„Ebben a csónakban együtt evezünk”

Együttműködést kért a Péterfy újonnan kinevezett orvosigazgatója a zavartalan betegellátás fenntartása érdekében

2023. július 6.

„A Semmelweis‑nap a magyar egészségügyi dolgozók legnagyobb ünnepe. Idén az idő rövidsége miatt nem kerül sor a Péterfyben e nap alkalmából adjunktusi, főorvosi kinevezések, kitüntetések és dicséretek átadására. Átmeneti helyzetben vagyunk mindannyian – együtt ebben a csónakban” – hangsúlyozta köszöntőjében dr. Kökény Zoltán, a Péterfy Kórház frissen megbízott orvosigazgatója, aki felkért vezetőként irányítja a kórházat a főigazgatói pályázat lebonyolításáig. „Jelen vezetőség mandátuma néhány hónapra szól, így ígéretet tenni nem tudok arra, hogy jövőre ez egyértelműen változni fog, de törekedni fogunk rá, hogy 2024-ben ne maradjon el a fentiekben vázolt előléptetések és elismerések bejelentése, illetve átadása” – jelentette ki a Péterfy kórház közössége előtt a Semmelweis‑napi ünnepségen. Az intézmény megbízott irányítója reményét fejezte ki, hogy a patinás, jelentős történelmi hagyományokkal bíró intézmény „békés, barátságos körülmények között” ünnepelheti meg fennállásának idei, 175. évfordulóját, amikor is a most elmaradt kitüntetések, kinevezések megtörténhetnek. „Az elmúlt néhány napban gyakran láttam felhős tekinteteket, borús arcokat, ami abszolút érthető, egyikünk sincs könnyű helyzetben – tette hozzá.

A főépület aulájában tartott megemlékezés sztárvendége Kautzky Armand Jászai Mari-díjas magyar színművész, Magyarország Érdemes Művésze volt, aki előbb egyik kedvenc versét, az idén 200 éve született Petőfi Sándor, Szülőföldemen című költeményét mondta el az egybegyűlteknek, majd Reményik Sándor az alkalomhoz is illő alkotását, Csendes Csodák című versét hallhatták a művész előadásában.

Az ápolási igazgatói teendőkkel megbízott Simon István Krisztiánné köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy a Semmelweis‑nap ma már nemcsak az orvosokhoz, az orvostörténelemhez, a gyógyításhoz, a tudomány fejlődéséhez kapcsolódó ünnep, hanem a szakdolgozóké is, a betegszállítóktól a műszaki dolgozókon át, az adminisztratív területen tevékeny kollégákig.  A megbízott ápolási igazgató asszony is megértésének adott hangot a közönség soraiban ülő kollégák bizonytalanságát illetően: „egy hatalmas család tagjai vagyunk – mondta végül –, és bízom benne, hogy a mosoly idővel visszatér az arcokra.”

„Próbáljunk meg egymásnak segíteni – vette vissza szót dr. Kökény Zoltán. A helyzet stabilizálását bízták ránk, e feladattal érkeztünk. Az új orvosigazgató beszámolt arról is, hogy a megelőző napokban elkezdte az intézmény bejárását, és számos munkatárssal ismerkedett meg. „A legfontosabb küldetés most a nyugalom, a béke és a biztonságos, a zavartalan betegellátás körülményeinek fenntartása” – tette hozzá, konstruktív hozzáállást és együttműködést, közös munkát kérve és ajánlva a Péterfy jó hírének megőrzése érdekében.