Az osztály orvosai

Varga Boglárka Dr.

Osztályvezető; oszt.vez.föorvos
reumatológiai és fiziotherápiás szakorvos, mozgásszervi rehabilitációs szakorvos

Szénás Kató Dr.

föorvos
általános orvos, pathológiai szakorvos

Az osztályról

Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.

(Antione de Saint-Exupéry)

 

Tisztelt Betegünk és Hozzátartozók!

Osztályunk 2008. január 2-án nyílt meg a Baleseti Központban.
2017.09.30-tól az Alsóerdősori telephelyére költöztünk (1074 Alsóerdősor utca 7., II. emelet, az udvaron a bal oldali sárga épületben).

 

Osztályunk felépítése:

9 kórterem:3db 2 ágyas, 4 db 3 ágys és 2 db 6 ágyas

1 db tornaterem

1 db elektroterápiás kezelő

1db masszőr szoba

 

Profilunk:

 1. balesetek (műtétek vagy gipszeltávolítás) után
 2. ortopéd műtétek előtt és közvetlenül utána
 3. reumatológiai megbetegedések (ízületi, gerinc érintettség és csontritkulás esetén)

Működés

Az ápolási időtartamot orvos határozza meg, átlag ápolási napunk 21 nap.

 1. Betegfelvétel

  A betegek előjegyzés alapján, konzílium vagy ambuláns vizsgálat után vesszük fel oszályunkra. Háziorvosi vagy szakorvosi beutaló kötelező. Szíveskedjenek magukkal hozni minden, betegségükkel kapcsolatos előző orvosi papírjaikat.                                                           Érkezés 11 óráig, távozás 10 óráig. Távozás napján történik a zárójelentés átvétele és szükség szerint a még felmerülő kérdések megbeszélése.

  Osztályunk egy „aktív rehabilitációs" osztály (nem ápolási, nem krónikus belgyógyászati osztály). Csak azok a beteget kerülnek osztályunkra akik kielégítő belgyógyászati (szív-érrendszeri), szellemi állapotban vannak és fizikailag terhelhetők. A betegek minél hamarabbi felépülése, önellátás elérése érdekében reggeltől délutánig aktív tevékenységben vesznek részt, terhelhetőségüknek megfelelően, egyénileg összeállított terápia formájában.

 2. Kezelési lehetőségek

  GYÓGYTORNA: száraz és vízi torna. A gyógytornához kérünk hozzanak magukkal saját lepedőt, zokni viselése kötelező! A vízi torna a Fiumei úti telephelyen van, ahová belső szállítás keretén belül jutnak el a betegeink. A vízi tornához fürdőruha (csak a nem műtött betegek), köntös, gumipapucs, haszárító, törölköző szükséges.                             A gyógytornához segédeszközöket kapnak, melyeket minden esetben az osztályról való eltávozáskor vissza kell szolgáltatni a gyógytornásznak. Az nem a betegek, hanem az osztály leltári tulajdona.

  SEGÉDESZKÖZ ELLÁTÁS: ha a kezelések során felmerül a segédeszköz igény, prospektus és tájékoztatás alapján receptre felírjuk az indokolt segédeszközöket.

  ELEKTROTERÁPIA széles skálája: szelektív ingeráram-, iontoforézis-, interferencia-, diadynamik-, mágnes- és TENS kezelések stb.

  MASSZÁZS: orvosi javaslatra. Szükséges anyag: egy nagy törölköző vagy fürdőlepedő, hozzák magukkal kedvenc masszázsolajukat.

  GYÓGYSZERES PAKOLÁS: Szükséges anyag: egy nagy törölköző vagy fürdőlepedő

  PSZICHOLÓGUS: szükség esetén

  SZOCIÁLIS SEGÍTSÉGNYÚJTÁS: igény szerint

3. Munkarend

Tekintettel arra,hogy a betegek számtalan kezelési típusban részesülnek, ezért osztályunk szigorú munkarend alapján működik, melynek betartása minden betegre nézve kötelező.

Naponta főorvosi vizitet tartunk. Szerda délben 12.30 kor kezdődik az ún. team ülésünk, amelyen az orvoson kívül a főnővér, gyógytornászok, fizioterápiás asszisztens, pszichológus vesz részt. Ekkor beszéljük meg egyenként minden beteg állapotát, az előző héten elért eredményeket és tervezzük meg a jövő hét feladatait.

A kezelések előre egyeztetett időpontokban kezdődnek, ezért kérjünk betegeinket,hogy tartózkodjanak a kórteremben,hogy a terapeuták időben kezdeni tudják a kezeléseket. Csúszás esetén felborul a napirend, ezért a kezeléseket pótolni nem tudjuk. Ha el kívánják hagyni az osztályt (büfé,kibolt,újságos stb.) minden esetben jelezzék az osztály dolgozóinak.

Kezeletlen magas vérnyomás, vagy eseti vérnyomás kiugrás alkalmával a beteg a kezeléseket nem kaphatja meg, csak a vérnyomás rendezését követően.

Látogatás hétköznapokon 15-20 óra között.

Hétvégeken és ünnepnapokon egész nap.

A Covid-19 járvány miatt meghatározatlan időre a látogatás szünetel!

A csomagokat a portaszolgálaton keresztül lehet eljuttatni betegeinkhez, minden nap 14-17 óra között.

A csomagot szíveskedjenek névvel, osztály nevével és a kórterem számával jól látható módon ellátni.

A kezelésekhez kérjük hozzanak magukkal: szabadidő (torna) ruhát, könnyű zárt cipőt, ami tartja a lábat (vászoncipő, edzőcipő, vagy kényelmes utcai cipő), hosszú nyelű cipőkanalat, fürdőruhát (csak a nem műtött betegek), köntöst, gumipapucsot, hajszárítót, 2 db nagyobb méretű törölközőt (a gerinc betegeknek a masszázs és ritex pakoláshoz), a masszázshoz saját, kedvenc illó olajukat. Frissen műtöttek 2 db jégzselé akkut (higiénés szempontból nem tartunk közös használatra alkalmas akkukat). Papucs használatát csak zuhanyozáshoz engedélyezzük tekintettel arra, hogy a papucsban történő közlekedés balesetveszélyes!

Csütörtök délután ún. ergoterápiás (munkaterápia, művészetterápia) foglalkozást tartunk 15-16.30 óra között. Ezen foglalkozások keretén belül gyakorolt kéz „kis mozgások" az agyműködést és a végtagok „nagy mozgásainak" összerendeződését segítik elő. Szponzorok segítségével tudjuk biztosítani a szükséges alapanyagokat.

Pszichológus segítségét lehet igénybe venni, ha a beteg maga kéri, vagy orvos szakmailag indokolt.

4. Szociális segítség nyújtás

a. tanácsadás: segélyek, idős otthoni elhelyezés tudnivalói,elindítás 

b. közvetítés, kapcsolatfelvétel: információs, segítő szolgálatok felépítése

c. kapcsolattartás: háziorvossal, gondozási központtal, önkormányzattal, tartós ellátást nyújtó intézménnyel, önkéntes szervezetekkel

d. tárgyi segítségnyújtás: egyedül élő sérültek számára adományból származó tiszta ruha biztosítása

5. Egyebek

 • napilapok árusítása minden nap megoldott az oszályon
 • az osztály ajtaját zárnunk kell- a sajnlatos módon egszaporodott lopások miatt- de természetesen csengetés után azonnal nyitjuk
 • a hűtőszekrényben csak névvel és dátummal ellátott ételt lehet tárolni. Az öntapadós címkéket mi biztosítjuk. Távozáskor szíveskedjenek a hűtőben hagyott élelmet kidobni vagy elvinni.
 • a törvénynek megfelelően osztályunkon (erkélyt, fürdőszobát is beleértve) TILOS a dohányzás.

6. Szolgáltatások térítés ellenében:
Pedikűrös kérésre hívható. Igény esetén a főnővérnek kell jelezni.

Lelkiismeretes szakmai felkészültséggel, szeretetteljes légkörben, tiszta barátságos környezetben várjuk betegeinket.

„ Megmutathatom neked az utat, de magadnak kell végig járnod. Megmutathatom a vizet, de csak te tudsz belőle inni." ( A. de Mello)