Adófizetők a jobb betegellátásért a Péterfyben

Megérkeztek az adóhatóságtól a Péterfy Kórház alapítványa számára felajánlott 1%-ok

2020. november 17.

Idén már csaknem 4 millió forinthoz (3 millió 844 ezer forinthoz) jutott a Péterfy Kórház Jobb Betegellátásért Alapítványaz adófizetők 1%-ainak felajánlásából, ehhez a végleges elszámoláskor idén is várható még néhány ezer forint– tájékoztatott dr. Király Edit, a Kuratórium titkára. A 2009-től közhasznúnak minősített Alapítványt 2005-ben hozták létre a Péterfy akkor vezetői: Dr. Budaházy Emil, a Péterfy Kórház-Rendelőintézet Országos Traumatológiai Intézet (alapításkori nevén a Fővárosi Önkormányzat Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet) korábbi főigazgatója, dr. Fülöp Rudolf korábbi főtanácsadó, Dr. Havasi László korábbi orvos-igazgató, Babonits Tamásné korábbi ápolási igazgató és Zsarnay István korábbi gazdasági igazgató, mind magánvagyonuk terhére. Közhasznú minősítését a jogszabályban előírt 3 év várakozási idő múltán kapta meg. Az Alapítványt 3 tagú kuratórium vezeti. Az 5 éve felállt jelenlegi kuratórium elnöke Nagy István újpesti önkormányzati képviselő, két tagja Kissné Sebesta Éva, a Mölnicke képviselőjeés dr. Király Edit ügyvéd, aki annak idején az AlapítóOkiratot is készítette.

Az Alapítvány legfontosabb tevékenysége az egészségmegőrzés, a betegségmegelőzés, a gyógyító-, egészségügyi rehabilitációs tevékenység strukturális alapjainak segítése és támogatása. A teljes tevékenységi kör felsorolása itt található: https://peterfykh.hu/alapitvany_ado

„Minden befolyt összeget a fent meghatározott feladatok teljesítésére fordítunk.Minden hozzánk érkező támogatási kérést szigorúan megvizsgálunk a fenti szempontból” – szögezte le dr. Király Edit. „Gyakorlatilag semmit nem költünk működésre,de minden évben finanszírozunk műszereket, anyagi erőnkhöz mérten beszállunk a kórházi felújítások egy részébe és konferenciák valamint továbbképzések, tanfolyamokrészvételi díjaitfedezzük a kórház munkatársai –elsősorban egészségügyi szakdolgozói – részére, de támogatjuk a kórházat szakkönyveik vásárlásával is.(A Kuratórium térítésmentesen dolgozik – bár a jogszabály lehetővé tenné a személyes munkavégzés működési költségének térítését –,így döntéseivel minden bevételből az ún. cél szerinti tevékenységre költ.)”

Az alapítvány anyagi lehetőségeit létrejötte óta a kórház érdekében használja ki: 2017-ben a szakrendelő felújításakor oroszlánrészt, több mint 1.876 millió forintot vállalt a melegburkolat költségéből. 2018-ban 3 mikroszkópot vásárolt aPathológiának, az II. Belgyógyászati-Kardiovaszkuláris osztály klímáját pedig beszerezte és beszereltette. 2019-ben egy nagyobb léptékű kórházi műszerbeszerzéshez, az összesen 9.5 millió forintra rúgó, kétkamerás kivitelű automata endoszkópok mosására alkalmas berendezéshez járult hozzá mintegy 3 millió forinttal aGasztroenterológiai szakrendelőEndoszkóp laborjaszámára.

Minden adófizetői 1% elköltését, csakúgy, mint a támogatóink által időnként felajánlott összegeket a kórház vezetőivel szoros egyeztetésben fordítjuk a betegellátás jobbítására – hívta fel a figyelmet a titkár. A kórház kérelme is mindig hivatalos levélként érkezik az alapítvány kuratóriumához, amely beszerzi a szükséges műszert vagy gépet, amelyet azután végleges használatra átad a kórháznak.„Kisebbbefizetések szinte naponta érkeznek az alapítvány számlájára. Gyakran olyan adományok jönnek, amelyek küldője kiköti, hogy a pénz melyik dolgozó szakmai fejlődésére költhető, ezt az alapítvány minden egyes esetben betartja – nyomatékosította dr. Király Edit.

A Kórház alapítványa és a Péterfy kórház jelenlegi és korábbi vezetői ezúton is köszönetet mondanak az adófizetőknek 1%-os felajánlásaikért a Péterfy Kórház Jobb Betegellátásért Alapítvány számára, amely immár csaknem másfél évtizede működik, segítve a kórházat e felajánlások nyomán is. Egyúttal biztatnak mindenkit, hogy minden évben rendelkezzen személyi jövedelemadója 1%-áról a közhasznú célok megvalósításának előmozdítása érdekében. Dr. Király Edit kiemelte még a kórház alapítványának legfontosabb együttműködő partnereit – mások mellett a Könnycsepp Nélkül a Beteg Gyermekekért Alapítványt. Utóbbi 3 éve együttműködési megállapodás keretében is segíti a gyermeket ellátó osztályok (PIC, Gyermektraumatológiai osztály stb.) egyes berendezéseinek finanszírozását.A kórháznak nyújtott minden alapítványi támogatás olyan segítség, amely végső soron a betegekhez ér el, az ő gyógyulásukat segíti.