Az idei Péterfyért Emlékérem odaítélése

Dr. Sásdi Antal főigazgató posztumusz adományozta az elismerést Dr. Bene László gasztroenterológus főorvosnak, az I. Belgyógyászat néhai osztályvezetőjének.

2019. február 4.

„Munkatársai, betegei szerették, mindenkihez barátságos, emberséges volt. 22 éves Péterfys pályafutása alatt kórházunk nagyjai közé emelkedett” – hangsúlyozta a Péterfy Kórház-Rendelőintézet Országos Traumatológiai Intézet vezetője a búcsúztatón, amelyet a gyászoló hozzátartozók szerveztek a kórház munkatársai és a Magyar Gasztroenterológiai Társaság meghívottjai részvételével dr. Bene László főorvos, a Társaság leendő elnöke tiszteletére, aki 2019. január 4-én távozott.

Dr. Sásdi Antal visszaidézte azokat az időket, amikor súlyos betegségben elhunyt kollégáját az Erzsébet Kórházba, majd a Péterfybe hívta dolgozni: „az Erzsébet Kórház belgyógyász osztályvezetőjeként és orvos igazgatójaként gasztroenterológiai profil kialakítását terveztem. Göndöcs Csaba barátom segítségével a profil vezetésére Bene Lacit szemeltem ki, aki invitálásomra 1996-ban érkezett az osztályomra. Létrehozta, vezette a gasztroenterológiai profilt, a Péterfyvel való 1998-as egyesülés után a gasztroenterológia átköltözött a Péterfy Sándor utcába, hamarosan az I. Belgyógyászat osztályvezető főorvosa lett. A főigazgató az éppen 100 éve elhunyt Ady Endre A halál lovai című versének idézetéhez kapcsolódva avatta be a hallgatóságot barátságuk pillanataiba, és ecsetelte szakmai múltjuk azonosságait, majd beszélt dr. Bene László kiemelkedő tudásáról és képességeiről: „Kiváló manualitása mellett kiterjedt tudományos tevékenységet is folytatott, 2004 áprilisban védte meg Ph.D értekezését, melynek címe „Új adatok a gyulladásos bélbetegség diagnózisához és pathomechanizmusához” volt. (…) Teljes életet élt, sportolt, érdeklődött az irodalom, a művészetek iránt.” (A vezetői búcsúbeszéd teljes szövege ide kattintva olvasható)
 
Az ünnepélyes emlékezésen dr. Sásdi Antal bejelentette, hogy a 2018-ban alapított, évente egy alkalommal odaítélt Péterfyért emlékérem idei, posztumusz kitüntetettje Dr. Bene László. A „Péterfyért” emlékérem Kozma Péter szobrászművész kisplasztikája, amelyet a kórházért végzett munkában, a szakmai hírnév növelésében kiemelkedő teljesítményt nyújtó munkatársak elismeréseként nyújtanak át.

A búcsúztatón beszédet mondott még Molnár Tamás professzor, a Magyar Gasztroenterológiai Társaság elnöke,            dr. Budaházy Emil, a Péterfy Kórház korábbi főigazgatója, barátként búcsúzott dr. Szalóki Tibor és dr. Cs. Nagy Gábor, végül dr. Ladányi Ágnes, Bene professzor helyettese köszönt el a távozottól.

Az emlékező rendezvényen a Semmelweis Vonósnégyes Haydn „A Megváltó utolsó hét szava a keresztfán” című művét adta elő, Gáti Oszkár színművész Juhász Gyula Consolatio című versét szavalta.