Napelemek gyűjtik az energiát az OTI tetején

2018. december 21.

A Péterfy Kórház-Rendelőintézet Országis Traumatológiai Intézet Fiumei úti épületében 2018.év végétől napelemes rendszer támogatja a kórház villamosenergi-ellátását.

Az Európai Unió 176,89 millió forintos támogatásának felhasználásával épült ki az a fotovoltatikus rendszer, amely az előzetes számítások alapján évente mintegy 305.170 kWh villamos árammal látja majd el az Országos Traumatológiai Intézetet.

A támogatói döntés 2017 szeptemberében született a Péterfy Kórház-Rendelőintézet Országos Traumatológiai Intézet Fiumei úti épületének energetikai fejlesztésére. Az épület ellátása a fotovoltatikus rendszerrel az Európai Unió által nyújtott támogatásból valósult meg 176.886.819 forint felhasználásával, így a kórház közelebb került korunk épületenergetikára vonatkozó elvárásainak teljesítéséhez. A megvalósítás 2017. november végén kezdődött meg, és 2018. szeptember végén fejeződött be.

A Fiumei úti épületben egy 304,1 kWp napelem-összteljesítménnyel rendelkező rendszert építettek ki a napenergia hasznosítására és felhasználására. Az intézet épületeinek teljes körű felmérésével, azok tájolását is kihasználva részben eltérő tájolású napelemeket helyeztek el, amelyek éves becsült villamosenergia-hozama 305.170 kWh. A rendszer által termelt villamos energia ugyan nem tudja lefedni a kórház energiafogyasztását teljes egészében, ám jelentős költségmegtakarítást eredményez. Mindemellett a napenergia felhasználása nagyban hozzájárul a szén-dioxid-kibocsátás és a fosszilisenergia-felhasználás csökkentéséhez is, hiszen a fogyasztás egy részéhez szükséges energiát a napelemek állítják elő év végétől.