Baleseti Rehabilitációs osztály (BRO)

Elérhetőség

1081 Budapest, Fiumei út 17.

1081 Budapest, Dologház utca 4.

[plus] 36 [minus] 1 [minus] 299 [minus] 7700

Rendelés

Dr. Litvai Gabriella osztályvezető főorvos helyettes
Traumatológus és Fizioterápiás szakorvos
rendelés helye: I. emelet 129.
rendelési idő H-P: 8:30-14:30 óráig.
Tel: [plus] 36 [minus] 1 [minus] 299 [minus] 7700 [slash] 2358

Dr. Deé Jolán főorvos
Reumatológus és fizioterápiás szakorvos
rendelés helye: földszint 032.
rendelési idő H-P: 8:30-14:30 óráig.
Tel: [plus] 36 [minus] 1 [minus] 299 [minus] 7700 [slash] 2539

Dr. Péntek Irén főorvos
Mozgásszervi Rehabilitációs szakorvos
rendelés helye: földszint 031.
rendelési idő: H-K-CS-P: 7:30-13:30 óráig, szerda 12:00-18:00 óráig.
Tel: [plus] 36 [minus] 1 [minus] 299 [minus] 7700 [slash] 2157 

A gyógytorna, a masszázs, és a fizikoterápiás kezelések hétfőtől csütörtökig 7-19 óra között, pénteken 7-16 óra között, egyéni időbeosztás szerint vehetők igénybe. A kezelés gyakorisága a sérüléstől, elváltozásoktól, panaszoktól függően heti 2-5 alkalom lehet.

Vezetők

Dr. Kricsfalusy Mihály,
Sebész, Traumatológus, Fizioterápiás és Mozgásszervi Rehabilitációs szakorvos
rendelő: I. emelet 130.
Tel: [plus] 36 [minus] 1 [minus] 299 [minus] 7744
email:kricsfalusy [dot] mihaly [at] baleseti [dot] hu

A szakrendelés orvosai

Kricsfalusy Mihály dr

Szakrendelés vezető; oszt.vez.föorvos
általános orvos, sebész szakorvos, traumatológus szakorvos, fiziológiai szakorvos, mozgásszervi rehabilitációs szakorvos

Deé Jolán dr

föorvos
általános orvos, reumatológiai és fiziotherápiás szakorvos

Litvai Gabriella dr

föorvos
általános orvos, traumatológus szakorvos, reumatológiai és fiziotherápiás szakorvos

Péntek Irén dr

föorvos
általános orvos, üzemorvos, fizioterápia szakorvosa, mozgásszervi rehabilitációs szakorvos, egészségbiztosítás szakorvosa

A szakrendelésről

Kórházunkban több mint 50 éve zajlik sérültek járóbeteg-utókezelése, fizioterápiája.

A Baleseti Rehabilitációs Osztály a Baleseti Központ Dologház utcai épületében található.

Osztályunkon folyamatos traumatológus kontroll mellett zajlik az egyénre szabott komplex kezelés, melynek során a gyógytorna és annak speciális, a sérülésekre kifejlesztett technikái mellett a fizikoterápia széles skáláját is alkalmazzuk. A gyógyulást szolgálja a hydroterápiás részlegünkben igénybe vehető víz alatti torna, ahol szintén a sérülések jellege szerint összeállított csoportokban zajlik a kezelés.

Osztályunkon nagyobb részt a balesetet szenvedett, de valamilyen szinten járó-, vagy közlekedésképes betegek kezelése mellett ortopédiai, illetve egyéb mozgásszervi problémákkal rendelkező, összetett, hosszasabb kezelést igénylő betegeket kezelünk, ambuláns rendszerben. A traumatológiai-ortopédiai beteganyag a sérülések szinte teljes skáláját tartalmazza: a különböző törések (konzervatívan, vagy műtéttel kezelt csonttörések), az ízületi - szalag és egyéb képlet - sérülések, műtétek, ín- és idegsérülések, kézsérülések, nagyfokú lágyrész roncsolódások, többszörös sérülések mellett a degeneratív és egyéb ízületi elváltozások, betegségek és azok műtétei után szükséges kezeléseket végzünk. Külön részletben foglalkozunk a gerinc - nagyobb mértékű bénulással nem járó - sérüléseivel. A nem sérüléses eredetű gerinc elváltozások közül főleg a degeneratív eredetű betegségek (fájdalom, lumbágó, ischiász, a porckorong elváltozások) mellett a tartási rendellenességek, meszesedések okozta panaszokkal fordulnak hozzánk.
Ezek mellett a különböző ortopédiai, valamint a nem rendszerbetegségből eredő reumatológiai problémák - ízületi meszesedések, arthrosisok, deformitások, krónikus gyulladások, mozgásbeszűkülések komplex fizioterápiás kezelését is folytatjuk, beleértve a szükséges gyógytornát, fizikoterápiát, magnetoterápiát, víz alatti gyógytornát, kiegészítve az ízületek gyógyszeres, vagy szükség esetén megfelelő injekciós kezeléseivel (például az ízületi steroid, vagy hyaluronsav injekciók adásával, szinte bármilyen ízületbe, ha szükséges).

Speciális sérülésekkel, problémák kezelésével is foglalkozunk:

 • A törésgyógyulás problémáinak (elhúzódó törésgyógyulás, álízület stb.) speciális elektro-magnetoterápiás kezelésével több, mint 10 év, és sok száz beteg sikeres kezelésének tapasztalata alapján foglalkozunk. Célunk, hogy a gyógyulást lehetőleg műtét nélkül, konzervatív, magnetoterápiás kezelésével elérjük, de szükség esetén a megfelelő műtétet is elvégezzük.
 • Osztályunkon nagy számban végzünk pulzáló magnetoterápiás kezeléseket, amelyeket a törésgyógyulás zavarain kívül a lágyrész és ízületi fájdalmak, gyulladások, duzzanatok, a Sudeck dystrophia, ízületi mozgásbeszűkülések, porc károsodások okozta panaszok kezelésében is hatékonyan alkalmazunk. Eredményeinket számos előadásban illetve szakmai folyóiratban tettük közzé, de folyamatosan végzünk kutató munkát a magnetoterápia alkalmazási lehetőségeit, eredményeit vizsgálva. A Viofor magnetoterápiás készülékcsalád referencia kezelőjében osztályunkon a legkülönbözőbb kombinált és célzott magnetoterápiás kezelést el tudjuk végezni betegeinken.
 • A perifériés idegsérültek teljes kezelési skálájával is foglalkozunk, a megfelelő speciális elektromos ingeráram kezeléstől a szükséges gyógytorna és szelektív ingeráram kezeléséig.
 • A törések, sérülések egyik súlyos szövődményét jelentő úgynevezett Sudeck syndroma komplex kezelését is végezzük.
 • Az osteoporosis diagnosztikája, és megfelelő kezelése a törött betegek utókezelésének egyik fontos része. A megfelelő gyógyszeres kezelés beállítása mellett a betegség fokozataihoz alkalmazott mozgásterápiájával, gyógytornával igyekszünk a betegek általános és mozgásszervi állapotán is javítani. A csontritkulás enyhe, illetve súlyosabb fokán lévő betegeknek csoportos tornát, illetve havonta klubfoglalkozást tartunk, ahol szakmai és egyéb kulturális programokkal igyekszünk betegeink szellemi és testi aktivitását is minél jobban megőrizni.
 • A sérülések, műtétek után kialakult mozgásbeszűkülések, kontraktúrák, egyéb elváltozások kezelésében a különböző manuális technikákat, kinezio tape tapaszokat a beteg állapotának megfelelően alkalmazzuk.
 • Osztályunkon a kezelés részeként a rászoruló betegek, sérültek víz alatti tornakezelésben is részesülnek, amivel sok esetben meggyorsíthatjuk a felépülés ütemét.

Az osztály kezelési elvei a funkcionális szemléleten alapulnak: célunk a funkciók minél előbb és minél teljesebb mértékben történő helyreállítása. Ezt a sérülés miatt még elvégezhető mozgások mielőbbi megindításával, gyakorlásával, az izmok, ízületek károsodásának, sorvadásának megelőzésével érjük el. Ehhez igyekszünk olyan rögzítést, támaszt nyújtó segédeszközökkel („ortézisekkel") ellátni a betegeinket, amelyek a lehető legkisebb mértékű mozgáskorlátozást okozzák.

Mindezeket a kezeléseket ennek a szakterületnek a speciálisan képzett, és nagy gyakorlattal rendelkező orvos-, gyógytornász-, és fizikoterápiás asszisztens munkatársaival tudjuk sikeresen alkalmazni.
Speciális szakmai gyakorlatunk és tapasztalataink miatt országszerte ismerik munkánkat, és a problémás, szövődményes betegek átvételét, további kezelését rendszeresen kérik osztályunktól a legkülönbözőbb egészségügyi intézményekből.

Az osztályon dolgozik:

 • 25 gyógytornász
 • 4 fizioterápiás asszisztens
 • 3 masszőr
 • 1 szakasszisztens, kötözős nővér
 • adminisztrátorok.

A kezelőket az intézet központi telefonszámán keresztül lehet elérni:
[plus] 36 [minus] 1 [minus] 299 [minus] 7700

Osztályirodánk az első emelet 131. alatt található.

Itt érhető el az osztályvezető ápoló, Márta Judit.
Tel: [plus] 36 [minus] 299 [minus] 7700 [slash] 2318


Vezető gyógytornászunk Kereskedőné Nagy Valéria a 0044-es kezelőben a
[plus] 36 [minus] 1 [minus] 299 [minus] 7700 [slash] 2169 telefonon érhető el.

A földszinten található a betegfelvételi recepció, a vízgyógyászati medencék és a masszőrök helyisége. A gyógytorna kezelőket és tornatermeket a földszinten és az alagsorban alakították ki. A fizikoterápiás kezeléseket szintén az alagsorban végzik. A betegek számára a földszinten központi ruhatár van, az alagsorban pedig öltöző áll rendelkezésre.

 

Az első orvosi vizsgálat során még elvégezzük a kezelések összeállításához szükséges diagnosztikai vizsgálatokat. Ezek után a kijelölt gyógytornásszal egyeztetik a torna és a fizioterápiás kezelések részletes menetét, időpontjait. Kezdetben minden beteg egyéni kezelésben részesül. A funkciók, panaszok javulása alapján később már csoport tornán lehet az izomerőt és a mozgáskoordinációt fejleszteni.

A kezelés folyamán szükséges orvosi felülvizsgálatok ezután már előjegyzés szerinti időpontokban, a sérüléstől, betegségtől függő gyakoriságban történnek. Ezek során értékeljük a gyógyulás, a funkcionális állapot javulásának menetét. Ezek alapján változtatjuk, módosítjuk a kezelés elemeit. Szükség, vagy a sérüléssel, műtéttel kapcsolatosan kialakult probléma esetén felvesszük a kapcsolatot az operáló orvosukkal, vagy a megfelelő specialistával.

Az egyéb tudnivalókról az orvosi vizsgálat illetve a gyógytornásszal való első találkozás során tájékoztatjuk betegeinket.

Osztályunkon évtizedek óta folyamatosan oktatás is zajlik.
Részt veszünk a szakorvosképzésben, a gyógytornászok képzésében és a masszőrök gyakorlati oktatásában.

Az osztályunkon a nagyszámú beteg kezelése mellett tudományos vizsgálatokkal keressük a leghatékonyabb eljárásokat, módszereket. Eredményeinket rendszeresen közzétesszük tudományos konferenciákon, és szakmai folyóiratokban.

Szoros szakmai együttműködésünk van egyrészt saját szakmánk különböző osztályaival, képviselőivel, illetve társszakmákkal, a betegellátás minél komplexebb, teljesebb végzéséhez.

Osztályunkon havonta rendezünk interklinikáris szakkonziliumokat a problémás, vagy ellátási nehézséget jelentő kézsebészeti betegek, sérültek eseteinek megbeszélésére, intézetünk nemzetközileg is elismert szaktekintélye, korábbi főigazgatója, Renner Antal professzor úr vezetésével. Ezeken a megbeszéléseken Budapest mellett több vidéki kórház kézsebésze vesz részt és közösen elemezzük a bemutatott betegek terápiás lehetőségeit.

Osztályunknak van egy közhasznú alapítványa, amely a dolgozók szakmai képzéséhez és a munkánkhoz, a betegek kezeléséhez szükséges kiegészítő eszközök beszerzéséhez nyújt anyagi segítséget a betegektől kapott támogatásokból. Sajnos az egészségügyi finanszírozás ismert nehézségei miatt nem jut minden szükséges dologra pénz, szükség van a támogatók jóindulatára is.

Alapítványunk:

„ÉP-KÉZ-LÁB" BALESETI SÉRÜLTEKÉRT ALAPÍTVÁNY

Az Alapítvány adatai:

Neve: „Ép-Kéz Láb" Baleseti Sérültekért Alapítvány
Jogállása: Közhasznú szervezet
Számlaszáma: MagNet Bank 16200106-11518659
Adószáma: 18100150-1-41
E-mail: epkezlab [at] freemail [dot] hu

Az Alapítvány Kuratóriumának elnöke: Kapin Marianna
Titkár: Kiss Kálmán

A kuratórium tagjai:
Dr. Kricsfalusy Mihály osztályvezető főorvos
Dr. Litvai Gabriella osztályvezető főorvos helyettes
Galla Kunigunda
Putnoki Judit
Pörgye Katalin
Kereskedőné Nagy Valéria
Fábián Borbála

Az Alapítvány tevékenysége:
A Baleseti Rehabilitációs Osztály betegellátás színvonalának emelése, technikai-, és egyéb nélkülözhetetlen felszerelések, berendezések, eszközök, műszerek beszerzése, oktatási és tudományos tevékenység támogatása, továbbképzéseken való részvétel támogatása.
AMENNYIBEN IGÉNYBE SZERETNÉ VENNI AZ OSZTÁLY SZOLGÁLTATÁSAIT, SZERETETTEL VÁRJUK!