Energiatudatos Kórház elismerést kapott a Péterfy Kórház

A Virtuális Erőmű Program pályázói egy jobb és élhetőbb klímájú világért fognak össze

2023. május 16.

A klímaváltozás és a fenntartható fejlődés ügye mára a legmagasabb szintű nemzetközi és hazai közérdekké vált – hangzott el a Virtuális Erőmű Program (VEP) XIII. díjátadó gáláján a Parlamentben. A világ elindult egy fenntarthatósági fordulat felé, ám ez eltérő mértékű az egyes országokban – hangsúlyozta Kőrösi Csaba, az ENSZ Közgyűlés elnöke, aki videó üzenetben köszöntötte a meghívott résztvevőket.  A Virtuális Erőmű Programot a Magyar Innovációs és Hatékonyság Nonprofit Kft. indította el több mint egy évtizede, küldetése a fenntarthatóság támogatása, filozófiája, hogy az a legolcsóbb energia, amit meg sem termelünk, és az a leginkább környezetbarát energia, amit fel sem használunk. A prevenciós programban a meg nem történt energiafogyasztásokat mérik és jutalmazzák, ezekből az alapítók szándéka szerint virtuális erőmű épül, amelynek növekedéséért ugyanúgy tehet az egyén, mint egy kisvállalkozás vagy egy nagy intézmény.

Szili Katalin, a Virtuális Erőmű Program örökös védnöke, egyben a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács tiszteletbeli elnöke a gálán tartott beszédében kiemelte: a VEP Kelet-Közép Európa vezető fenntarthatósági programja, amely 10 éve töretlen növekedést mutat, és 2022 végére elérte az 1.000 MW lélektani határt jelentő fosszilis energiát kiváltó, auditált megtakarítási méretet. Ezzel két megyényi éves energiahasználati, egyben CO2 megtakarítás valósult meg.

A VEP Magyarország első számú zöld erőműve, amely 2021-hez képest 20%-ot növekedett, így a Virtuális Erőmű megerősítette 2. helyét Paks mögött az erőművi rangsorban. A VEP ilyen növekedési ütemmel a tervezett 2050 helyett már 2030-ra hazánk legnagyobb erőműve lehet – jelentette be Molnár Ferenc, a Virtuális Erőmű Programot üzemeltető Mi6 Nonprofit Kft. tulajdonosa, aki 2022-ben egyetemi kutatóintézetet is alapított a Kodolányi János Egyetemmel közösen a program tudományos hátterének megerősítésére, így a VEP és társprojektjei az oktatási paletta tantárgyainak részévé váltak 2022 decembere óta.

A május elején tartott ünnepélyes rendezvényen számos kategóriában osztottak díjat Magyarország azon szervezeteinek, amelyek – méretüktől és tulajdoni szerkezetüktől függetlenül – tenni akarnak a hazai energia-megtakarításért. Oklevéllel jutalmazták az energiafelhasználás racionalizálásért tenni akarókat, köztük kórházakat, iskolákat, önkormányzatokat és magánvállalkozásokat.

A megvalósult és ezzel a zöld erőművet növelő beruházási eredmények mellett a VEP 2022-ben számos egyéb, kiemelkedő eredményt ért el – tette hozzá Molnár Ferenc. Az állami hozzájárulás egyik kiemelkedő eredménye, hogy a VEP stratégiai együttműködést indított az Országos Kórházi Főigazgatósággal (OKFŐ). Ennek keretében a kórházak közel fele már belépett a Virtuális Erőmű Programba (45 intézmény), és még idén elindul a 2. ütem azzal a céllal, hogy az idei év végére minden kórház legalább energiatudatos intézmény legyen. Energiahatékonysági Mentorszervezet kategóriában az Országos Kórházi Főigazgatóság maga is pályázott és jutalmazott lett. A szervezet nevében Jenei Zoltán főigazgató vette át az elismerést.

 

Az Energiatudatos Kórház cím az Energiahatékonysági Kiválósági Pályázat első szintje. Ez a szint nem igényel múltbéli sikereket, már megvalósult energiahatékonysági fejlesztéseket, azonban a pályázó elkötelezettséget vállal a fejlődésre, és az így kiemelt intézmények vagy vállalkozások használhatják a VEP védjegyét is. A Péterfy Kórház intézményi díjazott kategóriában vehette át az Energiatudatos Kórház tanúsítványt.

 

Nemzetközi felmérések igazolják, hogy pusztán önértékeléssel és tudatosítással is 5-15%-os energia-megtakarítás érhető el. A Virtuális Erőmű Program iránymutató példa arra, hogy a társadalom, az ipar összefogásával, valamint a döntéshozók támogatásával egy jobb és élhetőbb klímájú világot hozhatunk létre.