PIC II.-Koraszülött osztály

Elérhetőség

1076 Budapest, Péterfy Sándor u. 8-20.

Koraszülött részleg:

Péterfy Sándor utca 14., III.emelet

Újszülött részleg:

Péterfy Sándor utca 14. IV.emelet (Szülészet-Nőgyógyászat területén)

 

Az osztályvezető főorvos telefonszáma: [plus] 36 [minus] 1 [minus] 461 [minus] 4750 
Osztályiroda telefonszáma: [plus] 36 [minus] 1 [minus] 461 [minus] 4700 [slash] 1241
Koraszülött osztály: [plus] 36 [minus] 1 [minus] 505 [minus] 4249

Mellékek:
Koraszülött részleg: 1333 

Csecsemős nővérek: 1230 

Újszülött részleg: 1104

Vezetők

Osztályvezető főnővér: Kiss Lászlóné

Tel: [plus] 36 [minus] 1 [minus] 461 [minus] 4700 [slash] 1349
Osztályvezető főnővér helyettes: Zán Katalin
Újszülött részlegvezető főnővér: Szilágyiné W. Csilla

Az osztály orvosai

Boross Gábor dr.

Osztályvezető; oszt.vez.föorvos
általános orvos, csecsemő-gyermekgyógyász, neonatológus szakorvos

Ádám Marianne dr.

föorvos
általános orvos, klinikai laboratóriumi szakorvos, csecsemő-gyermekgyógyász, neonatológus szakorvos

Benkő Adrienn dr.

szakorvos

Bodnár Erika dr.

rezidens orvos
általános orvos

Csáki Judit Éva dr.

föorvos
általános orvos, csecsemő-gyermekgyógyász, gyermekneurológiai szakorvos

Horváth Eszter dr.

adjunktus
általános orvos, csecsemö-gyermekgyógyász, klinikai immunol. és allerg. Szakorvos

Kaposvári Mária dr.

segédorvos
általános orvos

Kiss Eleonóra dr.

föorvos
általános orvos, csecsemő-gyermekgyógyász, neonatológus szakorvos

Kónyi Olga dr.

adjunktus
általános orvos, csecsemő-gyermekgyógyász, neonatológus szakorvos

Nagy Judit Petra dr.

rezidens orvos
általános orvos

Nemes János dr

szakorvos

Németh Nóra dr PhD

ált.orvos
általános orvos, PhD elméleti orvostudományok

Polcec Renáta dr.

szakorvos

Rovács Melinda dr

szakorvos

Az osztályról

Az osztály 30 ágyas. 

A koraszülött- és pathológiás újszülött részlegen a tartós lélegeztetésre már nem szoruló, de egyébként intenzív ellátást (szoros megfigyelést, vénás táplálást stb.) igénylő betegeket ápoljuk. Ide kerülnek felvételre a kórházban született újszülöttek is, amennyiben állapotuk ezt szükségessé teszi. Más kórházakból is felveszünk intenzív ellátást igénylő újszülötteket és kissúlyú koraszülötteket, amennyiben gépi lélegeztetésre már nem szorulnak. Ide kerülnek a különböző utóbetegségben szenvedő koraszülöttek is. A részleg műszerezettsége (inkubátorok, monitorok, pulsoximéterek, inf. pumpák), valamint a dolgozók képzettsége és gyakorlata megfelel ennek a nehéz és felelősségteljes munkának.

2015-ben a TASZ felmérése szerint, melyben több mint 60 hazai egészségügyi intézmény vett részt, kórházunk, ill. osztályunk az országban a keszthelyi kórházzal együtt a leginkább "gyermek és szülőbarát" kórháznak bizonyult.

Nagyon fontosnak tartjuk a jó anya-gyermek kapcsolat minél korábbi kialakítását. Ezért az osztályon fekvő koraszülöttek édesanyáit is felvesszük, amennyiben igénylik. Nemrég kerültek felújításra a minden igényt kielégítő, fürdőszobás „mamaszobák”. Amennyiben a gyermek állapota megengedi, lehetőség van baba-mama szobába kerülni, ahol az édesanya folyamatosan, 24 órában, együtt lehet kicsijével.  Mindezek lehetővé teszik, hogy osztályunkon a koraszülöttek többségét szoptatja az édesanyja. A gyermekükkel együttlévő édesanyáknak lehetőségük van arra is, hogy a csecsemő körüli teendőket (tisztázás, fürdetés, öltöztetés, stb.) már az osztályon elsajátítsák. Ebben mindig készséggel segítenek az osztály dolgozói.

Az egészséges újszülött részlegen látjuk el a kórház szülészetén született újszülötteket. Ezen a részlegen 24 órás rooming-in rendszer van, vagyis az újszülöttek születésüktől kezdve együtt lehetnek édesanyjukkal, rendszeres szakorvosi és szakápolói felügyelet mellett. Itt lehetőség van az enyhébb problémákkal küszködő újszülöttek szorosabb megfigyelésére, esetleg kezelésére is. Nagy előnye az osztálynak, hogy kóros terhesség (pl. terhességi cukorbetegség) esetén, vagy komolyabb megbetegedésnél sem kell elválasztani az édesanyákat gyermeküktől, hanem a beteg újszülöttek a pathológiás újszülött osztályra kerülnek, ahová az édesanyákat is fel tudják venni. Ezért az ellátásért az édesanyáknak nem kell fizetni.

A csecsemő részlegre a területről és az ambuláns rendelésről beutalt csecsemők és kisdedek, valamint ápolásra szoruló volt koraszülöttek kerülnek. Az osztályon fekvő betegek mellett valamennyi ambuláns gyermek vérvételét a kezelős nővér mindig készségesen végzi. Az osztályon a betegeket folyamatosan fogadó neonatológiai és általános gyermekgyógyászati szakambulancia működik, ezen kívül az intézetben működő gyermekszemészeti, gyermek orthopediai, gyermek fül-orr-gégészeti, és gyermek nőgyógyászati szakrendelések várják a beutalt kivizsgálásra váró gyermekeket.

Koraszülött, valamint újszülött osztályunkon szoptatási tanácsadó segítségét vehetik igénybe. Kórházunkban Baba-Mama kör működik havi rendszerességgel, ahová szeretettel várjuk a szoptatni vágyó kismamákat és a már szoptató édesanyákat.

Célunk, hogy segítséget nyújtsunk a hosszútávú és örömteli szoptatáshoz, a felmerülő problémák megoldására. Alkalmaink ingyenesen látogathatók. Az érdeklődők e-mailben kapnak értesítést a soron következő időpontról.
Jelentkezés: drkaposvarimaria [at] gmail [dot] com