Július 7-e óta ismét működik Sebészeti osztály a Péterfy Kórház központi épületében.

Új, korszerű szemléletű vezetővel kezdte meg működését az országos intézet kiválása nyomán újra felállított Sebészeti osztály.

2022. augusztus 9.

Dr. Sásdi Antal főigazgató a jelentős külföldi tapasztalattal rendelkező, és a vezetésbe a legkorszerűbb szemlélettel belevágó Dr. Langer Róbert sebészprofesszort bízta meg az új sebészeti osztály vezetésével azután, hogy évekig a kórház intézményéhez tartozó Országos Baleseti Központ, későbbi nevén a Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet adott otthont a teljes kórházkomplexum igényeit kiszolgáló általános sebészeti egységnek. A központi épületben nyílt, 38 ágyasra tervezett osztály e hónapban már képes ellátni a főváros akut sebészeti ügyeletének feladatát a Péterfyre eső területen. A tervek szerint még ebben a hónapban elindul a tervezhető (elektív) ellátás is. Ám az ügyeleti napok teljesítése mellett már ma is óriási feladat hárul a Péterfy Kórházra és Sebészeti osztályára: 3 kerület (Belváros, Terézváros, Erzsébetváros) mintegy 160 ezer lakosának sebészeti ellátásáért felelős éjjel-nappal. Ez egy nagy megyei kórháznak megfelelő terhelés.

A teljes egészében állami segítséggel felújított, kifestett és újracsempézett, 18 orvosi státusszal megerősített egységben egyelőre a szakorvosi és a rezidensi állások kétharmada talált gazdára. Az ápolói helyek betöltése keményebb dió, nemcsak itt, az egész országban. Ám a korszerű szemlélet vonzza a szakembereket, a ranglétra bármely fokára jöjjenek is dolgozni.

„Újra kellett gondolni az összes tényezőt, ami egyúttal lehetőség arra, hogy 21. századi módon alakítsuk ki az osztályt és a munkarendet, és ne kelljen öröklött struktúrákat lebontani vagy azokkal bajlódni” – feleli kérdésünkre dr. Langer Róbert professzor. 30 éve ennyi ágy reménytelenül kevés lett volna egy ekkora munkához, ám az elmúlt évtizedekben annyit fejlődött a sebészet, hogy a betegek lényegesen kevesebb időt töltenek kórházban a műtétek után, nem utolsó sorban azért is, mert a korszerűbb műtéti technikáknak köszönhetően kevésbe leterhelő beavatkozásokkal is lehet segíteni rajtuk. Korábban akár két hétig is bent feküdt egy-egy beteg például epeproblémával vagy visszérrel, ma szövődménymentesség esetén 2-3 nap után már otthonában tud lábadozni. 30 éve kb. 100 ágyon láttunk volna el hasonló létszámú rászorulót. Két ötágyas kórtermünk van, a többi 4-3-2-1 ágyas, és minden szobához tartozik fürdőszoba.

Az új vezető úgy fogalmaz, hogy megalkuvások nélkül szándékozik dolgozni, ehhez jó csapatot és megfelelő infrastruktúrát törekszik építeni, bevezetve a fent már említett új szemléletet. Mit is jelent ez utóbbi?

„Nemzetközi protokollok és korszerű elvárások mentén szervezem a tevékenységeinket. Természetes, hogy ma egy vastagbél-operációt laparoszkóppal végzünk, hiszen ma már itthon is biztosítják ennek finanszírozását. Ez szintlépést hozott. Hasonló minőségi ugrás, hogy a négy központi műtő – a felújításuk után – már a legmodernebb követelményeknek is megfelel, nem kell másképp operálnunk itt, mint a fejlett nyugati államok műtőiben” – részletezi. Dr. Langer Róbert úgy véli, hogy a legnehezebb az új csapat összeállítása volt, amikor az akut sebészeti ellátást indították, ám ezt példás összefogással, a társszakmák (urológia, nőgyógyászat, gégészet, belgyógyászat) segítségével sikerült megoldani, azaz, a rendelkezésre álló szakembergárda vállalt annyi többletmunkát, hogy folyamatos legyen az ellátás. „Kapitányként az a dolgom, hogy vonzó jövőképet vázoljak fel a velünk dolgozóknak. A 18 orvosi helyen jelenleg 11-en dolgoznak, de fokozatosan töltjük be a terhelésnek megfelelően a további státuszokat is. Jelenleg 10 ággyal indultunk, és csak személyzeti kérdés, hogy ezt bővíthessük, és majdan akár három műtőben is operáljunk egyidejűleg. Műtősöket, nővéreket, beteghordókat is várunk. Infrastrukturálisan, a műszereket tekintve már készen állunk, persze vannak fejlesztési terveim e téren is. Az elektív ellátás elindítása kulcsjelentőségű az országszerte jellemző hosszú várólisták miatt is. A Péterfy Kórház vezetése részéről minden segítséget megkapunk, megkaptunk.”

Benyomásait összegezve elmondja, hogy a belépése óta eltelt 3 hétben a kórház egyéb osztályaitól folyamatos visszajelzés érkezett: hatalmas szükség van egy jól működő, erős sebészetre. „Ebben a légkörben meggyőződésem, hogy ezt érdemes folytatni. Szívmelengető, hogy derűlátón szemlélik a munkámat és hisznek bennem. Ezt az érzést igyekszem továbbadni a munkatársaimnak is” – teszi hozzá.

Dr. Langer Róbert mostanság napi 10 órát tölt a kórházban. ”Fontos időszak ez, hiszen most állítjuk be a folyamatokat, hogy gördülékenyen végezhető legyen a munka. Megfelelően kialakult gyakorlata van ezeknek itthon és a világban. Nem csodákra van szükség, csak meg kell valósítani a megvalósíthatót. Ezért dolgozom most, a magam transzplantációs szakmai hátterével, ami egy igazi interdiszciplináris csapatmunkát jelent. Tanulunk a társszakmákkal egymástól, és így lépünk előre. Komoly kihívás, ami az alkotás csodálatos élményét adja egy vezetőnek.”

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dr. Langer Róbert iskoláit Sopronban végezte, majd 1992-ben a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen szerzett diplomát. 30 hónapot töltött ösztöndíjjal a Heidelbergi Egyetem Sebészeti Klinikáján, majd hazatérve a Semmelweis Egyetem akkor alakult Transzplantációs és Sebészeti Klinikáján szerezte meg sebészeti szakvizsgáját. 1999 és 2002 között az Egyesült Államokban, Houstonban tanulta a szervátültetés fortélyait, itteni munkájával szerzett aztán hazatértekor PhD fokozatot, majd nephrológiából is szakvizsgázott. Elindította Budapesten a hasnyálmirigy-átültetés programot kiegészítve az akkor világszerte is úttörőnek számító szigetsejt-átültetéssel egy svájci kollaboráció segítségével. 2009-2014  között a Semmelweis Egyetem Transzplantációs Klinikájának igazgatója, majd az egyetem rektorhelyettese is volt. Ezen időszak alatt vezetésével lépett be Magyarország az Eurotransplant szervezetbe, mely minőségi változást hozott a szervátültetés területén, ezt követően 40%-kal több transzplantáció történt hazánkban. Miután az egyetem új vezetése nem hosszabbította meg a megbízatását, a linzi vesetranszplantációs programot vezette 2014-2020-ig, így vált itt lehetővé magyar betegek ún. AB0 inkompatibilis veseátültetése is. Közben megválasztották az Európai Vesetranszplantációs Szövetség elnökévé (2017-2021). Az utóbbi másfél évben a bécsújhelyi kórházban dolgozott, fő profilját a máj és hasnyálmirigy sebészete jelentette.  Fogorvos feleségével 4 gyermekük és 1 unokájuk van.

/data/articles/106/1066/article-106633/langer_robert_1.jpg