In memoriam Bakos András

2021. május 18.

Tegnap reggel hiába vártuk a mindig percre pontosan megjelenő kollégánkat. András nem érkezett meg. Soha többé nem lépett, léphetett szeretett intézményének épületébe: ide, ahol a pályáját is kezdte, majd több mint egy évtized múltán visszatért, végül felelős vezetőként végezte áldozatos és minden részletében gondos munkáját.

András maga volt a megtestesült megbízhatóság, ezért munkatársaimmal már a reggeli órákban nyugtalanok voltunk. Ápolási igazgatónk nem jött, nem köszönt be szokásához híven, így nem emlékeztette megjelenésével a maga sajátos módján a körülötte dolgozókat: „hétfő van, indul a hét”. Még órák teltek el, mire szomorú bizonyosságra leltünk.  

11 óra körül érkezett a lesújtó hír: Bakos András ápolási igazgatónk tragikus hirtelenséggel elhunyt. 62 éves volt.

András igazi csapatemberként élte nálunk napjait. Élete volt a kórház, nem második, hanem „első” otthonaként tekintett rá. Mindenki szerette, tisztelte, mint ahogyan ő szerette és tisztelte hivatását és munkahelyét.

Mindene volt a Péterfy, az intézmény, amelyben 1978-ban dolgozni kezdett. Később, 1979 és 1988 között a János Kórházban, majd két évig a Pomázi Munkaterápiás Intézetben tevékenykedett. 1989-ben a Központi Állami Kórházba vezetett az útja, innen tért vissza a Péterfybe 1991. január 15-én.

Bakos András barátunk ekkor 33 éves volt és egy igazi hiányszakmát képviselve, intenzív terápiás szakasszisztensként érkezett vissza kórházunkba. 7 év elteltével, 1998. július 1-től osztályvezető ápoló-helyettesi kinevezést kapott a központi intenzív osztályon, miután diplomás ápolói képesítést is szerzett. Ezt követte 2000. február 4-től vezető ápolói megbízása a sebészeti osztályon.

Tanulni és tenni akarását mindannyian figyelemmel kísértük. 2002-ben egészségügyi szakmenedzseri képesítést, majd 2005-ben egyetemi okleveles ápolói diplomát szerzett.

2008. júliusáig vezette a sebészeti osztály ápolási munkáját. 2008. július 1-től ápolási igazgató-helyettesi kinevezést kapott.

2014. október 29-én a megbízott ápolási igazgatói teendők elvégzésére kértem fel, majd 2017. januárjától neveztem ki ápolási igazgatóvá.

Nehéz elhinni, hogy ereje teljében veszítettük el őt, a figyelmes, kedves, szelíd és csendes kollégát, aki szívében hordta a Péterfyt, és minden energiáját a kórház javára fordította.

 

                                                                                                                                                                 Dr. Sásdi Antal

                                                                                                                                                                   főigazgató