Szeptember 8. A Fizioterápia Világnapja

2023. szeptember 8.

Napjainkban a modern életmód és az átlagéletkor növekedésének következményeként megnőtt a fizioterápiás kezelésekre szoruló betegek száma, és egyre nagyobb az igény a természetes gyógymódok alkalmazására is. A megelőzésben, gyógyításban és a rehabilitációban alkalmazott gyógyszeres, sebészeti, valamint pszichoterápia mellett egyre nagyobb jelentőséggel bírnak a fizioterápia egyes ágai.

A fizioterápia természeti (fizikai, kémiai) energiákkal való gyógyítást jelent, elnevezése a görög physos („füzosz”) szóból ered, melynek jelentése: természet. Ősi gyógymódként már az ősember is használta a napot, a vizet és a különféle növényeket, illetve Hippokratész (i.e. 460 – i.e 377) is alkalmazott masszázst, hidroterápiát és különféle berendezéseket. A fizioterápia fejlődése a 19. századtól gyorsult fel – a modern hidroterápia és a gyógytorna alapjainak kidolgozásával. A fizioterápia tág fogalom, beletartozik a fizikoterápia is, mely a természetes és mesterségesen előállított energiák (nap, víz, hőmérséklet, elektromosság, mágnesesség, ultrahang, emberi mozgás) hatására épülő kezeléseket foglalja magában.

 

1951. szeptember 8-án alakult meg a Gyógytornászok Világszövetsége, melynek emléket állítva 1995 óta minden évben ezen a napon ünnepli a szakma a Fizioterápia Világnapját. Ezen a napon született Sir Thomas Arnold, a modern fizioterápia egyik úttörője.

 

Hazánkban a fizioterápiás tevékenységek csoportosítása a bevitt energia alapján történik, az alábbi módon:

 

Fizikoterápia:

  • elektroterápia: kis-, közép- és nagyfrekvenciás kezelések és magnetoterápia;
  • mechanoterápia: aktív és passzív mozgások (gyógytorna, masszázs, extenziós kezelések, ultrahangkezelés);
  • foto- és helioterápia: napfénnyel történő kezelés (a fototerápiához az ultraibolya sugárzás, infravörös sugárzás, lézerkezelés és látható fény tartozik);
  • termoterápia: meleg és hideg hőterápia alkalmazása (száraz borogatások és pakolások, szauna, hőlégkamra, gőzkamra, a 0°C alatti kezeléseket krioterápiának nevezzük);
  • hidroterápia: a víz fizikai hatásait, felhajtó erejét használja ki (leöntések, pakolások, súlyfürdő, víz alatti vízsugármasszázs, víz alatti torna).

 

Kémiai energiák:

  • balneoterápia: gyógyvízzel vagy mesterséges, kémiai anyagokkal készített fürdőkezelések, ivókúrák, iszappakolások;
  • inhalációs kezelések: aeroion- és aeroszol-terápia: a szervezetbe a légutakon keresztül juttatják be a kezelésnél használatos anyagokat (gyógyvíz, porlasztott gyógyszeroldat).

 

Egyéb:

  • étrendi kezelés: speciális diéták, gyógyélelmezés;
  • klímaterápia: valamely földrajzi terület éghajlatának felhasználása a gyógyításban. Speciális formája a barlangterápia.

 

Napjainkban a modern életmód és az átlagéletkor növekedésének következményeként megnőtt a fizioterápiás kezelésekre szoruló betegek száma, és egyre nagyobb az igény a természetes gyógymódok alkalmazására is. A magas szintű betegellátás során elengedhetetlen a teamtagok összehangolt együttműködése a komplex gyógykezelés hatékonysága és eredményessége érdekében. A megelőzésben, gyógyításban és a rehabilitációban alkalmazott gyógyszeres, sebészeti, valamint pszichoterápia mellett egyre nagyobb jelentőséggel bírnak a fizioterápia egyes ágai.

 

Forrás: Magyar Gyógytornász.Fizioterapeuták Társasága, Gyógytornászok Világszövetsége, Bender Tamás: Bizonyítékokon alapuló fizioterápia 2017., Bálint Géza-Bender Tamás: A fizioterápia elmélete és gyakorlata 1995. egeszsegvonal.gov.hu, OMINT-OORI