"Kezünkben a megoldás"

Alapos kézfertőtlenítéssel felére csökkenthető a kezünkön a mikrobák száma – emlékeztetnek a szakemberek a kézhigiéné világnapja alkalmából

2023. május 6.

Kezeinken – szennyezettségtől függően – akár 100 millió mikroba is élhet. A megfelelő kézhigiéné, a rendszeres, alapos kézmosás jelentőségének hangsúlyozásához járult hozzá a WHO azzal, hogy 2009 óta május 5-ét a kézhigiéné világnapjának nyilvánította. Ebben az évben indította el a WHO Ments életet – fertőtlenítsd a kezed! elnevezésű világméretű kampányát.

 

Akik a betegellátást választották hivatásuknak tudják, hogy a megfelelő kézfertőtlenítés elengedhetetlen.

2023-as év jelmondata: "Gyorsítsuk meg együtt az akciót!" 2009-ben dolgozták ki az alkoholos kézfertőtlenítést és speciális mozdulatokat, melyeknek köszönhetően mindössze 20 – 30 másodperc alatt elvégezhető a művelet, amely életeket menthet.

Kezeinken – szennyezettségtől függően – akár 100 millió mikroba is élhet, köztük antibiotikumoknak ellenálló, ún. multirezisztens kórokozók is lehetnek. Az egészségügyben dolgozók számára még nagyobb jelentőségű a megfelelő fertőtlenítés, hogy saját mikrobáikat ne adják át a betegnek, és egyik betegről a másik betegre se vigyenek át mikrobákat. Legalább minden betegérintés előtt és után szigorúan kezet kell fertőtleníteni.

A WHO adatai alapján elmondható, hogy a világon évente 10-20 millió ember hal bele a multirezisztens baktériumok okozta fertőzésbe. Ezért is lényeges folyamatosan felhívni a figyelmet a kézfertőtlenítés fontosságára!

(Az OKFŐ által küldött háttéranyag alapján)