A Péterfy urológusai is csatlakoztak a Da Vinci robottal operálók csekély hazai táborához

Egyelőre korai stádiumú daganatos betegeket műtenek az Országos Onkológiai Intézet gépén

2023. július 27.

A Da Vinci robotsebészeti eszköz egy nagyon precíz és korszerű sebészeti technika alkalmazását teszi lehetővé, hiszen robotkar végzi a beavatkozást a beteg testében. A Da Vinci rendszer robotkarjait az operáló orvos ülve, joystickhez hasonló kezelőt egy irányítópulton keresztül mozgatja, aki 3D-s videós rendszerrel felnagyítva, nagy felbontású kép segítségével látja a műtött területet, így nem kell hosszú órákig a műtőasztal mellett állnia.

Egy ilyen robottal az urológiai onkológiai műtétek mindegyike operálható: a prosztata-, vese-, a hólyag- és heredaganatok, valamint azok nyirokcsomó áttételei is.

Minderről dr. Buzogány István, a Péterfy Kórház Urológiai osztályát vezető főorvos adott tájékoztatást azt követően, hogy a Péterfy Kórház (urológus) sebészei megkezdték a Da Vinci robot használatának elsajátítását, és a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház munkatársaival egy, az az Országos Onkológiai Intézetben létrehozandó urol-onkológiai sebészeti osztály részmunkaidős munkatársaiként dolgoznak a jövőben. 

„A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és a Péterfy Kórház is a Dél-pesti Centrumkórház alá tartozik, régi jó szakmai kapcsolat van közöttünk. A részmunkaidőben az országos intézetben dolgozó tapasztalt szakorvosok mellett fiatal kollégákat veszünk fel, akik a két városi intézményben képzést kapnak, és később az Országos Onkológiai Intézetben fognak dolgozni.”

A Dél-pesti Centrumkórházhoz tartozó két városi kórházban a képzéseket dr. Tenke Péter, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház professzora és dr. Buzogány István c. egyetemi docens vezeti a kiválasztott tehetséges fiatal sebészek számára. Közülük egynek már van robotsebészeti tapasztalata, mások most tanulják a technikát.

Dr. Buzogány István és Dr. Tenke Péter
 

„A módszerrel megoperálandó betegek diagnózisa a Péterfyben születik, a sebészeti beavatkozást az Országos Onkológiai Intézetben a Péterfy orvosai végzik majd. A robottal végzett operációk eredményessége ugyanolyan, mint a nyitott, valamint a laparoszkópiás műtéteké, de fontos tudni, hogy a beteget és az orvost sokkal kevésbé terheli a készülék használatával végzett műtét.” – teszi hozzá Buzogány István főorvos.

A Péterfyben ellátandó, megoperálandó betegek mintegy 15-20%-át tudjuk majd így műteni. Az Országos Onkológiai Intézettől pedig átvesszük a robottal nem operálható, általában komplexebb, felnyitással járó műtéti eseteket. Eddig is sok hosszú nehéz, radikális műtétet végeztünk az OOI-nak, amit másutt nem. Nagy alázattal dolgozunk, és mindent megteszünk a betegek gyógyulásáért.