Április 2. minden évben az autizmus világnapja

2007. december 18-án az ENSZ 62/139-es határozata jelölte ki április 2-át az autizmus világnapjának azzal a céllal, hogy felhívja a világ figyelmét az autizmusra, az autizmus-spektrumzavarra, amely tízmilliókat érint a Földön.

2023. április 4.

Az autizmus-spektrumzavar (ASD) olyan fejlődési zavar, amely az egész személyiségre kihat, egy egész életen át tartó állapotként írható le, és bármilyen intelligenciahányados (IQ) mellett előfordulhat. Az autizmust genetikai eredetű, idegrendszeri fejlődési eltérés okozza, nem a helytelen nevelés eredménye. A legfontosabb az autizmussal élő gyermek esetében, hogy elfogadjuk és megértsük, hogy viselkedése mögött nem szándékosság rejlik.

Az érzelmi biztonság, a jóllét minden ember számára egyenlően fontos. Az autizmusban érintett személyek és szeretteik érzelmi biztonságát és kiegyensúlyozott mindennapjait a helyes és megbízható információk könnyű és biztos elérése, az élet minden területén folyamatosan és kiszámíthatóan biztosított támogatások, vizuális információk, valamint az autizmus szempontjából akadálymentesített szolgáltatások határozzák meg.

2023-ban az eddigieknél is nagyobb szükség van rá, hogy felhívjuk a társadalom figyelmét az autizmusra, az autizmusban érintett társaink és családok mindennapi helyzetére. Az autizmus világnapján, a „Ragyogj kéken!" kampány keretében, csatlakozva a többi nemzetközi, országos, és regionális szerveződéshez, Magyarországon a Szabadság-szobor kapott kék megvilágítást és az ország számos vidéki városában is kék színbe öltöztek ikonikus épületek, emlékművek.  Kövér László, az Országgyűlés elnöke 2016 óta minden évben fővédnöke az autizmus nemzetközi világnapjához kötődő kampánynak.  Szerepvállalása közel egy évtizede erősíti az üzenetet, mely szerint az autizmussal kapcsolatos kihívásokra össztársadalmi jellegű, komplex válaszokat kell adni. 

Az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet tájékoztatója az autizmus spektrum zavarról itt olvasható.

 (Forrás: Autisták Országos Szövetsége, Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet)