Központi monitorrendszer és egyelőre elegendő nővér is van

A betegbiztonságot is növeli a Péterfy Kórház Központi Intenzív Osztályának megújítása a főépületben

2020. december 1.

„Minőségi munka rekordgyorsasággal kivitelezve” – így összegzi a Péterfy Kórház 12 ágyas Központi Intenzív Osztályának mindössze két hét alatt zajlott felújítását dr. Sásdi Antal főigazgató. A megújulás nemcsak a falak festését, energiatakarékos, sokkal több fényt adó lámpatestek beépítését, a vizesblokkok  csempe burkolatainak és szaniterjeinek cseréjét, a szintkülönbségeket kiegyenlítő aljzat behelyezését jelentette, hanem műszeres fejlesztést is. A megújult részlegen koronavírusos betegek intenzív ellátását végzik. „A Péterfynek van még intenzív osztálya a Fiumei úti Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézetben, ott balesetet szenvedett betegeket látunk el, és van egy toxikológiai (mérgezéses betegek számára fenntartott) intenzív osztályunk az Alsóerdősor utcában. A felújítás a 60 milliárd forintos Fővárosi Kórház-felújítási Program részeként valósult meg, a Budapest-szerte zajlómunkákat állami koordináló szerv szervezi: lebonyolítja le a beszerzést és el is végezteti teljes kivitelezést”. A főigazgató megjegyzi, hogy a jelenlegi felújítást megelőzően 15 éve nem volt festés az érintett területen.

„Éppen elkészültünk, folyamatosan érkeznek a betegek, kórházon belülről és a központi irányító közvetítésével kívülről is” – számol be az elmúlt napokról dr. Tamási Péter osztályvezető főorvos. „Nagyon korszerű ellátást tudunk adni a súlyos koronavírus-betegséggel küszködőknek. Új ágyaink minden funkciója elektromosan állítható, lélegeztetőgépeink nem csak vadonatújak, hanem nagyon jó gépek, kifejezetten koronavírusos betegek számára készültek, nekik ugyanis más lélegeztetési formákra van szükségük.”

 
Fontos fejlesztés, hogy az intenzív osztály nővérpultjába új monitorrendszert építettek. A 12 elkülönített intenzíves ágyon fekvők összes élettani paramétere figyelhető a központi követő rendszerben anélkül, hogy az ellenőrzést folyamatosan az ágyak fizikai közelségében, beöltözve kellene végezni. Akkor kell a védőöltözetet viselőknek a betegekkel közös légtérbe lépniük, amikorindokolt, azaz finomhangolni kell az ellátást. A két központi monitoron 6-6 ágy műszerei láthatók egyszerre, és a betegszobákban működő minden egyes monitor adatai kinagyíthatók, így akár minden beteg állapota egyesével követhető. Az osztály felújításához tartozik még, hogy a cserélendő ruhaneműk itt csak egy irányba közlekednek: a szennyeseknek ugyanis most külön ajtót nyitottak, közvetlenül a folyosóra.
 
                
 

„A legjobbkor jött ez az új rendszer, amely nagyobb betegbiztonságot hozott” – teszi hozzá dr. Tamási Péter. „Összesen nyolc betegünk van most, közülük hetet kell lélegeztetnünk. Szerdán (november25-én) hoztuk be az első beteget. Ágyaink elektromosan állíthatók, könnyen mozgathatók, nagy testsúlyú betegek mozgatására is alkalmasak, borításuk miatt jól tisztíthatók, kényelmesek."„Az ágyakhoz korábban, még az ÁEEK járványügyi beszerzései és az Egészséges Budapestért Program nyomán jutottunk. Emellett az intenzív osztály több mint száz új infúziós pumpát is kapott” – egészíti ki a fentieket Dr. Sásdi Antal.

  
 

A megkerülhetetlen kérdésre, hogy van-e az ellátáshoz elegendő létszámú szakmai személyzet, Tamási főorvos egyértelműen megerősítő választ ad. Kiderül, hogy a dr. Sásdi Antal főigazgatóval napi kapcsolatban álló osztályvezető főorvos folyamatosan egyeztet az orvosi–szakdolgozói létszámról, és a kórház azonnal képesalkalmazkodni, ha csökkenne az ellátásban részt vevők létszáma a COVID intenzíven.”A jelenlegi terhelés mellett elegendő szakszemélyzet áll nálunk rendelkezésre. Közben pedig már megérkezett az első külső segítség is 3 orvostanhallgató és 9 ápolási hallgató személyében, és pár nap múlva 15 további kisegítő egyetemista jön hozzánk” – folytatja a Péterfy első számú vezetője.

Két, egyenként 12 órás műszakban dolgoznak itt az intenzíves ápolók, és 8 illetve 16 órás műszakban az orvosok. Ügyeletben egy intenzíves és egy aneszteziológus szakorvos teljesít szolgálatot. „Összességében most a külső segítségekkel elegen vagyunk – nyomatékosítja dr. Tamási Péter.

Dr. Sásdi Antal főigazgató külön beszél arról, hogy szükséghelyzetben a kórház még be tud vonni a koronavírusos betegek intenzív ellátásába további ágyakat például azt a 6 ágyas részleget, amelyen a felújítás ideje alatt feküdtek az intenzív ellátásra szorulók. „Összességében intézményi szinten akár 106 intenzív ágyat is be tudunk vetni, lélegeztetőkkel. Folyamatosan szereljük fel ezeket, de reméljük, nem lesz rájuk a járvány alatt szükség. A személyzet létszámát pedig ennek megfelelően fejlesztjük, ha rákényszerülünk. A gépeket, berendezéseket szinte naponta, folyamatosan kapjuk.”

2020. szeptemberétől 2021. december 31-ig használható fel a fővárosi kórházakban a kormány által rendelkezésre bocsájtott keret, amelyből a Péterfy Kórház is jelentős összegben részesül. „A közeli jövőben, még az év végéig a központi épület 3. emeletén 46 ágy körül újulnak meg kórtermek, a Traumatológiai Intézetben a 6. emeleten két részletben korszerűsítik az ellátó egységeket. Az Alsó erdősor utcai telephelyen pedig hamarosan kezdődik (két szinten) a pszichiátriai osztály renoválása egy mintegy 60 ágyas területen. „Mindez jelentősen javítja betegeink és munkatársaink komfortérzetét” – erősíti meg dr. Sásdi Antal főigazgató főorvos.