Az osztály orvosai

Varga Boglárka Dr.

Osztályvezető; oszt.vez.föorvos
reumatológiai és fiziotherápiás szakorvos, mozgásszervi rehabilitációs szakorvos

Az osztályról

Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.
Antoine de Saint-Exupéry

Tisztelt Betegünk és Hozzátartozók!

Osztályunk 2008. január 2-án nyílt meg a Baleseti Központban.
2017.09.30.-tól az Alsóerdősori telephely II. emeletére költöztünk (udvaron a baloldali épületben).

Állandó munkatársaink egy reumatológus, fizioterápiás és rehabilitációs szakorvos - három gyógytornász, egy fizioterápiás szakasszisztens, hat szakápolónő, egy segédápoló egy masszőr, egy pszichológus, egy lelkigondozó, egy adminisztrátor.

Elérhető munkatárs: ortopéd műszerész, szociális munkás

Osztályunk felépítése: ágylétszám: 30, három tornaterem, masszőrszoba, pszichológusi és lelkigondozói szoba.

Működés

Az ápolási időtartamot orvos határozza meg.

 1. Betegfelvétel

  A betegek előjegyzés alapján, illetve konzílium vagy ambuláns vizsgálat után. Háziorvosi vagy szakorvosi beutaló kötelező. Szíveskedjenek magukkal hozni minden, betegségükkel kapcsolatos előző orvosi papírjaikat.  Érkezés 11 óráig, távozás 10 óráig. Távozás napján már nincsenek kezelések. Ekkor történik a zárójelentés átvétele, a még felmerülő kérdések megbeszélése.

  Osztályunk egy „aktív rehabilitációs" osztály (nem ápolási, nem krónikus belgyógyászati osztály). Csak azok a beteget kerülnek osztályunkra akik kielégítő belgyógyászati (szív-érrendszeri), szellemi állapotban vannak és fizikailag terhelhetők. A betegek minél hamarabbi felépülése, önellátás elérése érdekében reggeltől délutánig aktív tevékenységben vesznek részt, terhelhetőségüknek megfelelően, egyénileg összeállított terápia formájában.

 2. Kezelési lehetőségek

  gyógytorna: száraz és vízi torna. A vízi torna Baleseti Központunk telephelyén van továbbra is ahová belső szállítás keretén belül jutnak el a betegeink.

  segédeszköz ellátás: ha a kezelések során felmerül a segédeszköz igény, prospektus és tájékoztatás alapján receptre felírjuk az indokolt segédeszközöket.

  elektroterápia széles skálája: szelektív ingeráram-, iontoforézis-, interferencia-, diadynamik-, mágnes- és TENS kezelések stb.

  masszázs: orvosi javaslatra. Szükséges anyag: egy nagy törölköző vagy fürdőlepedő, kedvenc masszázsolaj.

  gyógyszeres pakolások: Szükséges anyag: egy nagy törölköző vagy fürdőlepedő

  pszichológusi és lelkigondozói segítség

  szociális segítség nyújtás - igény szerint

Munkarend

Naponta ún. kis vizit, heti egy alkalommal csütörtöki nap főorvosi nagyvizit van. Szerda délben 12 órakor kezdődik az ún. team ülésünk, amelyen az orvoson kívül a főnővér, gyógytornászok, fizioterápiás asszisztens, pszichológus vesz részt. Ekkor beszéljük meg egyenként minden beteg állapotát, az előző héten elért eredményeket és tervezzük meg a jövő hét feladatait.

A kezelésekhez kérjük hozzanak magukkal: szabadidő (torna) ruhát, könnyű zárt cipőt, ami tartja a lábat (vászoncipő, edzőcipő vagy kényelmes utcai cipője), hosszú nyelű cipőkanalat, fürdőruhát (csak a nem műtött betegek), köntöst, gumipapucsot, 2 db nagyobb méretű törölközőt (a gerinc betegeknek a masszázs és ritex pakoláshoz), a masszázshoz saját, kedvenc illó olajukat, ha van, frissen műtöttek 2 db. jégzselé akkut (higiénés szempontból nem tartunk közös használatra alkalmas akkukat). Papucs használatát csak zuhanyozáshoz engedélyezzük tekintettel arra, hogy a papucsban történő közlekedés balesetveszélyes!

Látogatási idő munkanapokon 15 órától a betegek zavartalan ellátása érdekében. Hétvégeken és ünnepnapokon 9-20 óra közt.

Csütörtök délután ún. ergoterápiás (munkaterápia, művészetterápia) foglalkozást tartunk 15-16.30 óra közt. E foglalkozások keretén belül gyakorolt kéz „kis mozgások" az agyműködést és a végtagok „nagy mozgásainak" összerendeződését segítik elő. Szponzorok segítségével tudjuk biztosítani a szükséges alapanyagokat.

Pszichológus segítségét lehet igénybe venni, ha a beteg maga kéri vagy orvos szakmailag indokolt.

Szociális segítség nyújtás

 1. tanácsadás: segélyek, idős otthoni elhelyezés tudnivalói, elindítás
 2. közvetítés, kapcsolatfelvétel: információs, segítő szolgálatok felépítése
 3. kapcsolattartás: háziorvossal, gondozási központtal, önkormányzattal, tartós ellátást nyújtó intézménnyel, önkéntes szervezetekkel
 4. tárgyi segítségnyújtás: egyedül élő sérültek számára adomány ruhakészletből tiszta ruhát biztosítanak.

Egyebek

 • újságárus minden reggel jön az osztályra
 • az osztály ajtaját zárjuk, csengetés után ajtót nyitunk. Erre a sajnálatos módon megszaporodott lopások miatt volt szükség.
 • a hűtőszekrényben csak névvel és dátummal ellátott ételt lehet tárolni. Azokat az élelmiszereket amiken nincs név és dátum nem áll módunkban tárolni. Az öntapadós címkéket mi biztosítjuk. Távozáskor szíveskedjenek a saját maradék élelmet kidobni vagy elvinni.
 • osztályunkon TILOS a dohányzás, erkélyen és fürdőszobában egyaránt a törvényeknek megfelelően.

Szolgáltatások térítés ellenében:
Fodrász és pedikűrös kérésre hívható. Igény esetén a főnővérnek kell jelezni. Lelkiismeretes szakmai felkészültséggel, szeretetteljes légkörben, tiszta barátságos környezetben várjuk betegeinket.

„ Megmutathatom neked az utat, de magadnak kell végig járnod. Megmutathatom a vizet, de csak te tudsz belőle inni." ( A. de Mello) 

 

Ágykihasználtság 2008-2012

Ágykihasználtság 2008-2012