Haláluk nem volt hiábavaló

Emléktáblát avattak Oláh Vilmos professzor tiszteletére a Péterfy 56-os ünnepségén

2021. október 25.

„Orvosi írnoki állást kapott a Péterfy sebészetén. Ez volt az első kapcsolata kórházunkkal. 1951. decemberében szerezte orvosi diplomáját és 1952. február elsején vették fel kórházunk általános sebészeti osztályára (…). 1956-ig az általános sebészeten dolgozott. Ebben az évben nyílt meg az épület új szárnyában a baleseti sebészet, amely aztán 2009-ig itt működött. Mivel szívügye volt a traumatológia, átkérte magát az újonnan megalakuló osztályra” – e gondolatokat fogalmazta meg dr. Sásdi Antal, a Pétefy Kórház-Rendelőintézet Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet főigazgatója a néhai dr. Oláh Vilmos professzorról, aki fáradhatatlanul, éjt nappallá téve látta el munkatársaival a sebesülteket 1956-ban, és akit a szocialista rendszer emiatt egész további életében hátrányos helyzetbe hozott. A Péterfy főépületének aulájában, az idei 56-os ünnepség keretében a hős orvos emléke előtt tisztelegve avattak emléktáblát, amely a forradalom mártírjai: Tóth Ilona, Péch Géza és az akkori bajtársak, Missura Tibor és Jakó Géza korábban állított domborművei mellett jeleníti meg az utókornak ’56 hősiességét.

„Forradalmi tevékenysége miatt számtalan alkalommal utána nyúltak, 1957 után még 1963-ban is kihallgatták” – emlékeztetett dr. Sásdi Antal, hozzátéve, hogy Oláh Vilmos később A forradalom kórháza címmel írta meg emlékeit, és 2020 tavaszán bekövetkezett haláláig a forradalmi ünnepségek állandó előadója volt a Péterfyben. Jelen volt akkor is, amikor 1991-ben felavatták a forradalom első emléktábláját dr. Ferenczi István főigazgató, dr. Missura Tibor, Lambrecht Miklós, Obersovszky Gyula társaságában. Tóth Ilona neve erre az emléktáblára csak 2002-ben kerülhetett fel. (Ma már Tóth Ilona medika szerepvállalása is közismert, és megítélése is megfelel a valóságnak.)

A Péterfy immár hagyományos ünnepségének háziasszonya Duczáné Nagy Erika laborvezető asszisztens volt, és szintén tradíció, hogy Mohai Gábor bemondó-előadóművész idéz fel néhányat a magyar irodalom gyöngyszemei közül. Idén Márai Sándor Ima című novelláját, majd Veres Péter Én nem mehetek el innen c. versét hallhatták tőle az egybegyűltek, közöttük 1956 ma is élő helytállói, 56-os szervezetek képviselői és a kórház munkatársai..

Apám büszkén viselte „stigmáját”, hogy ő egy „56-os” – mondta édesapja szemléletéről Oláh Attila professzor, aki testvérével, Oláh Péterrel vett részt az ünnepségen, majd leplezte le apja emléktábláját dr. Sásdi Antal főigazgatóval és dr. Bodzay Tamás orvosigazgatóval együtt. Oláh Attila úgy vélte, apja megalkuvás nélküli idealista maradt élete végéig, és 56 eszméjében soha nem csalódott.

A bajtársak nevében Tóth Ferenc, az 56-os Szövetség kőbányai szervezete nevében mondott köszöntőt.

A Péterfyben 2021. október 22-e óta immáron öt emléktábla hirdeti az intézmény feledhetetlen és aktív részvételét a mentésben a forradalmi események idején. Ismeretes, hogy a Péterfyben 1956. október 31-én alakították meg a forradalmi munkástanácsot, amelynek elnöke Missura Tibor gégész adjunktus, elnökhelyettese Oláh Vilmos, egyik elnökségi tagja Jakó Géza lett lett. Lambrecht Károly és Péch Géza vezetésével a Péterfy saját mentőszolgálatot szervezett és üzemeltetett. November negyedike után pedig a „forradalom kórháza” a szellemi ellenállás központja lett, Obersovszky Gyula, Eörsi István, Gáli József, Angyal István, Csongovai Per Olaf neve fémjelzi ezeket a napokat.

 
 
 

Dr. Sásdi Antal főigazgató dr. Oláh Vilmos életét és tevékenységét összegző beszéde teljes terjedelmében ITT olvasható.