Magyarországon egyedül a Péterfyben végeznek nyálmirigy endoszkópiás beavatkozásokat

Kórházunk fül-orr-torok-gége-fej-nyaksebészei országosan kiemelkedő munkával küzdenek a nyálmirigyek daganatai ellen

2023. augusztus 10.

A Péterfy Kórházban működő Fül-orr-torok-gége-fej-nyaksebészeti osztály országos centrumként működik a nyálmirigyek (fültőmirigy, nyelv alatti, alsó állkapocs alatti és kis nyálmirigyek) betegségeinek felismerését és kezelését illetően, beleértve az országos összehasonlításban is speciális műtéteket is – tájékoztatott Huszka János osztályvezető főorvos. Az összesen 20 ággyal és 3 műtővel rendelkező centrum szakmai besorolása a legmagasabb, azaz 3-as, ezáltal a Péterfy a legkomplikáltabb fül-orr-torok-gége-fej-nyaksebészeti daganatos esetek ellátására is képes. Mindehhez csúcstechnológiás eszközeik vannak.A főorvos beszámolt arról is, hogy nemcsak az ország számos helyéről, például egyetemi klinikákról érkeznek betegek a Péterfybe, hanem időnként személyes közreműködésre is meghívják az osztály tapasztalt és elismert munkatársait, mint ahogyan történt ez többek közt a Heim Pál Kórházban, a Semmelweis Egyetem Klinikáján vagy a Szombathelyi Kórházban. 

 

Magyarországon kizárólag a Péterfy Fül-orr-torok-gége-fej-nyaksebészeti osztályán végeznek nyálmirigy endoszkópiás beavatkozásokat felnőtteknél és akár gyermekeknél is (ez egy minimálinvazív diagnosztikai és kezelési módszer, amely szervmegtartó, és esetenként a nagyobb sebészeti beavatkozásokat is elkerülhetővé teszi). Emellett az osztály műtéti palettája szinte az emberi test egész fej-, nyaksebészeti régióját lefedi. A nyálmirigy sebészeti műtéteken kívül fülészeti sanatios (középfülgyulladások ellen hatásos) és tympano- (dobhártya-hallócsontláncolat) plasztikai műtéteken át melléküreg sebészeti műtéteket, nagy nyaki tumorsebészeti és pajzsmirigy-sebészeti műtéteket, valamint lézeres és nyitott gégészeti műtéteket egyaránt végeznek, és eltávolítják a parapharyngealis (arckoponya mögötti tér) tumorait is. Az osztály szakmai hírét és elfogadottságát mutatja, hogy az osztályon ellátott betegek több mint 92%-a a Péterfy ellátási területén kívülről érkezik, és jönnek külföldről is. 

 

Dr. Huszka János
 

 

A Péterfy fül-orr-torok-gége-fej-nyaksebészei rendszeresen vesznek részt szakmai kongresszusokon és a magyar egyetemi oktatásban is, szaktanfolyamokat szerveznek, bemutatóműtéteket tartanak.