Csúcstechnológiás fejlesztés a Fiumei úti Balesetiben

A Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézetben adták át Magyarország és a régió legkorszerűbb idegsebészeti műtőjét

2021. július 30.

„Jelentős nap ez, mind intézetünk, mind a hazai idegsebészet történetében” – hangsúlyozta dr. Sásdi Antal főigazgató főorvos, a Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet irányítója.Az Országos Traumatológiai Intézetben ugyanis megkezdheti működését az a csaknem 1.5 milliárd forintból létrehozott ún. hibridműtő, amely a szakma megítélése alapján nem a 21., hanem egyenesen a 22. századba repíti az operáló orvosokat és asszisztenseiket, illetve mindenek előtt az akár életükért küzdő sérülteket. A legmodernebb technológiai megoldások kaptak itt helyet: olyan képalkotó-diagnosztikai infrastruktúrával kombinált műtéti berendezést – egy O-Arm géprendszert – szereltek fel, amelynek segítségével műtét közben három dimenzióban látható és képernyőn akár körbejárható a sérült testrész – mindez a beteg mozgatása, szállítása nélkül.

 

„Az egészségügy általános fejlesztését helyezte a kormányzat előtérbe a 4. hullám előtt” – jelentette ki dr. Kásler Miklós professzor, az EMMI tárcavezetője. A miniszter közölte, hogy mintegy 700 mrd forintra rúg az a fejlesztés sorozat, amely a központi régióban, kiemelten Budapesten indult el, és amely 13 kórházat, 11 országos intézetet és 32 járóbeteg-szakrendelőt érint. Nem csak infrastrukturális, hanem orvostechnológiai és digitális beruházások is megvalósultak. „Kívánom – tette hozzá, hogy a dolgozóknak kedvük teljen, a betegeknek pedig hasznukra váljon az Egészséges Budapestért program keretében frissen készült idegsebészeti műtő a Fiumei úti Traumatológián”.

„Az egészségügy megerősítése és fejlesztése közös érdekünk” – hangsúlyozta Kocsis Máté frakcióvezető, a 8. kerület országgyűlési képviselője, egyúttal megköszönve az egészségügyi dolgozók kitartását a koronavírus-járvány ideje alatt. Később arról beszélt, hogy a magyar egészségügy bebizonyította, hogy a legnehezebb időszakban is helyt tud állni.

„Az O-Arm segítségével CT minőségű felvételek készülnek a műtőben, majd felvételek egyidejű értékelése alapján történik a gerinc- vagy az idegsebészeti beavatkozás” – ecsetelte a műtőben elérhető csúcstechnológiás lehetőségeket dr. Bodzay Tamás, a Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet orvos igazgatója. „A műtét bármely szakaszában megismételhető a képalkotó vizsgálat, a műtét végén pedig ellenőrző vizsgálat készül. A súlyos sérültek ellátásában kiemelkedő szerepe van az idegsebészetnek, illetve a neuro-traumatológiának” – magyarázta.„Az idegpályák sérülésének elkerülésére külön monitorozzák a beteg idegrendszeri működéseit” – fűzte hozzá. Abszolút újdonságnak minősítette, hogy az operáció idején az egészségügyi személyzet sugárterhelése nullára csökkenthető, hiszen az O-Arm szükségtelenné teszi a röntgenvizsgálatokat.

 

„A gerincsérült betegek gyors és megfelelő műtéti ellátása meghatározza a sérültek további sorsát és mindennapi életét. Ellátásukban hiánypótló és kulcsfontosságú az O-Arm készülék és navigációs rendszer” – vette át a szót dr. Viola Árpád, az Idegsebészeti Osztályt vezető főorvos. Beszámolt arról, hogy 2017 tavaszán egyszer már kipróbáltak egy ilyen csúcstechnológiás berendezést, akkor 97 gerincstabilizáló implantátumot, illetve csavart helyeztek be 100%-os pontossággal a készüléknek köszönhetően, maximálisra növelve a korábbi 75-90 %-os pontosságot. Viola Árpád is aláhúzta annak jelentőségét, hogy röntgengépek hiányában a személyzet sugárterhelése megelőzhető.

Összegezve, a hivatalos átadó szinte minden résztvevője egyetértett abban, hogy az új idegsebészeti műtő hatékonyan csökkenti az érintett betegek műtéti igénybevételét, növeli biztonságukat, a szövődmények elkerülése pedig javítja életkilátásaikat és életminőségüket. Az egészségügyi ellátórendszert pedig minden előbb felsorolt tényező jelentős mértékben tehermentesíti, csökkentve a lehetséges szövődmények miatt elvégzendő műtétekszámát.

Az Országos Traumatológiai Intézetben évente több száz gerincsérült, koponya-agysérült ellátása zajlik, az intézetben kezelnek nagy számú, egyéb tipusú súlyos sérültet is. Ez az esteszám európában kiemelkedőnek számít. Háromszázhatvan ágyon évente 12-13 ezer műtétet végeznek, itt látják el a magyarországi sérültek 11 százalékát és a közép-magyarországi esetek 40 százalékát.