1956-os ünnepség 60. évforduló

2018. október 13.

A 60. évforduló

Az október 23-ai forradalom 60. évfordulójára nagyszabású rendezvénnyel készült a Péterfy kórház. A megemlékezések után Tóth Ilona, a forradalom mártírja emléktáblájának avatásával és megkoszorúzásával zárult a jubileumi esemény.

Október 20-án, a hagyományosan teltházas aulában került sor a megemlékezésre. Dr. Sásdi Antal főigazgató beszédében összefoglalta, hogy nem csak a 23-án és az azt követő napokban, hanem a november 4-ét követő időszakban is központi szerepet vállalt a kórház, és dolgozóinak akkori rendkívüli helytállása példamutató a ma munkavállalói számára is.

- Intézményünk büszke arra, hogy ma is ebben a szellemben, ezzel a hivatástudattal folyik a Péterfyben a gyógyítás, még ha a fizikai feltételek és az anyagi helyzet időnként nehezítik is a munkát - zárta gondolatait Sásdi Antal főigazgató.

Az ünnepségen M. Kiss Sándor történész párhuzamot vont a "Péterfy" és Tóth Ilona sorsa között, részletesen felidézve a kórház dolgozóinak példás helytállását. Bözsöny Ferenc, a Magyar Rádió nyugalmazott bemondója a forradalom első napjának élményeit osztotta meg a hallgatósággal, majd dr. Oláh Vilmos sebész főorvos  a sebesültek ellátásával kapcsolatos emlékeit, tapasztalatait idézte fel.

Tóth Ilona domborműve Rizmayer Róbert szobrászművész alkotása