820. 05. 12-én született Florence Nightingale éjjel-nappal ápolta a betegeket, szó szerint, hiszen ő szervezte mega betegek éjjeli ellátását is.Florence Nightingale kortársa volt Kossuth Zsuzsanna,hazánk kiemelkedő ápolója.

A Péterfyben dolgozó ápolóinknak is köszönjük, hogy az egészségügy gyakran nehezített körülményei ellenére az orvosok szakmai társaiként és a betegek segítőiként, szívvel-lélekkel, valódi elhivatottsággal és tenni akarással végzik a munkájukat. Sokrétű, összetett feladatokat kell naponta, magas szakmai színvonalon ellátniuk, sokszor váratlan és nehéz körülmények között, valamint több műszakos munkabeosztásban, nagyszámú ellátandó beteg mellett.Ők azok, akik jól tudják, hogy a gyógyítás nem pusztán a betegségek kezelését jelenti. A beteget teljes valójában kell gondozni, figyelve a betegségével látszólag nem összefüggő gondjaira, családi és munkahelyi körülményeire. Bizony nem ritka, hogy nemcsak a kezelés, hanem a megértés, a türelem és a szeretetteljes odafigyelés az, ami végül sikerre viszi a gyógyítást" – hangsúlyozta a világnap alkalmából dr. Sásdi Antal főigazgató.

Az Ápolók Nemzetközi Tanácsa (International Council of Nurses, ICN) 1974-ben választotta május 12-ét az Ápolók Nemzetközi Napjánaka modern ápolás alapítója, Florence Nightingale születésének évfordulója tiszteletére.Az ünnepet 1982-től Magyarországon is megtartják. Az idén 201 éve született Florence Nightingale fogalmazta meg: "az ápolónő munkája háromszoros érdeklődést kíván: szellemi érdeklődést az eset iránt, szívbeli érdeklődést a beteg ember iránt, szakmai érdeklődést a gyakorlati munka technikája iránt".

Az orvos személye önmagában kevés, ápolók nélkül nincs egészségügyi ellátás. Köszönjük áldozatos munkájukat!