Elmaradottság és elhanyagoltság kávék, banánok és melegvízű források árnyékában

Prof. dr.Langer Róbert sebész főorvos sorozatának új előadásában dr. Langer Márk gyermeksebész jelölt afrikai élményeiről hallhattunk.

2022. december 8.

A harmincas évei körül járó dr. Langer Márk általános orvosi diplomája megszerzése óta vágyott Afrikába, végül önkéntesként összesen 5 hetet töltötta kelet-afrikai Tanzániában, ahová a monszun időszakában érkezett, és hosszú beengedési procedúrát követően léphetett az országba. A szocializmushoz hasonló berendezkedésű, 65 milliós lélekszámú Tanzánia nagyrészt törzsi kultúrájú, kelet-afrikai ország. Elnöke a személyi kultusz övezte Samia Suluhu Hassan, Tanzánia első női vezetője. Egészségügyi ellátórendszere ugyan állami, de kizárólag fizetős szolgáltatásokat nyújt a rászorulóknak, kivéve a HIV-AIDS kezelésére szolgáló antiretrovirális terápiát. A fizetős tanzániai egészségügyi rendszerben csak az a kezelés érhető el, amelyért az érintett (vagy helyette bárki) fizet. Ezért gyakori, hogy életveszélyes állapotú betegek várnak kezelésre, miközben a család még gyűjti a pénzt a felépülésüket célzó eljárásokra és/vagy gyógyszerekre. Nem ritka, hogy közben az állapotuk végzetesen leromlik.

A gyermeksebész jelölt Márk a maszájok lakta,350 ezres lakosú Arusha város állami kórházának önkéntese lett. Arusha Tanzánia északi részének legnépesebb városa, ahol a helyiek gyönyörű természeti környezetben, de nagyon szegényesen, vályogházakban élnek. Haszonnövényeik a banán, a bab, az avokádó, a mangó. A törzsek és a klánok jelentik a szűk család helyett a vér szerinti közösségeket, az utódok identitása pedig az apák törzse nyomán alakul ki. Tanzániában jelenleg is több, mint 100 törzs él, és több mint 100 nyelven beszélnek. A korábbi angol gyarmati területeken, azaz az afrikai kontinens keleti részén a legelterjedtebb saját nyelv a szuahéli és az angol. A mélyszegénység mellett kontrasztos benyomást kelt, hogy itt is van 5 csillagos, magasteraszos, fejlett infrastruktúrájú szállodakomplexum, miközben a középosztálynak minősíthető népréteg kifejezetten nélkülöz: az éhezés minőségi, de sokszor mennyiségi is.Luteránusok, katolikusok, jehovisták, szcientológusok templomai és a zsinagógák azonban jó állapotban várják a hívőket. Az erőteljesen vallásos lakosság 66%-a keresztény, 33% muzulmán – hangzott el.

 

Mind a közbiztonság, mind a főként motoros közlekedésre használatos utak rosszak, és a házak többségében nincs gáz, elektromosság, helyette farakáson főznek és a földön ülve étkeznek. Ez a három tényező áll az ellátandó traumás sérültekjelentős részének kórházba kerülése mögött. Fehér embernek végképp nem ajánlják, hogy sötétedés után az utcára merészkedjen, kivéve,ha autóval tud utazni.

Arusha város 3 kórházának egyike a harcos Meru törzsről elnevezett állami kórház (a másik két egészségügyi fekvőbeteg-ellátó intézmény katolikus, illetve indiai). A Meru-hegy a Kilimandzsaro után a 2. legmagasabb hegy az országban, az 5. legmagasabb a kontinensen. A barakkrendszerű kórházi terület külsőre rendezett benyomást kelt. Udvarán tiszta ruhák száradnak, itt a betegekre a hozzátartozók mosnak. A kórházi konyhában naponta húslevest főznek, és egyszer kapnak belőle az ágyakon kezelésben részesülők. A férfi részleg és a női részleg teljesen elkülönül egymástól, de a férfiak kórtermeiben láthatóan tömeg van. A nehéz fizikai munkát végző, igazságukat akár késsel vagy bottal megszerző, a motorokon védőfelszerelés nélkül állva közlekedő férfiak körében ugyanis nagyszámú fej- és hasi sérült gyógyul a kórházban. Fájdalomcsillapítót sem adnak, ha az érintett nem fizetett a hatóanyagért.A gyógyszerek Egyiptomból, a rosszabb minőségűek Indiából érkeznek.

 

A helyiek a fejlett világ Afrikában is egyre népszerűbb étrendjének tulajdonítják a diabétesz terjedését, így az ellátásra szorulók között a balesetesek mellett a kezeletlen diabétesz számos szövődményétől szenvedők száma is szembeötlő: sokan látásromlás, veseelégtelenség és végtagjuk amputálására várókként is fekszenek kórházban.

Az átlagos ágyfelszereltség egy lepedő, egy párna és egy lószőrpokróc. Egy bent-tartózkodás idejére egy készlet jut, amely a ráfolyó testnedvek miatt folyamatos vonzerőt jelent a legyek számára. Az amputálásra váró, diabéteszes lábakat beköpik a legyek, majd továbbszállnak a következő betegágyon tartózkodóra. A széles spektrumú antibiotikumok használata elősegíti a multirezisztens kórokozók kifejlődését, és a legyek ezeket is kórház-szerte terjesztik. A kórtermek nyitott ablakain madarak szállnak be, kissé távolabb, a nővérszekrények gombásak a nedves levegőtől. A röntgent és az ultrahangot is csak azok vehették igénybe, akik ki tudták fizetni a vizsgálatot. Sürgősségi CT is csak azoknak volt elérhető, akiknek pénzük volt rá. Összességében szörnyű feltételek mellett remélnek gyógyulást a kórházban fekvők.

A gyógyszerelés rendszere sajnos híven tükrözi a fizetős rendszer anomáliáit. Nem véletlen, hogy a nővérpult közelében a gyógyszerek tárolására alkalmas poharak üresen tátonganak. Korábban az állami kórház biztosított gyógyszert és kötszert, majd a beteg utólag kifizette, amit neki beadtak vagy rá elhasználtak. Miután azonban a kórházvezetés gyanút fogott, hogy így az orvosok és a nővérek ellophatják a felszerelést, megszűntették a kórházi gyógyszer és kötszerutánpótlást. A betegnek gondosan felírják, amire szüksége van, és azt a hozzátartozók a patikában beszerzik, majd kartondobozban beviszik, a személyzet pedig gazdálkodik belőle.  Ha nincs a dobozában kötszer a reggeli vizit idején, akkor a beteg sebét nem kötözik át. Ez sajnos ugyanígy igaz a gyermek betegekre, a haldokló kicsikre is. „Rossz volt ezt látni, de ha látszott rajtam, hogy nehezen viselem, a nővér rám förmedt, hogy „én vagyok a fehér ember, fizessek helyette, ha ez nekem ilyen fontos” – jegyezte meg némi keserűséggel dr. Langer Márk.

A rendelkezésre álló 3 műtőben egy-egy régi autoklávot (sterilizálót) használnak. Altatógép kettőben van, a harmadikban érzéstelenítéssel operálnak. Az altatásnál nincs EKG monitorozás, mindössze véroxigén-mérés történik. A működésképtelen légkondiban hangyák laknak, és mindenütt legyek szállnak. A tisztasági elvárások közé belefér, hogy műtét előtt akár a műtő falára is lehet vizeletet üríteni.  A sebészeti bemosakodás pohármosószerrel, a lemosás alkohollal zajlik. Műszerelő műtős nincs, ezért a műtéti rend alulmarad a más kontinenseken megszokotthoz képest. A tályogok miatt vagy szeptikus okokból elvégzendő, ezért még komolyabb fertőtlenítési szükségletű műtéteknél a személyzet gumicsizmát visel, hiszen ezeknél többet öblítik a környezetet a műtőben.A rossz állapotú hordágyaktól távolabb az oxigénpalackokat 45 fokos hőségben tárolják.Márk arról is beszélt, hogy a szemléleten is van mit alakítani: a vérzések elállításának módja, a korszerű műtéti kések használata megijeszti a helyieket. A lábszártöréseket, combcsonttöréseket húzatással próbálják kezelni, ami szintén megdöbbentő egy kívülállónak. Mindent nyitva operálnak, a laparoszkópia nem terjedt el.

A gyermeksebészet 10 ágyas, 4-5 gyermek mindig tartózkodott bent – osztotta meg a hallgatósággal tapasztalatait dr. Langer Márk. Az egyik első beteg, akivel orvosként dolgom lett –mesélte –, egy 17 éves fiú volt tífuszos bélperforációval. A műtétje után a hasfala szétnyílt, és hónapokat várt arra, hogy újra összevarrhassák. A hasfalhelyreállító műtétet rám bízták, de a sterilizált eszközöket marta a rozsda, életlen szike, félrefogó olló, ezekkel kellett „csodát tenni”. (A műtétekhez szükséges altatószerek, infúziók is a patikából szerezhetők be, anyagi ellenszolgáltatásért.)

A PIC osztály mózeskosarakból és egy hősugárzóból áll. Nincs lélegeztető, se más, a csecsemők számára másutt megszokott felszerelés. Ebből is adódik, hogy a csecsemő- és gyermekhalandóság magas, minimum 5 gyermek születik egy-egy családba.  A szülések önmagukban veszélyesnek számítanak, és a fejlődési rendellenességekkel alig foglalkoznak. Tályogfeltárásokat gyermekeknél is érzéstelenítéssel, tehát altatás nélkül végeznek.

„A tanzániai férfiak sérülésének legfőbb oka a védőfelszerelés nélküli, állva motorozás. Bútorokat is feltesznek motorokra, azok tetején egyensúlyoznak. Ezzel másokat is veszélyeztetnek, nem csak magukat” – mutatta a diákat a fejsérült gyermekekről dr. Langer Márk azzal, hogy akár frontális koponyatörés is előfordul.

A gyermekbalesetek másik gyakori oka, hogy házakban nyílt tűzön főznek, ezért a tűzhely körül rohangáló gyermekek gyakran szenvednek kiterjedt égési sérüléseket. Az égéskezelés nagyrészt a folyadék szájon át pótlásával történik, akár infúzió nélkül. A legyek miatt is gyakori a felülfertőződés. Kis lépésekben lehet haladást elérni – hangsúlyozta Langer Márk, hozzátéve, hogy ugyan a helyi orvosok rendületlenül hisznek az égett végtagok rendszeres tornáztatásában a káros kontraktúrák megelőzésére, de az egyik kolléga felvetésére ő, mint gyermeksebész-jelölt az egyik hétvégén égéstrauma-protokollt dolgozott ki angolul, hogy segítse és korszerűsítse az égéssérült gyermekek kezelését.

 

Márk szót ejtett arról is, hogy Tanzániában rendkívül elterjedt a HIV vírus, illetve az immunhiány okozta AIDS betegség: az országban 1.7 millió HIV-fertőzőtt és AIDS-beteg él, évente 68 ezer új esetet fedeznek fela széles körben használt és nagy pontosságú gyorstesztekkel, és 27 ezren halnak bele AIDS-hez köthető kórokba. Az antiretrovirális terápia az egyetlen térítésmentesen elérhető egészségügyi szolgáltatás. Rengeteg, a fertőzéssel összefüggő téveszme is uralkodik. A szexuális gyermekbántalmazások egy része is arra vezethető vissza, hogy a fertőzöttekről az a hiedelem él, hogy érintetlennel közösülve kitisztul belőlük a vírus.Az elmaradott szemléletet erősíti, hogy tabutéma a női test, a reprodukciós egészség és az intim higiénia, bár utóbbiban néhol van előrelépés, egy civil kezdeményezés nyomán például mosható betétek készülnek. Az óriási tudatlanság mellett helyenként a nyitottság is megjelenik a nők részéről.

Iskolába az járhat iskolába, aki állampolgár. Az alapfokú oktatás szuahéliülfolyik és ingyenes. Ám aki otthon születik,vagy akit nem anyakönyveznek, aki árvaházban nő fel, nem állampolgár, így neki csak akkor van lehetősége alapfokú oktatásra is, ha ezt egy szponzor kifizeti neki. A középiskolai oktatás már angolul zajlik, és csak azoknak elérhető, akik az általánosban megtanultak angolul. Így sajnos jelentős az ebből a szempontból is hátrányos helyzetűek száma. Egy évre 600 dollárba kerül egy árva gyermek oktatása.

 
 

Aki segíteni akar, itt teheti meg: www.selflesssolutions.org