Idén is nagyon várja a személyi jövedelemadók 1%-ának felajánlását a Péterfy Kórház Jobb Betegellátásért Alapítvány

A Kuratórium kéri, hogy a támogatásban részesültek is az Alapítvány javára rendelkezzenek adójuk 1 %-áról

2022. május 6.

"2021-ben csaknem 11 millió forinthoz jutott a Péterfy Kórház Jobb Betegellátásért Alapítvány magán- és jogi személyek – vállalkozások jóvoltából, ill. a NAV által kiutalt SZJA 1%-ok-ból" – tájékoztatott dr. Király Edit , a Kuratórium titkára. Ebből az összegből (amely több mint a duplája a két korábbi) a szervezet 8 millió 110 ezer Ft körüli összeget (pontosan 8.111.950 Ft-ot) juttatott tavaly a Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézetnek.

Az Alapítvány célja az egészségmegőrzés, a betegség-megelőzés, a gyógyító-, egészségügyi és rehabilitációs tevékenység segítése. A tavalyi támogatásokból 6 millió 600 ezer Ft-ot a Szülészet-Nőgyógyászat Osztálynak, 150 ezer Ft-ot a Sürgősségi Betegellátó Osztály és Klinikai Toxikológia javára, 400 ezer Ft-ot a Covid Osztály (II. Belgyógyászati​Kardioszkuláris Osztálynak) ) , 250 ezer Ft-ot pedig a Szeptikus (fertőzéses eseteket ellátó) Osztálynak ajánlott fel. Ezen összegeket az Alapítvány segítségével az érintett osztály által igényelt, az Alapítvány céljaihoz illeszkedő gép, műszer, berendezés, stb.megvásárlására fordítják. Az ezen felüli összeget nem konkrétan megjelölve kapta civil szervezete, megbízó tisztviselői továbbra is díjazás nélkül végzett munkájukat,még a személyes munkavégzés működési költségeire sem tartanak igényt. Így az Alapítvány működési költségei mindössze a helyiségbérleti díjra, valamint a könyvelő igen méltányos megbízási díjára korlátozódnak.

Az Alapítvány tavaly átadott, nagyobb értékű támogatásai között szerepel az Urológiai-Sebészeti Osztálynakvásárolt műtőlámpa (4.565.650 db), 30 éjjeli szekrény beszerzése a Pszichiátriai Osztály és Krízis Intervenció számára(2.118.500 Ft), és az Alapítvány a fent említett,Covid Osztályra pulzoximétert, valamint más, kisebb eszközöket (387.800 Ft), továbbá a Sebészeti szakrendelőbe a perifériális érbetegségek kimutatására szolgáló szolgáló ún. Boka-Kar Index mérésére alkalmas készülékeket 840.000 Ft értékben. Az Alapítvány finanszírozásában valósult meg a PIC II.–Koraszülött Osztály munkatársainak szervezett újszülött-újraélesztési tanfolyam 200.000 Ft-ból.

"A tavaly áprilisban életbe lépett Egészségügyi Szolgálati jogviszonyról szóló törvény szigorúan bünteti a hálapénz elfogadását, ezért megszavazza a célzott átutalásokat" – jegyezte meg dr. Király Edit. " Ha a támogatás kísérőszövege például így szól: „XY doktornőnek köszönettel", akkor az összeget a megnevezett rendelkezésére tartjuk" – tette hozzá.

A 2009-től közhasznúnak minősített Alapítványt 2005-ben hozták létre a Péterfy akkori vezetői: Dr. Budaházy Emil, a Péterfy Kórház-Rendelőintézet Országos Traumatológiai Intézet (alapításkori nevén a Fővárosi Önkormányzat Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet orvos korábbi fő, igazgatója, Dr. Tamásné korábbi ápolási igazgató és Zsarnay István korábbi gazdasági igazgató, mind magánvagyonuk terhére.Közhasznú minősítését a jogszabályban előírt 3 év várakozási idő múltán kapta meg.Az Alapítványt 3 tagú kuratórium vezeti.A 7 éve felállt jelenlegi kuratórium elnöke ma is Nagy István újpesti önkormányzati képviselő, két tagja Kissné Sebesta Éva, a Lohmann&Rauscher Hungary Kft. kereskedelmi  igazgatója és dr.Király Edit ügyvéd, aki annak idején az Alapító Okiratot is készítette. A teljes tevékenységi kör felsorolása itt található: https://peterfykh.hu/alapitvany_ado

„Minden befolyt összeget a fent meghatározott feladatok ellátására fordítunk. A hozzánk benyújtott támogatási kéréseket szigorúan megvizsgáljuk, és felajánlott összegeket a kórház vezetőivel szoros egyeztetésben fordítjuk a betegellátás jobbítására” – szögezte le dr. Király Edit. A kórház kérelme mindig hivatalos levélként érkezik az alapítvány kuratóriumához, amely beszerzi a szükséges műszert vagy gépet, ami azután véglegesen használható lesz a kórházban.

„Változatlanul kapcsolatban állunk a Könnycsepp Nélkül a Beteg Gyermekekért  Alapítvánnyal, tavaly többször kaptunk természetbeni támogatást, melyet az intraneten  meghirdetve juttattunk el az igénylőknek (többek között pulzoximéter, digitális hőmérő,vérnyomásmérő, fecskendők, infúziós szerelékek). Csak nyomon követjük a támogatások megvalósulását, valamint kérjük konferencián, továbbképzésen, tanfolyamon történt részvételi igazolását. " A Kuratórium azt kéri, hogy azok a személyek, akik támogatásban részesítendők az Alapítványnak ajánlják fel személyi jövedelemadójuk 1%-át, amelyet ezúton is köszönünk" – szögezte le dr. Király Edit.

"A felsorolásból kitűnik, hogy mindenben a kórház munkáját segítjük, az Alapítvány immár 17 éve járul hozzá – nevéhez méltóan – a betegellátás jobbításához . az Alapítvány javára-összegéről. Alapítvány javára" – összegezte.