Az osztály orvosai

Varga Boglárka Dr.

Osztályvezető; oszt.vez.föorvos
reumatológiai és fiziotherápiás szakorvos, mozgásszervi rehabilitációs szakorvos

Szénás Kató Dr.

föorvos
általános orvos, pathológiai szakorvos

Az osztályról

Tisztelt Betegünk és Hozzátartozók!

Osztályunk 2008. január 2-án nyílt meg a Baleseti Központban.
2017.09.30-tól az Alsóerdősori telephely II. emeletére költöztünk (udvaron a baloldali sárga épületben).

Állandó munkatársaink egy reumatológus, fizioterápiás és rehabilitációs szakorvos - három gyógytornász, egy fizioterápiás szakasszisztens, hat szakápolónő, egy segédápoló egy masszőr, egy pszichológus, egy lelkigondozó, egy adminisztrátor.

Elérhető munkatárs: ortopéd műszerész, szociális munkás

Osztályunk felépítése: ágylétszám: 30, három tornaterem, masszőrszoba, pszichológusi és lelkigondozói szoba.

Működés

Az ápolási időtartamot orvos határozza meg.

 1. Betegfelvétel

  A betegek előjegyzés alapján, illetve konzílium vagy ambuláns vizsgálat után vesszük fel oszályunkra. Háziorvosi vagy szakorvosi beutaló kötelező. Szíveskedjenek magukkal hozni minden, betegségükkel kapcsolatos előző orvosi papírjaikat.  Érkezés 11 óráig, távozás 10 óráig. Távozás napján már nincsenek kezelések. Ekkor történik a zárójelentés átvétele és szükség szerint a még felmerülő kérdések megbeszélése.

  Osztályunk egy „aktív rehabilitációs" osztály (nem ápolási, nem krónikus belgyógyászati osztály). Csak azok a beteget kerülnek osztályunkra akik kielégítő belgyógyászati (szív-érrendszeri), szellemi állapotban vannak és fizikailag terhelhetők. A betegek minél hamarabbi felépülése, önellátás elérése érdekében reggeltől délutánig aktív tevékenységben vesznek részt, terhelhetőségüknek megfelelően, egyénileg összeállított terápia formájában.

 2. Kezelési lehetőségek

  GYÓGYTORNA: száraz és vízi torna. A gyógytornához kérünk hozzanak magukkal saját lepedőt, zokni viselése kötelező! A vízi torna a Fiumei úti telephelyen van, ahová belső szállítás keretén belül jutnak el a betegeink. A gyógytornához segédeszközöket kapnak melyeket minden esetben az osztályról való eltávozáskor vissza kell szolgáltatni a gyógytornásznak. Az nem a betegek, hanem az osztály leltári tulajdona.

  SEGÉDESZKÖZ ELLÁTÁS: ha a kezelések során felmerül a segédeszköz igény, prospektus és tájékoztatás alapján receptre felírjuk az indokolt segédeszközöket.

  ELEKTROTERÁPIA széles skálája: szelektív ingeráram-, iontoforézis-, interferencia-, diadynamik-, mágnes- és TENS kezelések stb.

  MASSZÁZS: orvosi javaslatra. Szükséges anyag: egy nagy törölköző vagy fürdőlepedő, kedvenc masszázsolaj.

  GYÓGYSZERES PAKOLÁS: Szükséges anyag: egy nagy törölköző vagy fürdőlepedő

  PSZICHOLÓGUS: szükség esetén

  SZOCIÁLIS SEGÍTSÉGNYÚJTÁS: igény szerint

3. Munkarend

Tekintettel arra,hogy a betegek számtalan kezelési típusban részesülnek, ezért osztályunk szigorú munkarend alapján működik, melynek betartása minden betegre nézve kötelező.

Naponta ún. kis vizit, heti egy alkalommal csütörtöki nap főorvosi nagyvizit van. Szerda délben 12 órakor kezdődik az ún. team ülésünk, amelyen az orvoson kívül a főnővér, gyógytornászok, fizioterápiás asszisztens, pszichológus vesz részt. Ekkor beszéljük meg egyenként minden beteg állapotát, az előző héten elért eredményeket és tervezzük meg a jövő hét feladatait.

A kezelések előre egyeztetett időpontokban kezdődnek, ezért kérjünk betegeinket,hogy tartózkodjanak a kórteremben,hogy a terapeuták időben kezdeni tudják a kezeléseket. Csúszás esetén felborul a napirend, ezért a kezeléseket pótolni nem tudjuk. Ha el kívánják hagyni az osztályt (büfé,kibolt,újságos stb.) minden esetben jelezzék az osztály dolgozóinak.

Kezeletlen megas vérnyomás, vagy eseti vérnyomás kiugrás alkalmával a beteg a kezeléseket nem kaphatja meg, csak a vérnyomás rendezését követően.

Látogatás hétköznapokon 15-20 óra között.

Hétvégeken és ünnepnapokon egész nap.

A kezelésekhez kérjük hozzanak magukkal: szabadidő (torna) ruhát, könnyű zárt cipőt, ami tartja a lábat (vászoncipő, edzőcipő, vagy kényelmes utcai cipő), hosszú nyelű cipőkanalat, fürdőruhát (csak a nem műtött betegek), köntöst, gumipapucsot, hajszárítót, 2 db nagyobb méretű törölközőt (a gerinc betegeknek a masszázs és ritex pakoláshoz), a masszázshoz saját, kedvenc illó olajukat. Frissen műtöttek 2 db jégzselé akkut (higiénés szempontból nem tartunk közös használatra alkalmas akkukat). Papucs használatát csak zuhanyozáshoz engedélyezzük tekintettel arra, hogy a papucsban történő közlekedés balesetveszélyes!

Csütörtök délután ún. ergoterápiás (munkaterápia, művészetterápia) foglalkozást tartunk 15-16.30 óra között. Ezen foglalkozások keretén belül gyakorolt kéz „kis mozgások" az agyműködést és a végtagok „nagy mozgásainak" összerendeződését segítik elő. Szponzorok segítségével tudjuk biztosítani a szükséges alapanyagokat.

Pszichológus segítségét lehet igénybe venni, ha a beteg maga kéri, vagy orvos szakmailag indokolt.

4. Szociális segítség nyújtás

a. tanácsadás: segélyek, idős otthoni elhelyezés tudnivalói,elindítás 

b. közvetítés, kapcsolatfelvétel: információs, segítő szolgálatok felépítése

c. kapcsolattartás: háziorvossal, gondozási központtal, önkormányzattal, tartós ellátást nyújtó intézménnyel, önkéntes szervezetekkel

d. tárgyi segítségnyújtás: egyedül élő sérültek számára adományból származó tiszta ruha biztosítása

5. Egyebek

 • napilapok árusítása minden nap megoldott az oszályon
 • az osztály ajtaját zárnunk kell- a sajnlatos módon egszaporodott lopások miatt- de természetesen csengetés után azonnal nyitjuk
 • a hűtőszekrényben csak névvel és dátummal ellátott ételt lehet tárolni. Az öntapadós címkéket mi biztosítjuk. Távozáskor szíveskedjenek a hűtőben hagyott élelmet kidobni vagy elvinni.
 • a törvénynek megfelelően osztályunkon (erkélyt, fürdőszobát is beleértve) TILOS a dohányzás.

6. Szolgáltatások térítés ellenében:
Fodrász és pedikűrös kérésre hívható. Igény esetén a főnővérnek kell jelezni.

Lelkiismeretes szakmai felkészültséggel, szeretetteljes légkörben, tiszta barátságos környezetben várjuk betegeinket.

„ Megmutathatom neked az utat, de magadnak kell végig járnod. Megmutathatom a vizet, de csak te tudsz belőle inni." ( A. de Mello)