Jubileumi Prof. Dr. Manninger Jenő emlékülés

A traumatológia neves képviselőjére emlékeztünk

2018. október 31.

2018. október 30-án a Péterfy Kórház-Rendelőintézet Országos Traumatológiai Intézet Fiumei úti intézményének főbejáratánál avatták fel prof. dr. Manninger Jenőnek, a magyar és a nemzetközi baleseti sebészet kiemelkedő, iskolateremtő professzorának emléktábláját, majd megnyitották a Manninger emlékkiállítást is.

A jubileumi, 10. emlékülés egyben tiszteletadás is volt az október 30-án pontosan 100 éve született Manninger Jenő professzor munkássága előtt. Az emléktábla avatáson ünnepi beszédet mondott dr. Sásdi Antal a Péterfy-OTRI főigazgatója valamint dr. Cserháti Péter OORI főigazgató, az emlékkiállítás pedig dr. Flóris István főigazgató-helyettes, a Dr. Manninger Jenő Alapítvány Kuratóriumi elnöke köszöntő szavaival nyílt meg a nagy létszámban megjelent érdeklődők előtt.

A kiállításmegnyitón dr. Flóris István főigazgató-helyettes kezdő mondtai pillanatok alatt személyessé tették az egyébként nem túl nagy, ám mutatós és kifejezetten érdekes kiállítást, hiszen a bemutatott ápolási- és sebészeti eszközök a korábbi telefonfülkék helyén kerültek kiállításra, amire a legtöbben természetesen emékeztek a jelenlévők közül.  Az intézmény vezetője külön köszöntetet mondott a szervezőknek, kiemelve dr. Baktai József főorvos és Vámosi Ágnes ápolási igazgató-helyettes valamint társai munkáját. Utóbbi együttműködés eredménye, hogy a négy részes kiállítótér egyik fele az ápolás hivatásának is emléket állít a Manninger nevével fémjelzett szakmai múlt, a baleseti, sürgősségi ellátás kialakulása, fejlődése és a combnyaktörés kezelésében elért vívmányok kapcsán.

A X. Manninger Jenő Emlékülésre az OTRI Dologház utcai épületének aulájában került sor. Váray Péter csellóművész és kísérője, Váray-Major Zsófia előadása hangversenyteremmé varázsolta az aulát, megteremtve a közel 100 vendégés az esemény ünnepi hangulatát. A rendezvényt dr. Sásdi Antal Péterfy-OTRI főigazgató szavai nyitották meg, aki azzal kezdte beszédét, hogy 100 esztendő nagy idő egy ország és nemzet életében, majd kiemelkedő történelmi események időpontjait felelevenítve megemlékezett Manninger professzor életéről, pályájának, karrierjének legfontosabb pillanatairól. Sásdi Antal főigazgató beszéde sokak számára meglepetést is tartogatott, gyakorlatilag ezen nevezetes ünnepen került bejelentésre a nagyközöség előtt, hogy az idén januártól újra országos intézménnyé avanzsált Baleseti Központ alapító okiratának módosítása már folyamatban van, nemsokára már Manninger Jenő nevét viselheti az intézmény. A főigazgatói köszöntőt követően Manninger Miklós, a Dr. Manninger Jenő Alapítvány alapítója szólt az egybegyűltekhez, rövid, de nagyon személyes beszédében megköszönve a Manninger alapítvány kuratóriumának munkáját, majd megható pillanataként a rendezvénynek személyes hangvételű köszönőlevelet olvasott fel, amit egy beteg írt az őt évtizedeken át kezelő professzorának, Manninger Jenőnek. Őt követte az intézmény volt főigazgatójának, prof. dr. Renner Antalnak előadásában az Országos Traumatológiai Intézet története című előadás, majd prof. dr. Fekete Károly Manninger Jenő szakmai munkásságáról tartott összefoglalót. Az emlékülés második felében dr. Szepesi András beszélt az Országos Traumatológiai Intézet 1978-1984 felújításáról, akit dr. Cserháti Péter előadása követett A család szerepe Manninger Jenő munkásságában című összefoglalójával.

Az október 30-i jubileumi rendezvények Manninger Jenő munkásságán keresztül a baleseti intézményhálózat megalakulásának is méltó eméket állítottak. A sürgősségi ellátás, a traumatológia fontosságát, máig tartó hazai és nemzetközi elismertségét jelzi az ünnepségsorozat látogatói között megjelenő, a traumatológiát, sebészetet képviselő szakmai kiválóságok sora, a Manninger család tagjainak, köztük Manninger Jenő országgyűlési képviselőnek részvétele, és az a mintegy 100 érdeklődő, akik jelenlétükkel megtisztelték a világhírű professzor emlékét.  A megemlékezésen részt vettek az intézmény korábbi vezetői, prof. Sárváry András, aki a Péterfy-OBSI fúziót megelőzően igazgatta az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézetet, valamint elődje, dr. Szita János, és a felszólalók között prof.dr. Renner Antal volt igazgató is.